Руски разузнавателен самолет е поразен с дронове в Беларус

Руски военен разузнавателен самолет A-50 е поразен при два взрива при престоя си на летището "Мачулищи" край столицата на Беларус Минск.

Според беларуския опозиционер Александър Азаров, ударите са нанесени от два дрона, управлявани от граждани на Беларус, които се бунтуват срещу режима на Александър Лукашенко и руската военна инвазия в Украйна.

Самолетът е атакуван по въздух, като са повредени предната и централната му части, авиониката и радиолокационната антена.

Разузнавателният А-50 е пристигнал в Беларус на 3 януари 2023 г. и оттогава досега е изпълнил 12 полета.

Руските ВВС разполагат само с девет подобни самолета, от които шест са модернизирани. Беларуски медии оценяват стойността на А-50 на 330 млн. долара.

Двамата предполагаеми извършители на нападението са "в безопасност извън пределите на Беларус", казва още Александър Азаров.

"Всички напуснаха - сега нека гонят вятъра в полето", коментира той, докато службите на Лукашенко водят разследване по случая.

От руското Министерство на отбраната нито потвърждават, нито отричат саботажа. Беларуското министерство заявява пред журналисти, че "не се е случило нищо сериозно".

Руските военни кореспонденти Юрий Котьонок и Семьон Пегов обаче също потвърждават, че летището в Мачулищи е атакувано, като целта е била унищожението на руския А-50, но не дават информация за състоянието на самолета.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

За първи път Делян Пеевски ще води листата на ДПС в Кърджали

Джевдет Чакъров може да води листата за евродепутати на Движението

12:04 - 06.05.2024