Снимка: © Getty Images

Тричасовите преговори между Украйна и Русия в Истанбул приключиха с първи сигнали за евентуален пробив в условията на двете страни. 

Делегацията на Украйна е формулирала нова система за гаранция на сигурността си в замяна на неутралитет и отказ от ядрено въоръжение, в която иска да се ангажират няколко държави. 

В резултат на разговорите, Министерството на отбраната на Русия обяви, че "кардинално ще съкрати" военните действия по Киевското и Черниговското направление. Чернигов се намира на североизток от Киев, близо до беларуската граница. 

До момента не е подписвано никакво споразумение, но представителите на Украйна са предложили на Русия своите искания. 

Гарантите за сигурността на страната може да бъдат Великобритания, Китай, САЩ, Турция, Франция, Канада, Италия, Полша и Израел, казва Давид Арахамия, лидер на парламентарната група на управляващата партия "Слуга на народа" в Украйна. Ако други държави поискат да се присъединят към гаранциите, ще могат да го направят свободно. 

Тези държави трябва бъдат част от нов международен договор и да могат да затварят въздушното пространство на Украйна по искане на правителството в Киев. Целта на договора е той да бъде ратифициран от всички участващи страни, за да не се "повтаря грешката с Будапещенския меморандум", който само на хартия дава гаранции за териториалната цялост на Украйна. 

"Договорихме се, че държавите-гаранти не само няма да пречат на нашето влизане в ЕС, но и ще помагат в този процес", казва Арахамия. 

Съветникът на президента Зеленски - Михайло Подоляк - посочва още, че се предлага да започнат нови преговори за статута на Крим и Севастопол, по време на които Русия и Украйна няма да използват военна сила за разрешаване на проблема. 

Украйна е съгласна с условието да не приема чужди военни бази на своя територия (както е записано в конституцията ѝ) и да не влиза във военно-политически съюзи. 

Делегацията на Киев настоява, че ако Украйна стане обект на агресия или военна операция, правителството трябва да има право да поиска международни консултации в срок от три дни. Тази клауза ще се прилага и в случаи на атаки по линия на хибридната война. Украинските преговарящи я сравняват с член 4 от НАТО, "но още по-строга". 

Ако те не доведат до разрешаване на конфликта, тогава държавите-гаранти за сигурността трябва да са длъжни да окажат военна помощ, да предоставят въоръжение и да затворят въздушното пространство. 

Не се е стигнало до пробив по въпроса за статута на двете сепаратистки републики в Донецк и Луганск, които Русия вече призна за независими - това предстои да се обсъжда при разговори на най-високо ниво между президентите на двете държави. 

Такава среща би могла да се състои, "когато бъде подготвен договора" между Русия и Украйна, каза още представителя на Русия Владимир Мединский. Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

За първи път от 30 г. жена оглави правителството на Франция

Елизабет Борн - "работохолик", технократ и лице на социалната реформа на Макрон

Ще саботира ли Едроган разширяването на НАТО или ще го изтъргува?

Възможно е турският президент да поиска нещо срещу промяната на позицията си

Дигитализацията в университетите не може да чака

Целта на дигитализацията във висшето образование е да го направи модерно, достъпно, гъвкаво и по-ефективно. Това е процес, в който бизнесът и по-точно технологичните компании, трябва да застанат рамо до рамо с ръководствата на университетите

И Швеция тръгва към НАТО

Шведското правителство обяви решение да подаде кандидатурата си за членство в НАТО

Костов: При Станишев "Лукойл" спря да плаща данъци

Той посочи три начина, по който може да ѝ се противодейства

Слави Трифонов: "Продължаваме промяната" много често правят каквото си искат

ИТН изрази недоволство от липса на диалог с коалиционните партньори