Тормозът над Алексей Навални се увеличи с още 19 г. затвор при строг режим Снимка: © Getty

Съдебният тормоз над руския опозиционен лидер Алексей Навални продължава, като Московският градски съд му наложи още 19 години затвор за "екстремизъм".

Заседанието се проведе в затвора във Владимирска област, където Навални вече излежава наказание "лишаване от свобода" по друго дело. Процесът се проведе при затворени врата, а охранителите не са допуснали не само журналисти, но и родителите на Навални до залата.

Той е осъден за създаване на "екстремистка" организация - Фонда за борба с корупцията, която разкриваше престъпни схеми на режима на Владимир Путин в огромни размери в продължение на години. Навални е обявен за виновен и за "призиви към екстремизъм", реабилитация на нацизма и въвличане на непълнолетни в извършване на опасни действия (последното се отнася до участие на тийнейджъри в протести срещу властта).

В момента Навални излежава друга 9-годишна присъда, която беше наложена след два скалъпени процеса за предполагаемо мошеничество.

Ден преди днешното заседание опозиционният лидер призова хората да не се страхуват от властта и да правят всичко възможно за продължаване на съпротивата. Той посочва, че налагането на толкова тежко наказание се прави не заради него, а за да бъдат сплашвани последователите му.

Telegram-каналът BRIEF цитира политолога Сергей Марков, който обяснява, че новата присъда означава крайно тежки условия за Навални в затвора.

Строгият режим означава, че в първите 10 години няма да има право на писма и свиждания, като може да бъде вкаран в единична килия.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024
Важно днес

Пребиха водача на листата за ЕП на социалистите в Германия

Матиас Еке е бил нападнат и пребит от четирима души

14:27 - 04.05.2024
Култура

Защо масовата култура е станала толкова скучна

Какво стана с големите културни пробиви и как специфичното знание спря да е ценно

13:10 - 04.05.2024