Да си нарежеш Chanel-а - инфлуенсърки отвръщат на санкциите срещу Русия

Не е лесно и да си руски инфлуенсър от началото на войната в Украйна. Първо Роскомнадзор блокира изцяло достъпа до социалните мрежи като Instagram и Facebook в страната, а след това санкциите удариха битието и на тези, които се намират извън границите на Русия.

След като затвори магазините си на територията на агресора, модният гигант Chanel прекрати и продажбата на свои продукти на хора, които се намират извън Русия, но има риск да занесат придобивките си там.

Това засегна редица инфлуенсърки, които обвиниха бранда в "русофобия". Контрадействието им - демонстративно унищожаване на дамски чанти от марката. Как? Най-често с помощта на ножици.

"Ако Chanel House не уважава клиентите си, защо ние да уважаваме нея?" - това каза руският модел Виктория Боня в Instagram видео, публикувано в сряда. Виктория разрязва чантата си и захвърля настрана остатъците от нея.

Боня, чието име се споменаваше и у нас покрай нейна романтична история с Григор Димитров, има 9.3 милиона последователи и е сред големите руски "звезди" в Instagram. И не е единствената, която решава да изрази своя протест по този начин.

Телевизионната водеща и актриса Марина Ермошкина използва градински ножици, за да унищожи своя аксесоар Chanel:

"Нито една чанта, нито едно нещо не струва повече от любовта ми към родината," написа тя към видеото. И декларира: "Срещу русофобията съм."

"Продуктите на Chanel са само аксесоари, които в даден момент започнаха да се използват, за да унижават хора, мои сънародници, за дискриминация на база на националност, не мога да толерирам това. Най-важни са принципите," добави още Ермошкина.

DJ-ят Катя Гусева, която има 587 хиляди последователи, обяви, че ще последва примера на Ермошкина, като наблегна на това колко голяма жертва прави:

"Винаги съм си мечтала за дамска чанта на Chanel и миналата година я получих," бе нейното послание. "Но след като научих за политиката на марката срещу Русия, реших да премахна тези аксесоари от всекидневието си, докато ситуацията не се промени."

"Рускините сме красиви, независимо от това дали носим чанти на Chanel или не." добави тя.

Някои фенове подкрепиха дамите, но други не скриха възмущението си, че инфлуенсърките представят казуса като по-голям проблем от ужаса, които Русия сее в Украйна.

От Chanel House обявиха, че ще продължат да подкрепят санкциите срещу Русия:

"Молим клиентите, за чието постоянно местожителство не сме сигурни, за потвърждение, че продуктите ни няма да бъдат използвани в Русия. Разбираме, че това може да разочарова някои хора, но работим по подобряване на подхода си," коментираха от модния бранд пред Business Insider.

Това не е първата контаакция на руски инфлуенсъри срещу световните ограничения, наложени на Русия заради войната, която тя започна в Украйна - още в началото на март някои подкрепиха "националната пропаганда", унищожавайки iPhone-и и изхвърляйки дрехите си от западни марки.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кирил Петков: Записът е рязан и лепен, службите работят като компроматна машина

Атанас Атанасов попитад дали ДАНС ще провери подслушването в партийна централа

17:54 - 21.05.2024
Живот

Роклята на Кейт Бланшет породи спекулации за призив за солидарност с Палестина

Политическо послание ли е тоалетът на Кейт Бланшет на червения килим в Кан?

17:30 - 21.05.2024
Европейски дневници

Какви езици говори българинът? И колко различна е картината в ЕС

10% от българите определят и руския като важен за развитието им

16:43 - 21.05.2024
Важно днес

МОН компенсира зрелостниците с по 4 точки заради липсващи диаграми в матурата по български език

Всички зрелостници ще получат служебно по 4 точки заради проблем при отпечатването на някои от тестовете

15:30 - 21.05.2024