Да си нарежеш Chanel-а - инфлуенсърки отвръщат на санкциите срещу Русия

Не е лесно и да си руски инфлуенсър от началото на войната в Украйна. Първо Роскомнадзор блокира изцяло достъпа до социалните мрежи като Instagram и Facebook в страната, а след това санкциите удариха битието и на тези, които се намират извън границите на Русия.

След като затвори магазините си на територията на агресора, модният гигант Chanel прекрати и продажбата на свои продукти на хора, които се намират извън Русия, но има риск да занесат придобивките си там.

Това засегна редица инфлуенсърки, които обвиниха бранда в "русофобия". Контрадействието им - демонстративно унищожаване на дамски чанти от марката. Как? Най-често с помощта на ножици.

"Ако Chanel House не уважава клиентите си, защо ние да уважаваме нея?" - това каза руският модел Виктория Боня в Instagram видео, публикувано в сряда. Виктория разрязва чантата си и захвърля настрана остатъците от нея.

Боня, чието име се споменаваше и у нас покрай нейна романтична история с Григор Димитров, има 9.3 милиона последователи и е сред големите руски "звезди" в Instagram. И не е единствената, която решава да изрази своя протест по този начин.

Телевизионната водеща и актриса Марина Ермошкина използва градински ножици, за да унищожи своя аксесоар Chanel:

"Нито една чанта, нито едно нещо не струва повече от любовта ми към родината," написа тя към видеото. И декларира: "Срещу русофобията съм."

"Продуктите на Chanel са само аксесоари, които в даден момент започнаха да се използват, за да унижават хора, мои сънародници, за дискриминация на база на националност, не мога да толерирам това. Най-важни са принципите," добави още Ермошкина.

DJ-ят Катя Гусева, която има 587 хиляди последователи, обяви, че ще последва примера на Ермошкина, като наблегна на това колко голяма жертва прави:

"Винаги съм си мечтала за дамска чанта на Chanel и миналата година я получих," бе нейното послание. "Но след като научих за политиката на марката срещу Русия, реших да премахна тези аксесоари от всекидневието си, докато ситуацията не се промени."

"Рускините сме красиви, независимо от това дали носим чанти на Chanel или не." добави тя.

Някои фенове подкрепиха дамите, но други не скриха възмущението си, че инфлуенсърките представят казуса като по-голям проблем от ужаса, които Русия сее в Украйна.

От Chanel House обявиха, че ще продължат да подкрепят санкциите срещу Русия:

"Молим клиентите, за чието постоянно местожителство не сме сигурни, за потвърждение, че продуктите ни няма да бъдат използвани в Русия. Разбираме, че това може да разочарова някои хора, но работим по подобряване на подхода си," коментираха от модния бранд пред Business Insider.

Това не е първата контаакция на руски инфлуенсъри срещу световните ограничения, наложени на Русия заради войната, която тя започна в Украйна - още в началото на март някои подкрепиха "националната пропаганда", унищожавайки iPhone-и и изхвърляйки дрехите си от западни марки.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Митрофанова отрече "руска следа" в заплахите срещу училищата в България

Руският посланик смята за "необосновани" обвиненията за хибридната атака

18:59 - 28.03.2023

„Приятелски“ държави (почти) спасяват Русия от удара на петролното ембарго

Все още се наблюдава спад в добива нефт и газ, а очакванията са за по-трудна 2023 г.

18:31 - 28.03.2023

Кой се страхува от "Ти броиш"? Масивна атака срещу платформата за честност на изборите

Кампанията търси още 800 души, за да проверяват протоколите от 2 април

17:48 - 28.03.2023

Бягството на Алексей Москальов: Бащата, осъден на затвор заради детска рисунка срещу войната

13-годишната му дъщеря беше отнета и отведена в социален дом, докато властта съди бащата

17:21 - 28.03.2023

Всички са равни, но не и в Twitter. Профили на известни личности получават специални преференции

Таен списък с VIP потребители в Twitter показва, че публикациите на някои акаунти имат по-голям обхват в социалната мрежа

16:08 - 28.03.2023

След 102 фалшиви сигнала за бомби в училищата - ГДБОП има заподозрян

Две партньорски служби съдействат за разследването

15:11 - 28.03.2023

Френският McDonald's става еко - с опаковки за многократна употреба

Дизайнерското Elium Studio разработва съдове за веригата от две години

15:10 - 28.03.2023