София се превърна в арена на дипломатически конфликт между посолствата на Русия и САЩ заради неспособността да преследва корупцията на високите нива на държавното управление.

Повод за напрежението бе призивът на американския постоянен юридически съветник Джесика Ким към българските власти да гарантират, че ще въведат реформи за справяне с "корупционната ендемия" в страната.

Ден по-късно руското посолство публикува позиция във Facebook-профила си, в която обвинява американските дипломати в това, че "хвърлят сянка както върху политически дейци, така и на функционерите на правосъдната система на Република България".

До момента Министерството на външните работи не е коментирало случая.

Позицията на Джесика Ким дойде по време на дискусия, организирана от Атлантическия клуб в София в деня, в който годишният доклад на "Прозрачност без граници" класира България на последно място в ЕС (заедно с Унгария и Румъния) по индекса на възприятията за корупция.

Американският дипломат зае твърда позиция, като разкритикува политическите лидери в страната за това, че не полагат достатъчно усилия, за да постигнат промяна в сферата на върховенството в закона и борбата с корупцията.

"Корупционната ендемия не може да се лекува с еднократна или двукратна ваксинация. Лидерите на България трябва да подкрепят това, че никой не е над закона, включително и те самите. Те трябва да гарантират, че реформите следват тези принципи, ангажирайки се с надпартийна, функционираща правосъдна система и ефективни антикорупционни механизми", каза тя.

Специалният съветник по правните въпроси в посолството на САЩ пристигна в България преди година на позиция, която беше възстановена след повече от 10-годишна пауза. Назначението се случи малко след срещата на Бойко Борисов и Доналд Тръмп във Вашингтон в края на 2019. Борисов твърдеше в интервю за bTV, че сам е поискал да бъде излъчен съветник по въпросите за върховенството на закона и свободата на медиите. Мандатът на Ким всъщност обхваща и наблюдение на върховенството на закона в Румъния.

Посолството на Русия изненадващо се включи с коментар на изявлението от страна на Джесика Ким по повод липсата на воля у българските власти да се справят с корупцията - независимо че в тях нямаше директни или косвени препратки към руската страна.

"Коректността и уместността на острите бележки във връзка с чувствителни за българското общество въпроси, особено в навечерието на парламентарните избори, предизвиква големи съмнения. Смятаме, че подобни менторски изявления, както винаги без конкретни доказателства, де факто хвърлят сянка както върху политически дейци, така и на функционерите на правосъдната система на Република България", се казва във Facebook страницата на посолството.

Каналът често се ползва за политически послания извън официалния дипломатически ред, като съобщението не е подписано от името на действащия руски посланик в страната Анатолий Макаров или друг конкретен член на представителството на Москва в София.

Макаров би трябвало да си тръгне от България през февруари, когато ще встъпи в длъжност новия посланик Елеонора Митрофанова. Тя беше назначена с указ на Владимир Путин на 15 януари.

Коментарът на руското посолство ползва българския случай за по-целенасочена атака срещу новата американска администрация.

"Въпросът на корупцията във висшите ешелони на властта все още съществува дори в «най-демократичните» страни по света (няма да си спомняме, например, за някои сюжети от «украинското досие» на действащото ръководство на САЩ). Мирише на лицемерие, нали така?", завършва посланието.

Текстът явно прави препратка към проверката по повод бизнес интересите на Хънтър Байдън в Украйна, за която Доналд Тръмп настояваше пред президента Володимир Зеленский в телефонен разговор през 2019 г. и заради която той беше подложен на първия импийчмънт пред Конгреса.

До този момент Бойко Борисов не е взел отношение нито по критиките в сферата на антикорупционната политика, нито по контраатаката от страна на руското посолство.


България се "отличи" в две анти-класации в ЕС: за корупция и за нарушени човешки права

Дворецът в Геленджик си намери "владетел": Милиардер и спаринг партньор на Путин


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Георги Господинов е българската номинация за Нобелова награда за литература

Предложението е на българския ПЕН Център, ръководен от Здравка Евтимова

Лондон разследва олигарха Пьотр Авен за нарушение на режима на санкции

Руският банкер, който не можеше да живее без чистачка и шофьор, е разследван в Лондон

Кисинджър разгневи Украйна с коментарите си за войната

Бившият държавен секретар на САЩ призова Киев да направи териториални отстъпки

МВР проверява дали изчезнал търговец на криптовалути не е отвлечен

32-годишен мъж е в неизвестност от понеделник

"Грозен случай без прецедент": 3 жени и 4 мъже са открити в нелегалния гроб край Банкя

Обвиняемият се е отрекъл от първоначалните признания и твърди, че е "станала грешка"

Израел и Турция топят ледовете помежду си след години на дипломатически раздор

Турският външен министър е на посещение в Израел, през последните 15 години държавници от Турция не са посещавали страната

Месец след потъването на "Москва" Русия прибра секретното оборудване, но мълчи за загиналите

Родители на изчезналите моряци са принуждавани да подписват декларации, че синовете им са умрели в "катастрофа"

Politico: Партията на Кирил Петков може да влезе в Renew Europe - проблемът е в ДПС

Медията твърди, че премиерът ще присъства на среща на лидерите от групата в Брюксел

Русия към света: Махнете санкциите, за да пуснем храна от Украйна

ЕС вече обвини Москва, че използва пшеницата като оръжие и предизвиква глобална продоволствена криза