Руски танкер е повреден при украинска атака с дронове в Керченския проток, съобщава Москва Снимка: © Twitter

Руски химически танкер с 11 души екипаж е бил ударен при украинска атака с дронове в Керченския проток, съобщават руски морски служители. Това се случва само ден след като Киев нанесе друга атака срещу Русия по кораб на военноморските сили.

При нощния удар в Керченския проток е повредено машинното отделение на плавателния съд. Съобщава се, че ударената цел е танкерът "Сиг", който е санкциониран от САЩ заради доставките на реактивно гориво за руските сили в Сирия, подкрепящи президента Башар Асад. Съдът се е намирал на 27 км южно от Кримския мост.

Москва твърди, че зад нападението стои Украйна, но тя все още не е коментирала публично случая.

Заради нападението движението по Керченския мост - стратегически път, свързващ окупирания Крим с Русия, беше временно прекъснато.

Рано в събота в близост до моста са били чути експлозии, твърдят руски официални лица, като добавят, че взривовете са свързани с нападението срещу танкера. На борда на кораба е имало 11 души екипаж, няма информация за загинали, но има ранени.

Атаката идва само ден след като Украйна заяви, че е извършила морски удар с дрон по руски военен кораб във военноморската база Новоросийск в Южна Русия. В петък Москва каза, че е отблъснала опит за нападение срещу базата от страна на украинските въоръжени сили "с помощта на два безпилотни морски катера".

Броят на нападенията в Черно море и от двете страни се увеличи, след като Русия напусна сделката за износ на украинско зърно през морския възел.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024