Не е лесно и да си руски инфлуенсър от началото на войната в Украйна. Първо Роскомнадзор блокира изцяло достъпа до социалните мрежи като Instagram и Facebook в страната, а след това санкциите удариха битието и на тези, които се намират извън границите на Русия.

След като затвори магазините си на територията на агресора, модният гигант Chanel прекрати и продажбата на свои продукти на хора, които се намират извън Русия, но има риск да занесат придобивките си там.

Това засегна редица инфлуенсърки, които обвиниха бранда в "русофобия". Контрадействието им - демонстративно унищожаване на дамски чанти от марката. Как? Най-често с помощта на ножици.

"Ако Chanel House не уважава клиентите си, защо ние да уважаваме нея?" - това каза руският модел Виктория Боня в Instagram видео, публикувано в сряда. Виктория разрязва чантата си и захвърля настрана остатъците от нея.

Боня, чието име се споменаваше и у нас покрай нейна романтична история с Григор Димитров, има 9.3 милиона последователи и е сред големите руски "звезди" в Instagram. И не е единствената, която решава да изрази своя протест по този начин. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by VICTORIA BONYA (@victoriabonya)

Телевизионната водеща и актриса Марина Ермошкина използва градински ножици, за да унищожи своя аксесоар Chanel:

"Нито една чанта, нито едно нещо не струва повече от любовта ми към родината," написа тя към видеото. И декларира: "Срещу русофобията съм."

"Продуктите на Chanel са само аксесоари, които в даден момент започнаха да се използват, за да унижават хора, мои сънародници, за дискриминация на база на националност, не мога да толерирам това. Най-важни са принципите," добави още Ермошкина. 

DJ-ят Катя Гусева, която има 587 хиляди последователи, обяви, че ще последва примера на Ермошкина, като наблегна на това колко голяма жертва прави:

"Винаги съм си мечтала за дамска чанта на Chanel и миналата година я получих," бе нейното послание. "Но след като научих за политиката на марката срещу Русия, реших да премахна тези аксесоари от всекидневието си, докато ситуацията не се промени."  

"Рускините сме красиви, независимо от това дали носим чанти на Chanel или не." добави тя. 

Някои фенове подкрепиха дамите, но други не скриха възмущението си, че инфлуенсърките представят казуса като по-голям проблем от ужаса, които Русия сее в Украйна

От Chanel House обявиха, че ще продължат да подкрепят санкциите срещу Русия:

"Молим клиентите, за чието постоянно местожителство не сме сигурни, за потвърждение, че продуктите ни няма да бъдат използвани в Русия. Разбираме, че това може да разочарова някои хора, но работим по подобряване на подхода си," коментираха от модния бранд пред Business Insider. 

Това не е първата контаакция на руски инфлуенсъри срещу световните ограничения, наложени на Русия заради войната, която тя започна в Украйна -  още в началото на март някои подкрепиха "националната пропаганда", унищожавайки iPhone-и и изхвърляйки дрехите си от западни марки


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Министерството на културата сваля решетките от входа на НС

Вратите са монтирани в нарушение на Закона за културното наследство въпреки искането на НСО

Алисия Викандер е звездата в новия сериал на HBO

"Ирма Веп", или когато границите между роля и реалност изчезнат

OLX отчита скок от 71% в търсенето на имоти с цел наем

Най-търсени са двустайните апартаменти за наем и покупка, а най-слабо търсени са едно- и четиристайни

НС запази поста на Мирослав Иванов и сравни нивото на дебатите в зала с мач на "Светкавица"-Вълчи дол и "Ураган"-Суворово

Десислава Атанасова и Андрей Гюров премериха рейтинга на Народното събрание преди и след ГЕРБ

Ресторантьорите пак са недоволни - този път от ДДС на бирата и виното

Собствениците на заведения и хотели се оплакват от "целенасочен удар срещу бранша"

Видяхте ли "най-ясната снимка на слънцето, заснемана някога от НАСА?". Не, не сте

Автор на кадъра е фотограф, който твърди, че е ползвал снимки от телескопа си и ги е обработил софтуерно

Кой ще купи McDonald's в Русия?

Трима кандидати за сделка. Възможно е тя да е "непарична" - с опция веригата за бързо хранене някога да се завърне