Снимка: © Getty Images

България спечели първи медал от Параолимпийските игри в Токио. Ружди Ружди триумфира със сребърно отличие в клас F55 в тласкането на гюле.

Параолимпийският шампион от Рио 2016 успя да запише постижение от 12.23 метра. Направи и още два успешни опита на 12.14 и 12.19 м.

Шампион стана бразилецът Уолъс Сантос, който постигна 12.63 м в последния си опит и подобри световния рекорд на Ружди от 2017 г., който беше 12.47 метра. Лек Столтман (Полша) завърши на трето място с 12.15 и взе бронзовия медал.

30-годишният българин е двукратен световен шампион в тласкането на гюле.

В събота сутрин участието си на Параолимпиадата ще започнат други двама български лекоатлети - Християн Стоянов и Фатме Исмаил. Носителят на световна титла на 1500 метра в категория T46 Стоянов ще бяга от 4.28 часа българско време и ще се опита да подобри представянето си от Рио 2016, когато завърши седми в дисциплината. 24-годишната Исмаил ще дебютира на Параолимпиада на копие в категория F13 след 5:06 часа българско време.

Последната българска представителка на Игрите за спортисти с увреждания Милена Тодорова ще започне на 30 август в квалификациите 10 метра пушка прав в спортната стрелба, в категория SH2 - от 7.15 часа българско време. Финалът е същия ден от 9.45 часа. На 1 септември Тодорова ще участва и на 10 метра пушка от легнало положение.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Протестът на градския транспорт в София ще пропуска само ученици за матурите

Трафикът в столицата ще е силно затруднен след 8:30 ч.

Защо Путин подцени Украйна и как ФСБ заложи провала на войната

Пълна изолация, извънредна подозрителност, корумпирани служби за сигурност и засилено желание за мъст - мотивите за военната инвазия

Lenovo Tab P12 Pro – отличителен, вълнуващ и продуктивен

Моделът разполага с втори безжичен екран за компютър

Политици и сайтове с опорки в комбина: Как руската пропаганда стига до българските читатели

Пропагандните статии за Русия са се увеличили 10 пъти след началото на войната