Рускини преследвали в Tinder немски военни с цел шпионаж Снимка: © Getty Images

Рускини целенасочено търсят в Tinder профилите на политици или служители на Бундесвера. Целта им е да влязат във връзка с тях и да извлекат полезна разузнавателна информация, както за въоръжените сили на Германия, така и по отношение на войната в Украйна. За това съобщава германското издание WELT, като се позовава на свои източници, които цитират официално предупреждение, отправено на конференция в Германия. В нея са участвали военни от няколко страни от НАТО.

Службата за военна защита (MAD) е потвърдила също запитване на WELT. Оттам отговарят, че "агенти на чужди разузнавателни служби (напр. Русия) използват социалните медии, за да установяват контакти с членове на Бундесвера и да извличат от тях сведения или да си поправят път към тях“.

В края на март голямо международно разследване разкри, че Русия е подготвила големи кибератаки с помощта на частни софтуерни компании. Секретни документи от руска IT компания дадоха представа за военните планове на Кремъл. Става дума за московската IT компания NTC Vulkan, която разработи инструменти за държавни хакери. Те са подходящи за планиране на кибератаки, филтриране на интернет трафик и разпространяване масова пропаганда и дезинформация.

Като цяло Федералната служба за защита на конституцията (BfV) определя дейността на руското разузнаване в Германия като слаба. Органът цитира доклад, според който те са на същото ниво, както през Студената война.

Изкуството на съблазняването е стара руска тактика още от времето, когато става известна с термина honeypot/„гърне мед“ . Съветските служби за сигурност наричат жените „лястовица“, а мъжете с „гарван“.

Сега изразът honeypot се използва и в областта на IT и означава „капан за хакери“. Той привлича хакери, с цел да ги отклони от истинската им цел или да придобие информация за техния начин на действие.

В един етап от войната Украйна дори успя да използва Tinder в защитата си - за да локализира руските войници на своя територия, които, оказва се, масово са били с включени Tinder или Grinder (за гей връзки) профили. Приложението е така направено, че показва профилите на хора, които са ви в географска близост и така може да се види къде има необичайно струпване на млади мъже от Русия.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024