София се превърна в арена на дипломатически конфликт между посолствата на Русия и САЩ заради неспособността да преследва корупцията на високите нива на държавното управление. 

Повод за напрежението бе призивът на американския постоянен юридически съветник Джесика Ким към българските власти да гарантират, че ще въведат реформи за справяне с "корупционната ендемия" в страната. 

Ден по-късно руското посолство публикува позиция във Facebook-профила си, в която обвинява американските дипломати в това, че "хвърлят сянка както върху политически дейци, така и на функционерите на правосъдната система на Република България". 

До момента Министерството на външните работи не е коментирало случая.

Позицията на Джесика Ким дойде по време на дискусия, организирана от Атлантическия клуб в София в деня, в който годишният доклад на "Прозрачност без граници" класира България на последно място в ЕС (заедно с Унгария и Румъния) по индекса на възприятията за корупция. 

Американският дипломат зае твърда позиция, като разкритикува политическите лидери в страната за това, че не полагат достатъчно усилия, за да постигнат промяна в сферата на върховенството в закона и борбата с корупцията. 

"Корупционната ендемия не може да се лекува с еднократна или двукратна ваксинация. Лидерите на България трябва да подкрепят това, че никой не е над закона, включително и те самите. Те трябва да гарантират, че реформите следват тези принципи, ангажирайки се с надпартийна, функционираща правосъдна система и ефективни антикорупционни механизми", каза тя.

Специалният съветник по правните въпроси в посолството на САЩ пристигна в България преди година на позиция, която беше възстановена след повече от 10-годишна пауза. Назначението се случи малко след срещата на Бойко Борисов и Доналд Тръмп във Вашингтон в края на 2019. Борисов твърдеше в интервю за bTV, че сам е поискал да бъде излъчен съветник по въпросите за върховенството на закона и свободата на медиите. Мандатът на Ким всъщност обхваща и наблюдение на върховенството на закона в Румъния.   

Посолството на Русия изненадващо се включи с коментар на изявлението от страна на Джесика Ким по повод липсата на воля у българските власти да се справят с корупцията - независимо че в тях нямаше директни или косвени препратки към руската страна. 

"Коректността и уместността на острите бележки във връзка с чувствителни за българското общество въпроси, особено в навечерието на парламентарните избори, предизвиква големи съмнения. Смятаме, че подобни менторски изявления, както винаги без конкретни доказателства, де факто хвърлят сянка както върху политически дейци, така и на функционерите на правосъдната система на Република България", се казва във Facebook страницата на посолството.

Каналът често се ползва за политически послания извън официалния дипломатически ред, като съобщението не е подписано от името на действащия руски посланик в страната Анатолий Макаров или друг конкретен член на представителството на Москва в София. 

Макаров би трябвало да си тръгне от България през февруари, когато ще встъпи в длъжност новия посланик Елеонора Митрофанова. Тя беше назначена с указ на Владимир Путин на 15 януари. 

Коментарът на руското посолство ползва българския случай за по-целенасочена атака срещу новата американска администрация. 

"Въпросът на корупцията във висшите ешелони на властта все още съществува дори в «най-демократичните» страни по света (няма да си спомняме, например, за някои сюжети от «украинското досие» на действащото ръководство на САЩ). Мирише на лицемерие, нали така?", завършва посланието.

Текстът явно прави препратка към проверката по повод бизнес интересите на Хънтър Байдън в Украйна, за която Доналд Тръмп настояваше пред президента Володимир Зеленский в телефонен разговор през 2019 г. и заради която той беше подложен на първия импийчмънт пред Конгреса. 

До този момент Бойко Борисов не е взел отношение нито по критиките в сферата на антикорупционната политика, нито по контраатаката от страна на руското посолство. 


България се "отличи" в две анти-класации в ЕС: за корупция и за нарушени човешки права

Дворецът в Геленджик си намери "владетел": Милиардер и спаринг партньор на Путин


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Кацаров след призивите за оставка: Налагам Covid-сертификата, за да спася животи - няма алтернатива

"Правя го с нежелание, но да сте чули тези, които искат оставката ми, да са предложили алтернатива?"

Всички са против покупката на "Нюкасъл" от принц Бин Салман: "Какво ли си мисли вдовицата на Хашоги"

Политици, организации и клубове протестират, феновете на тима се радват

Хората не са луди, политиците са некадърни

Ваксинационната кампания най-после помръдна от дъното - но не заради малодушието на партийните лидери

Прокуратурата разследва кой е авторът на снимката „Pi Ar Sevi Boiko”

Държавното обвинение разследва човека, който засне Гешев да си пише със Севделина Арнаудова - заплашен е със затвор или глоба

Годеникът на убитата американска влогърка Габи Петито също е открит мъртъв

Брайън Лондри беше основният заподозрян за убийството ѝ

Ваксинационният център на ВМА ще работи и през почивните дни

Заради засиления интерес към имунизацията от началото на действието на зеления Covid-сертификат

Костадин Ангелов атакува Кацаров заради решението Covid-сертификат да се дава още след първа доза

Ангелов твърди, че при него се правели по 40 хил. дози на ден, но статистиката показва съвсем различно число