С часовника на Мо Фара из must visit местата в центъра на София Снимка: © Марина Сивенова

Когато говорим за т.нар "технологии за носене", познати още като wearables, първата асоциация на човек е със спорта и физическата активност. Исторически това може и да е вярно, но фактически отдавна не е.

Новите часовници на най-известните технологични марки са истински лайфстайл аксесоари, които показват температурата навън, мерят нивата ви на стрес, качеството на съня, фазите на Луната и какво ли още не.

Слушалките също вече не са аксесоар за бягане, а продължение на ушите на днешните тийнейджъри и средство за забавление на техните родители.

Има едно място в интернет, което усилено работи, за да се утвърди като истински must visit за ценителите на последните смарт джаджи и това е онлайн магазинът на Yettel.

Именно многообразието от часовници там ни вдъхнови да направим столичен exploring на must visit местата в София - някои нови, други познати, трети една идея по-скрити от очакваното. Спътници в епизод 1 на това пътешествие ни бяха смарт часовникът Huawei Watch GT 4 и картата the Hidden places of DOWNTOWN Sofia.

Часовникът, който ще ни води, из улиците на стара София, е с войнишко зелена каишка, направена от рециклирана пластмаса и само преди дни беше представен в Барселона от сър Мо Фара. Легендарният бегач на дълги разстояния и четирикратен олимпийски шампион е сред новите посланици на Huawei.

Ние с дълго бягане няма да се справим, но ще направим една дълга разходка из онази част из центъра на столицата, известна като Квартал.

HUAWEI Watch GT 4 се намира още на първия ред в онлайн магазина на Yettel, а сега е и в промо комплект с безжични слушалки HUAWEI FreeBuds SE 2.

Време е да разберем какво може GT 4. Заявката на производителите е, че среща усъвършенствани модни характеристики с мощни фитнес функционалности.

Първото, което си заслужава да опишем, е външният вид. Философията, която Huawei развива вече 10 г., се нарича Design Forward.

Благодарение на нея брандът е на челни позиции в пазара на смарт часовници, а сега изглежда, че ще насочи и към луксозния сегмент след представянето на часовника си с 18-каратово злато.

Това, което смарт часовниците дават на своите притежатели, е възможността за разнообразие. Днес искате визия на класически часовник със стрелки, утре на електронен часовници с цифри - имате ги и двете.

С кристалната резолюция от 466 x 466 пиксела на 1,32-инчовия дисплей на HUAWEI Watch GT 4, човек трудно може да спре да разглежда всевъзможните визии и персонализации на екрана.

Онова обаче, което изстрелва на топ позиции Huawei в сегмента wearables е, че аксесоарите на марката - и часовници, и слушалки, работят еднакво добре и с iOS, и с Android.

Вторият много силен коз, който Huawei вадят от ръкава си, са впечатляващите батерии на часовниците им - средно 8 дни без зареждане. Звучи като сериозен аргумент за покупка.

И третото, накланящо силно везните в тяхна ползва, е уникалният външният вид на продуктите им - силно премиум излъчване в комбинация с качествени материали, които стоят скъпо на ръката.

И така, сменяме екрана с нещо, което e в стилистиката на Бен 10, и поемаме по улица "Стара планина". Там на пресечката с ул. "11 август" се намират преобразените стълби.

Цветната творба е дело на Точка Илиева. За проекта илюстраторката за първи път работи с пътна боя, а поканата за него идва още преди няколко години от издателството за детски книги “Мармот”. Стълбите са съвсем близо до СУ "Пенчо Славейков" и са много приятен акцент в иначе по-скоро сивия ни град.

И понеже ни тръгна на цвят, решихме да го развием и до цветя.

От известно време на ул. "Екзарх Йосиф" зад черно плюшено перде се крие едно много естетско място, което се нарича Select Flowers. Казваме "крие", защото магазинът няма явен екстериорен белег, който да крещи "цветарски магазин", но пък вътре ви очакват едни от най-стилните букети.

Мястото има елегантен минималистичен интериор, а след като си купите цвята, можете да се възползвате и от selfie spot-a на фасадата до входната врата.

Сигурно вече се чудите "Какви са тези женски ръце?! Нали уж Мо Фара?". Всъщност Huawei не дефинират часовниците си като мъжки и женски. И въпреки че нещо може ви прилича на очевидно мъжко/женско, в действителност важен е само размерът на китката. Всичко останало е въпрос на персонализация.

Докато ви разхождаме из потайностите на някогашния еврейски квартал, ще споделим и някои от екстрите на HUAWEI Watch GT 4.

По принцип GT серията е в средния ценови клас на бранда, въпреки че откакто Huawei показаха новия златен часовник в Барселона, границите вече много се отдалечиха една от друга. Голямото удобство е, че HUAWEI Watch GT 4 поддържа гласови обаждания през Bluetooth. Ако искате да направите полезен подарък за скъп човек - това е добър вариант.

Най-преиум екземплярът (ако не броим златото) е мъжкият (тук размерът е категоричен, че е мъжки) Ultimate. В магазина на Yettel той се предлага 1249.99 лв в брой онлайн или на месечни вноски, а нашето ревю за него, би могло да ви е полезно.

Леко се отплеснахме, така че се връщаме на зеления HUAWEI Watch GT 4, който днес ни води. Най-впечатляващите подобрения в сравнение с предишните GT часовници са в технология за отчитане на сърдечния ритъм, която предлага по-точни резултати и спестява живот на батерията. Както и в новите функции като анализ на дишането по време на сън.

Освен моден, GT 4 все пак е топ спортен аксесоар. Часовникът има над 100 спортни режима, като прави реверанс и към геймърите с отчитането на няколко електронни спорта.

Следващият ни must-visit e Mahala Bookstore. Мястото има интересна история - помещението е обущарско ателие в продължение на 30 години, преди да претърпи пълната си трансформация като книжарница за чуждоезични издания при новите собственици на пространството. Намира се точно до Пожарната, отново на "Езкарх Йосиф", а зад проекта стои дългогодишният глас на Теленор, старото име на Yettel, Йордан Жечев от рекламна агенция DDB.

Вътре има редки и наистина интересни заглавия, а ние останахме супер приятно изненадани, когато открихме и бутиковото тенис списание Racquet Magazine, което познаваме само от Instagram страницата му.

На около 50 метра оттам, на следващия ъгъл, ви съветваме да изпиете едно кафе и да хапнете нещо сладко във Flow Coffee and Pastry. Слънчево и приятно място, където опитахме бруталните им браунита. Казахме ли ви, че с HUAWEI Watch GT 4 можете да си мерите калориите? Ние не го направихме. Работата при толкова какао, масло и захар е повече от ясна.

Пак на същата улица, само че след като минете пресечката с "Веслец", се намира може би най-хубавият Плод и зеленчук в София - The Healthy Point.

Адресът е "Екзарх Йосиф" 51, а вътре има толкова витамини, че дори и нашият иначе доста изискващ часовник харесва това.

Оказва се, че сме минали над 10 хиляди крачки и GT 4 ни поздравява с думите, че сме се справила на 200%. Не се притеснявайте, обиколката, която ви описваме няма и 1000 крачки.

Истината е, че поздравителното съобщение четка приятно самочувствието ни на градски атлети.

На повечето от нас ни е нужен съучастник във физическите усилия, а нищо не мотивитс по-силно човек от една заслужена похвала.

Чрез приложението Huawei Health може да сравнявате резултатите си с други ентусиасти на движението.

Мястото, на което приключва вечерта ни, е последният must-visit за днес Cosmic Craft Beer. Отдавна си бяхме набелязали локацията и останахме доволни от екзотичните предложения на бара, сред които и бира с вкус на палачинки.

Колкото до Huawei Watch GT 4, както ви казахме, в момента Yettel го предлага в комбинация с безжичните слушалки Free Buds SE 2, което означава, че можете да имате и приятна музикална компания. Намираме и няколко привлекателни оферти на сайта, валидни до 1 октомври.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"Хамас" не хареса предложението за прекратяване на огъня, но преговорите продължават

"Хамас" е скептична към израелското предложение

10:36 - 02.05.2024
Важно днес

Десетки хиляди отново протестираха в Грузия, след като парламентът придвижи спорен закон

Недоволството около спорния закон за "чуждестранни агенти" в Грузия продължава

09:40 - 02.05.2024
Текстове от партньори

Кока-Кола ХБК България се подготвя за стажантската програма Coke Internship 2024

Компанията предлага 8 свободни позиции за своята тримесечна платена програма

08:59 - 02.05.2024