Русия върши военни престъпления с ударите по енергийната инфраструктура на Украйна, смята ЕК Снимка: © Screenshot Telegram/ Meduza

Руските удари по гражданска инфраструктура в Украйна представляват военно престъпление. Това заяви говорител на Европейската комисия (ЕК) на брифинг, в отговор на въпроси за обстрела на критична енергийна инфраструктура в Украйна, цитиран от БТА.

В последните седмици Русия предприе някои от най-мащабните си атаки срещу украинската енергийна инфраструктура, като нанесе удари и щети и на язовира към Днепровската ВЕЦ. Макар че нямаше опасност от скъсване на язовирната стена, атаката доведе до нарушения в електроснабдяването.

Почти всеки ден руските сили извършват нападения върху украински топло и водноцентрали, както и на далекопроводи, което наложи в много градове да бъде въведен режим на тока.

"Тези удари само ни насърчават да помагаме повече на Украйна", каза говорителят на ЕК във вторник. Той уточни, след началото на войната електропреносните мрежи на ЕС и на Украйна са били свързани.

Така по думите му възможностите за пренос на енергия в двете посоки в последните две години са били увеличени и Украйна може да внася от ЕС ток, ако се наложи.

По данни на най-голямата частна енергийна компания в Украйна – ДТЕК, атаките са нанесли щети на пет от шестте ѝ централи, които са загубили 80% от капацитета си.

Енергийната система на Украйна наследява тази на бившия Съветски съюз. Основното производство на електроенергия в страната идва от три атомни централи, но с помощта на въглищните и водните централи се постига баланс в часовете с пиково потребление. А именно ТЕЦ-овете са смятани за лесни мишени на руските атаки.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Критично остава състоянието на простреляното в главата дете

Простреляното в главата дете е настанено в реанимацията на болница "Пирогов" за интензивно лечение и активно наблюдение.

09:38 - 14.04.2024
Важно днес

Иран изстреля 300 дрона и ракети по Израел, 99% от тях са свалени (Обновява се)

Иран започна военна операция срещу Израел

23:58 - 13.04.2024
Важно днес

Дете е простреляно в главата и е откарано по спешност в "Пирогов"

Дете на около година и половина е простреляно в главата с въздушна пушка

20:46 - 13.04.2024
Важно днес

БСП е готова за широко ляво обединение, за да "зарадваме ляво-мислещите хора"

БСП ще покани над 25 партии от левия и патриотичния спектър в "широко ляво обединение"

15:54 - 13.04.2024
Кино и сериали

Brandy Hellville: Нов документален филм показва тъмната страна на бързата мода

Как така хората до толкова са свикнали бизнесите да са лоши, че чак са развили имунитет срещу скандалите в индустрията

14:29 - 13.04.2024
Важно днес

И вторият задържан при акцията в "Митници" е откаран в болница

Стефан Димитров е транспортиран в спешно отделение на болница, съобщава Nova

13:04 - 13.04.2024