“Целият ресурс на Столичната здравна инспекция е мобилизиран в борбата с Covid-19”, каза д-р Инна Балабанова, директор на дирекция “Обществено здраве” на столичния РЗИ в предаването “На фокус”. Тя сподели, че ситуацията в София е много тежка и служителите изнемогват, а Инспекцията има нужда от доброволци, които да помагат в епидемиологичните проучвания.

Категорично силите не ни стигат. Търсим доброволци. Те ще трябва да се обаждат на хората и да изясняват кога човек е получил положителна проба, има ли контактни и кои са те, за тях има 10 дни карантина”, обясни тя.

Досега около 30 души са откликнали на призива за помощ, който РЗИ-София отправя. Д-р Балабанова отбеляза, че разполага с 25 служители, които работят непрестанно, включително през уикендите. Те постоянно излизат в болничен, когато един оздравее, друг се разболява.

Служителите правят епидемиологични проучвания, карантинират, декарантинират, дежурят и ходят на проверки. “Искам да ви кажа, че изнемогваме, а след въвеждането на сертификатите откриваме и много грешки”.

Д-р Балабанова сподели, че екипите ѝ обикалят с полиция всеки ден в големи молове, вериги и заведения. “В петък бяхме на нощна проверка по дискотеките”, разказва тя. Според нея има добра организация, както в центъра на София, така и в кв. “Студентски град”.

“Имаше създадени мобилни лаборатории за тестове. Мерките се спазват и имаме пълното съдействие на управителите”, обясни тя. “Ние проверяваме сертификатите и с валидатор, не само сертификата на хартия. Ако през първите дни налагахме актове, то сега всички са изрядни”.

В личното си качество д-р Балабанова изрази мнението, че не е целесъобразно в момента децата да се върнат в училищата. На базата на писма, които получава в пощата на РЗИ-София тя смята, че родителите са разделени и някои искат децата да се върнат в клас, докато други предпочитат онлайн обучението.

Във връзка с бързите тестове за децата д-р Балабанова каза, че тепърва ще стане ясно дали след положителен резултат те ще трябва да се тестват повторно с PCR тест. Това трябва да бъде посочено от производителя. Ако обаче дете е с положителен тест, според настоящите правила съучениците му са контактни лица, които подлежат на 10-дневна карантина.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Норвегия, Финландия и Дания засилват охраната си след пробивите по "Северен поток"

"Русия има значително военно присъствие в региона и очакваме от нея да продължава да дрънка оръжие"

Су-25 се разби край полигона в Безмер

Инцидентът се е случил при тренировъчен полет

Министерството на отбраната обеща зимни облекла за украинската армия

Не става ясно обаче какви точно са облеклата, откъде ще бъдат набавени те и дали са официално поискани от украинската страна

Интерконекторът с Гърция най-после получи Акт 16

На 1 октомври България ще може да получава азерски газ по връзката с Гърция

Отнета от руски олигарх суперяхта беше продадена за 37 млн. долара

Суперяхтата, която разполага с шест палуби, басейн и киносалон, вече е собственост на неизвестен купувач.

Държавата опита да продаде кораба "Vera Su", но високата му цена не привлече кандидати

Първият опит на държава да продаде на търг кораба "Вера Су", който преди година заседна край Камен бряг, се оказа неуспешен

Дезинформация за 200 млн. европейци: "Мета" и журналисти разкриха руска мрежа за пропаганда

Мрежата е най-голямата досега от началото на войната. Имитиращи сайтове на медии, руски посолства и стотици долари за реклама на пропаганда

Меркел се появи с предупреждение: "Путин не блъфира с ядрената заплаха"

SDZ: "Меркел се въздържа да коментира актуални проблеми - вероятно защото част от тях са резултат и на собственото ѝ управление"