Русия "кардинално съкращава" бойните си действия в Киев и Чернигов Снимка: © Getty Images

Тричасовите преговори между Украйна и Русия в Истанбул приключиха с първи сигнали за евентуален пробив в условията на двете страни.

Делегацията на Украйна е формулирала нова система за гаранция на сигурността си в замяна на неутралитет и отказ от ядрено въоръжение, в която иска да се ангажират няколко държави.

В резултат на разговорите, Министерството на отбраната на Русия обяви, че "кардинално ще съкрати" военните действия по Киевското и Черниговското направление. Чернигов се намира на североизток от Киев, близо до беларуската граница.

До момента не е подписвано никакво споразумение, но представителите на Украйна са предложили на Русия своите искания.

Гарантите за сигурността на страната може да бъдат Великобритания, Китай, САЩ, Турция, Франция, Канада, Италия, Полша и Израел, казва Давид Арахамия, лидер на парламентарната група на управляващата партия "Слуга на народа" в Украйна. Ако други държави поискат да се присъединят към гаранциите, ще могат да го направят свободно.

Тези държави трябва бъдат част от нов международен договор и да могат да затварят въздушното пространство на Украйна по искане на правителството в Киев. Целта на договора е той да бъде ратифициран от всички участващи страни, за да не се "повтаря грешката с Будапещенския меморандум", който само на хартия дава гаранции за териториалната цялост на Украйна.

"Договорихме се, че държавите-гаранти не само няма да пречат на нашето влизане в ЕС, но и ще помагат в този процес", казва Арахамия.

Съветникът на президента Зеленски - Михайло Подоляк - посочва още, че се предлага да започнат нови преговори за статута на Крим и Севастопол, по време на които Русия и Украйна няма да използват военна сила за разрешаване на проблема.

Украйна е съгласна с условието да не приема чужди военни бази на своя територия (както е записано в конституцията ѝ) и да не влиза във военно-политически съюзи.

Делегацията на Киев настоява, че ако Украйна стане обект на агресия или военна операция, правителството трябва да има право да поиска международни консултации в срок от три дни. Тази клауза ще се прилага и в случаи на атаки по линия на хибридната война. Украинските преговарящи я сравняват с член 4 от НАТО, "но още по-строга".

Ако те не доведат до разрешаване на конфликта, тогава държавите-гаранти за сигурността трябва да са длъжни да окажат военна помощ, да предоставят въоръжение и да затворят въздушното пространство.

Не се е стигнало до пробив по въпроса за статута на двете сепаратистки републики в Донецк и Луганск, които Русия вече призна за независими - това предстои да се обсъжда при разговори на най-високо ниво между президентите на двете държави.

Такава среща би могла да се състои, "когато бъде подготвен договора" между Русия и Украйна, каза още представителя на Русия Владимир Мединский.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Шефът на "Пирогов" разиграва нов правен театър, докато бави делото за уволнението

Валентин Димитров е пуснал сигнал срещу човека, който плати таксата по делото му

17:15 - 28.02.2024
Важно днес

Телекомите да съхраняват данните от разговори и сърфиране в криптиран вид, предлагат ПП-ДБ

Целта е да не се допуска злоупотреба с данните, но да служат на съда при необходимост

17:01 - 28.02.2024
Текстове от партньори

Vivacom подновява сертификацията за сателитна станция „Плана“ с най-високата степен Tier 4

В момента само 31 подобни съоръжения, включително наземната станцията „Плана“, притежават сертификат Tier 4 в света

16:22 - 28.02.2024
Текстове от партньори

Кампанията на Kaufland и DMS за Коледа е набрала 30 хил. лева за лечение на деца и възрастни

Кампанията „ДАРИ“ се проведе във всички 65 хипермаркета на веригата в страната

16:18 - 28.02.2024
Живот

Олимпийски неволи в Париж - как чанта с планове за сигурност изчезна от влак

Това не е сюжет от филм, а реално разиграла се ситуация 26 февруари - четири месеца преди началото на най-голямото спортно събитие в света.

15:03 - 28.02.2024
Живот

7-те дребни гряха, които можем да победим, по пътя към щастливия живот

Хората не са съвършени, понякога просто удоволствията им са преплетени с навици, които ги ограбват в дългосрочен план

13:50 - 28.02.2024
Важно днес

Денков: ГЕРБ подменя радикално приоритетите на правителството

Премиерът Николай Денков отхвърли предложението за коалиционно споразумение на ГЕРБ.

13:47 - 28.02.2024
Технологии

Varda Space - компанията с български корени, която се нареди до Space X и Boeing с историческа мисия

Компанията e третата, успяла да върне невредим космически апарат от орбита

12:58 - 28.02.2024