“Целият ресурс на Столичната здравна инспекция е мобилизиран в борбата с Covid-19”, каза д-р Инна Балабанова, директор на дирекция “Обществено здраве” на столичния РЗИ в предаването “На фокус”. Тя сподели, че ситуацията в София е много тежка и служителите изнемогват, а Инспекцията има нужда от доброволци, които да помагат в епидемиологичните проучвания.

Категорично силите не ни стигат. Търсим доброволци. Те ще трябва да се обаждат на хората и да изясняват кога човек е получил положителна проба, има ли контактни и кои са те, за тях има 10 дни карантина”, обясни тя.

Досега около 30 души са откликнали на призива за помощ, който РЗИ-София отправя. Д-р Балабанова отбеляза, че разполага с 25 служители, които работят непрестанно, включително през уикендите. Те постоянно излизат в болничен, когато един оздравее, друг се разболява.

Служителите правят епидемиологични проучвания, карантинират, декарантинират, дежурят и ходят на проверки. “Искам да ви кажа, че изнемогваме, а след въвеждането на сертификатите откриваме и много грешки”.

Д-р Балабанова сподели, че екипите ѝ обикалят с полиция всеки ден в големи молове, вериги и заведения. “В петък бяхме на нощна проверка по дискотеките”, разказва тя. Според нея има добра организация, както в центъра на София, така и в кв. “Студентски град”.

“Имаше създадени мобилни лаборатории за тестове. Мерките се спазват и имаме пълното съдействие на управителите”, обясни тя. “Ние проверяваме сертификатите и с валидатор, не само сертификата на хартия. Ако през първите дни налагахме актове, то сега всички са изрядни”.

В личното си качество д-р Балабанова изрази мнението, че не е целесъобразно в момента децата да се върнат в училищата. На базата на писма, които получава в пощата на РЗИ-София тя смята, че родителите са разделени и някои искат децата да се върнат в клас, докато други предпочитат онлайн обучението.

Във връзка с бързите тестове за децата д-р Балабанова каза, че тепърва ще стане ясно дали след положителен резултат те ще трябва да се тестват повторно с PCR тест. Това трябва да бъде посочено от производителя. Ако обаче дете е с положителен тест, според настоящите правила съучениците му са контактни лица, които подлежат на 10-дневна карантина.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Прокуратурата проверява скандала с Ваня Караганева в ДКК

Тя се е самосезирала, а отделно е постъпил сигнал от втория изпълнителен директор

Кои са новите зам.-председатели на 47 НС

Трима юристи, двама икономисти, философ и филолог ще подпомагат Никола Минчев

Никола Минчев от "Продължаваме промяната" е председателят на 47-ия парламент

Минчев е завършил право в СУ "Св. Климент Охридски" и е корпоративен адвокат

Спецпрокуратурата образува дело за корупционно престъпление в община Варна

След проверката на КПКОНПИ е образувано дело срещу служител на общината, чието име не се споменава

Наследникът на Курц се оттегля като канцлер на Австрия след само няколко месеца на поста

Александър Шаленберг обяви, че лидерът на партията и канцлерът трябва да са един и същ човек

Корнелия Нинова: Коалиционното споразумение трябва да е факт до неделя

Министерствата може да не са разпределени на принципа 8-4-3-2

114 души с Covid са починали за ден, оздравелите са с над 1300 повече от инфектираните

Над 20 хиляди дози от ваксините са поставени за денонощие