Руски министър загина в Арктика, докато опитваше да спаси човешки живот Снимка: © Министерство на извънредните ситуации на Русия

Руският министър на извънредните ситуации Евгений Зиничев е загинал по време на учение за гражданска защита в Арктика, докато е опитвал да спаси човешки живот.

55-годишният мъж е починал в Норилск – град в най-северната част на Русия. Там той е участвал в заснемането на филм за учението, организиран от самия него и министерството. Един от операторите е паднал от скала по време на интервю, а Зиничев скочил във водата, за да го спаси, съобщи журналистката Маргарита Симонян от RT.

„Той и операторът бяха на ръба на скала. Операторът се подхлъзна и падна във водата. Зиничев се втурна след него и загина, след като се удари в стърчаща скала“, заяви тя.

Малко по-късно стана ясно, че човекът с камерата е бил филмовият режисьор Александър Мелник, който е на 63 г. Той също е починал при инцидента.

Зиничев беше министър на извънредните ситуации от 18 май 2018 г. и години наред бе ключова фигура в звеното по сигурността на президента Владимир Путин. Започнал е кариерата си в КГБ, а през 2016 се издига до втори човек във Федералната служба за сигурност в страната.

Кремъл публикува прессъобщение, в което се посочва, че Путин е работил със Зиничев дълги години. Говорителят на президента Дмитрий Песков заяви, че смъртта на министъра е „голяма загуба“.

Мелник беше режисьор и сценарист, известен с приключенския си филм „Територията“ от 2015 г., сниман в Арктика. Той е планирал и документална продукция за Северна Русия.

Режисьорът и Зиничев са участвали в заснемането на филм в региона на Красноярск. Двудневното учение за гражданска защита е било „безпрецедентно“, както казват от министерството на починалия политик. „Форматът, географията и включените части са уникални сами по себе си“.

Смята се, че Владимир Путин е поискал да се проведе учение за предотвратяване на кризисни ситуации в Арктика, което включва 6000 специалисти.

Преди това Зиничев провери работата на екип за издирване и спасяване в Норилск.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Бийонсе пусна нов кънтри албум. С какво "Cowboy Carter" впечатли и феновете, и критиците

Новият албум на Бийонсе включва кавъри на The Beatles и Доли Партън

15:55 - 29.03.2024
Важно днес

По спешност НС отваря "врата" за ръководителите на БНБ и Сметната палата да станат служебни премиери

Аварийни промени в 3 закона по предложение на ГЕРБ и ДПС

15:20 - 29.03.2024
Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Важно днес

Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ

Министерството на енергетиката не може да отговори къде е картата

11:34 - 29.03.2024