Руското изтегляне от Киев е симулиране на желание за мир и заблуда на Запада Снимка: © Getty Images

Руската офанзива за обкръжаване на украинската столица Киев е била провал, смята британското военно разузнаване. Съобщението на Русия, че ще намали военния натиск върху Киев, плюс новината за изтегляне на руски войски от тази част на страната предполагат, че Русия е загубила инициативата си в региона.

Прогнозата на британските военни експерти е, че е "много вероятно" Русия да прехвърли бойните си сили от Северна Украйна към югоизточната част на страната. Вероятно настъплението в районите на Луганск и Донецк ще се засили.

„Ние смятаме, че това е препозициониране, а не реално изтегляне“, каза и говорителят на Пентагона Джон Кърби по повод обявените планове на руснаците да съкрати военните си сили в Киев и Чернигов. "Трябва да сте подготвени за голяма офанзива в други части на Украйна. Това не означава, че заплахата за Киев е приключила."

По данни на министерството на отбраната на САЩ, само малък брой руски войници са се оттеглили от позиции около Киев.

Междувременно сраженията продължават, според украински източници 12 души са убити и 33 други са ранени при руска атака срещу областната администрация в южноукраинския град Николаев.

Украинският президент Владимир Зеленски определи "този сигнал от мирните преговори с Русия като положителен. Това обаче не заглушава шума от експлозиите на руски снаряди."

Украинският Генерален щаб съобщи, че руските военни са изтеглили някои части от районите около Киев и Чернигов, но има индикации, че тези части ще бъдат разположени другаде в Източна Украйна.

Украинският посланик в Берлин беше още по-ясен. Той отхвърли изявлението на Русия като "измама".

„Вярваме, че тази „опрощаваща“ реторика от Москва не е нищо повече от блъф и димна завеса“, каза Андрий Мелник пред вестниците на медийната група Funke.

Става дума за симулиране на желание за мир и заблуда на Запада да вярва, че Украйна може да се защити без подкрепа, смята дипломатът: „Русия ще използва това време, за да прегрупира силите си, да изпрати нови войници и да осигури логистични доставки“.

В САЩ също гледат на руските изявления със скептицизъм. Президентът Джо Байдън каза, че ще следи внимателно дали Русия наистина намалява военните си дейности в Украйна. „Времето ще покаже дали ще направят това, което твърдят“, каза Байдън в Белия дом.

САЩ обявиха разполагането на още бойни самолети и войски в Източна Европа. Това включва десет изтребителя F-18 и повече от 200 войници, каза говорител на Министерството на отбраната.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Рубли и копейки провалиха PR-кампания на канцлера на Австрия

"Патриотично" послание на Карл Нехамер се оказа илюстрирано с руска валута

17:41 - 27.09.2023

Васил Гюров и Мартин Заимов повеждат алтернативна листа за СОС

Кандидатите ще ползват регистрацията на "Обединени земеделци"

16:58 - 27.09.2023

ДАНС ще проверява как Руската църква е прехвърлена на посолството

Ще се проверява и защо е спрян достъпът на вярващите до храма

16:28 - 27.09.2023

Първият трейлър на филма за Гунди: Истинската история на легендарния футболист

Павел Иванов и Александра Свиленова влизат в главните роли на новия филм

15:53 - 27.09.2023

БНТ влезе в конфликт с авторите на сериалите "Денят на бащата" и "Войната на буквите"

Сценаристите обвиняват Кошлуков, че блокира световното им разпространение

15:31 - 27.09.2023

Държавата окончателно се отказа от проекта за батерии за 1,5 млрд. лв.

Общо 18 проекта губят финансиране по Плана за възстановяване и устойчивост

14:42 - 27.09.2023