Руският патриарх отрече правото на Украйна да съществува като суверенна държава Снимка: © Getty Images

Проповедта на руския патриарх Кирил по време на възпоменанието на Св. Йоан Лествичник на 3 април в патриаршеската катедрала на Въоръжените сили на Руската федерация започва с благ тон и възхвала на любовта. Минута след минута обаче тя се превръща в една от най-ужасяващите религиозни речи в модерната история.

От началото на войната в Украйна цялата руска машина е заета с пропаганда - от инфлуенсърите, които чупят своите iPhone-и и разрязват дамските си чанти Chanel до църквата, която систематично вмъква политически теми в посланията си. Преди месец Кирил отдаде събитията в Украйна на отказ от "фундаментални ценности" под влияние на чужди сили, жадни за световна власт. Тогава патриархът обясни, че въпросните противници на страната "изискват от хората да провеждат гей паради, за да доказват лоялността си".

Словото му от преди седмица обаче бе далеч по-опасно.

Промяната в тона на Кирил настъпва рязко - с напомняне, че катедралата е построена за прослава не толкова на Бог, колкото на могъществото на руската армия. Факт е и едновременно с това парадокс, че храм Възнесение Христово, където чете проповедта си Кирил, е замислен като катедрала на Въоръжените сили на Руската федерация "в чест на Вси Светии, в чест на Възкресение Христово и естествено в памет на всички, положили душата си за своите приятели през войните и с външни врагове, и понякога вътре в страната".

В проповедта си на 3 април патриархът се обръща към веоннокомандващите, а чрез тях и към самите войници. Набляга на любимата част от пропагандната песен на Путин - а именно, че Русия се бори с фашизма в Украйна, точно както го е правила по време на Втората световна война.

Игнорирайки факта, че само до преди няколко века домът на неговите предшественици е бил в Киев, а не в Москва, Кирил предоставя алтернативна историческа версия, в която Украйна няма място на световната карта. Той стига и по-далеч - обвинява "различни сили" за "погрешното разделение" между двете държави и казва, че не призна съществуването на украински народ - всички жители на региона, може би дори тези от Беларус, са наречени от него "свещени руснаци".

Словото му не само не прави разлика между руската и украинската култура и идентичност - то е отрицание на правото на Украйна да съществува като суверенна държава - както в исторически план, така и в настоящето.

Патриархът успява да легитимира насилието в съседната страна като нужно и дори - свещено.

Руските войници дават живота си за приятел", казва той, позовавайки се на евангелието на Йоан. Украинците, които биват ежедневно бомбардирани, обстрелвани и чиито трупове остават по улиците, са приятели, в името на които се води тази "военна операция".

Кирил никога не е имал скрупули в това да използва религиозната реторика, за да защитава интересите на Кремъл. В момента обаче той още един силно оръжие в арсенала на Кремъл.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

След 102 фалшиви сигнала за бомби в училищата - ГДБОП има заподозрян

Две партньорски служби съдействат за разследването

15:11 - 28.03.2023

Да разследваш руската пропаганда с GPS: Историята на един фалшив клип "от фронта"

Как геолокацията на записа помогна за разобличаването на "сцената" с украинските военни и руската майка

13:42 - 28.03.2023

ВВС се "приземи" в политически атаки срещу бивш министър на отбраната

Проф. Тодор Тагарев беше обвинен, че застрашавал националната сигурност заради призива за предоставяне на МиГ-29 на Украйна

12:47 - 28.03.2023

Александър Алексиев: Хората на изкуството са твърде тихички в своето удобство и вътрешен неутралитет

Алексиев споделя, че с речта си на наградите "Икар" иска да напомни на Радев къде се намираме, а на хората - че подкрепя Морфов

12:45 - 28.03.2023

Орландо Блум посети Киев, за да се срещне със Зеленски и деца, пострадали от войната

Актьорът призова "детството на децата в Украйна да бъде върнато"

11:42 - 28.03.2023