Русия върши военни престъпления с ударите по енергийната инфраструктура на Украйна, смята ЕК Снимка: © Screenshot Telegram/ Meduza

Руските удари по гражданска инфраструктура в Украйна представляват военно престъпление. Това заяви говорител на Европейската комисия (ЕК) на брифинг, в отговор на въпроси за обстрела на критична енергийна инфраструктура в Украйна, цитиран от БТА.

В последните седмици Русия предприе някои от най-мащабните си атаки срещу украинската енергийна инфраструктура, като нанесе удари и щети и на язовира към Днепровската ВЕЦ. Макар че нямаше опасност от скъсване на язовирната стена, атаката доведе до нарушения в електроснабдяването.

Почти всеки ден руските сили извършват нападения върху украински топло и водноцентрали, както и на далекопроводи, което наложи в много градове да бъде въведен режим на тока.

"Тези удари само ни насърчават да помагаме повече на Украйна", каза говорителят на ЕК във вторник. Той уточни, след началото на войната електропреносните мрежи на ЕС и на Украйна са били свързани.

Така по думите му възможностите за пренос на енергия в двете посоки в последните две години са били увеличени и Украйна може да внася от ЕС ток, ако се наложи.

По данни на най-голямата частна енергийна компания в Украйна – ДТЕК, атаките са нанесли щети на пет от шестте ѝ централи, които са загубили 80% от капацитета си.

Енергийната система на Украйна наследява тази на бившия Съветски съюз. Основното производство на електроенергия в страната идва от три атомни централи, но с помощта на въглищните и водните централи се постига баланс в часовете с пиково потребление. А именно ТЕЦ-овете са смятани за лесни мишени на руските атаки.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

НС направи важни крачки към приемане на еврото и взе решение за ускоряване на процеса

Парламентът постави като цел 1 юли 2025 г. за приемане на еврото у нас

17:56 - 26.07.2024
Технологии

Vivacom навлиза ударно в света на гейминга с турнира „Game ON“

Популярни геймъри, техните фенове и специални гост-звезди влизат заедно в епичен сблъсък за награда от 15 000 лева

17:46 - 26.07.2024
Важно днес

Русия арестува бивш зам.-министър на отбраната и го обвини в корупция

Офицерът е един от най-дълго служилите служители в областта на руската отбраната.

17:25 - 26.07.2024
Важно днес

МОН предлага две по-дълги ваканции за учениците

МОН с предложение за ваканциите и неучебните дни през учебната 2024/25 г.

15:28 - 26.07.2024