Русия "кардинално съкращава" бойните си действия в Киев и Чернигов Снимка: © Getty Images

Тричасовите преговори между Украйна и Русия в Истанбул приключиха с първи сигнали за евентуален пробив в условията на двете страни.

Делегацията на Украйна е формулирала нова система за гаранция на сигурността си в замяна на неутралитет и отказ от ядрено въоръжение, в която иска да се ангажират няколко държави.

В резултат на разговорите, Министерството на отбраната на Русия обяви, че "кардинално ще съкрати" военните действия по Киевското и Черниговското направление. Чернигов се намира на североизток от Киев, близо до беларуската граница.

До момента не е подписвано никакво споразумение, но представителите на Украйна са предложили на Русия своите искания.

Гарантите за сигурността на страната може да бъдат Великобритания, Китай, САЩ, Турция, Франция, Канада, Италия, Полша и Израел, казва Давид Арахамия, лидер на парламентарната група на управляващата партия "Слуга на народа" в Украйна. Ако други държави поискат да се присъединят към гаранциите, ще могат да го направят свободно.

Тези държави трябва бъдат част от нов международен договор и да могат да затварят въздушното пространство на Украйна по искане на правителството в Киев. Целта на договора е той да бъде ратифициран от всички участващи страни, за да не се "повтаря грешката с Будапещенския меморандум", който само на хартия дава гаранции за териториалната цялост на Украйна.

"Договорихме се, че държавите-гаранти не само няма да пречат на нашето влизане в ЕС, но и ще помагат в този процес", казва Арахамия.

Съветникът на президента Зеленски - Михайло Подоляк - посочва още, че се предлага да започнат нови преговори за статута на Крим и Севастопол, по време на които Русия и Украйна няма да използват военна сила за разрешаване на проблема.

Украйна е съгласна с условието да не приема чужди военни бази на своя територия (както е записано в конституцията ѝ) и да не влиза във военно-политически съюзи.

Делегацията на Киев настоява, че ако Украйна стане обект на агресия или военна операция, правителството трябва да има право да поиска международни консултации в срок от три дни. Тази клауза ще се прилага и в случаи на атаки по линия на хибридната война. Украинските преговарящи я сравняват с член 4 от НАТО, "но още по-строга".

Ако те не доведат до разрешаване на конфликта, тогава държавите-гаранти за сигурността трябва да са длъжни да окажат военна помощ, да предоставят въоръжение и да затворят въздушното пространство.

Не се е стигнало до пробив по въпроса за статута на двете сепаратистки републики в Донецк и Луганск, които Русия вече призна за независими - това предстои да се обсъжда при разговори на най-високо ниво между президентите на двете държави.

Такава среща би могла да се състои, "когато бъде подготвен договора" между Русия и Украйна, каза още представителя на Русия Владимир Мединский.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Протестиращи блокираха входа на "Лувъра" и разгневиха туристите в Париж

Протест срещу пенсионната реформа блокира влизането в Лувъра

15:32 - 27.03.2023

Папа Франциск - модна икона? AI-генератор "облече" Светия отец в пухено яке и кецове

Midjourney създава все по-реалистични - напълно фалшиви - изображения

14:53 - 27.03.2023

Училища в София, Варна и Бургас са евакуирани заради фалшиви заплахи за бомба

Извършителите не са се обадили по телефон, а са изпратили мейли

14:24 - 27.03.2023

Как TikTok проваля разширяването на най-големия завод за боеприпаси в Норвегия

"Развитието ни е под въпрос заради сървъри с клипове на котки"

09:56 - 27.03.2023

Елисавета Белобрадова: Това не е игра. Това е битката за парламентарната ни демокрация

Правителство с план за управление минимум до местните избори е основната цел

09:18 - 27.03.2023

Ден след присъда за домашно насилие Орлин Гигов е арестуван отново, още 2 жертви проговориха за него

Бившият служител в МВР болница е арестуван за пореден път на 23 март

08:49 - 27.03.2023

350 000 души на стачка: Транспортът в Германия е блокиран за 24 часа

Всички големи летища, с изключение на Берлин, са затворени за ден

07:57 - 27.03.2023