Предпремиерата на Samsung Galaxy Z Fold4 ме отведе в любимия ми Лондон, затова, когато телефонът се появи официално в България, реших да му върна “жеста” с едноседмична ваканция в друго близко до сърцето ми място - о. Лимнос, където го тествах в режим на работа и удоволствия.

Островът не е типична Гърция. Архитектурно прилича по-скоро на Италия. Вместо маслинови дървета ще видите десетки смокинови храсти, които растат по улиците. Това е територията на уличните котки, които живеят в мир с домашните кокошки, на дивите зайци и козичките.

Сутрин можете да се събудите от петлите в съседния двор или от рева на прелитащите F-16 от базата на НАТО, разположена на острова.

Отварям телефона, за да снимам още докато се качвам на ферибота от Александруполис.

Ферибот Лимнос - Samsung Z Fold4

В ръцете ми се разгръща дисплей с над 20-сантиметров диагонал (или за да сме абсолютно точни - 7.6 инча), а на гърба се намира цяла система от сензори за камерата. Освен 50MP основен сензор, има ултраширокоъгълен 12МР (F2.2) сензор и 10МР телефото сензор с увеличен 3x оптичен зуум и 30X Space Zoom.

Радвам се на камерата като малко дете, а в един момент осъзнавам, че еуфорията от технологиите се подсилва от усещането, че отивам на място, откъдето не мога да се върна просто когато пожелая. Това е чарът на островите.

За 5-те часа на ферибота ще мога да изпробвам доста от функциите на Galaxy Z Fold4 - четвъртото поколение на възможно най-силно бизнес ориентираната серия от семейството на Samsung.

Специално за камерата имам гъста програма.

Samsung Galaxy Z Fold4 ревю

Сгънат, телефонът е толкова компактен, че спокойно го превъртам в ръката си - за мъж упражнението би било още по-лесно.

На фона на височината си от около 15 сантиметра, Z Fold4 е доста тесен, когато е сгънат - по-малко от 7 сантиметра, което осигурява добрия контакт с дланта ви. Дебелината му също съвсем не е плашеща - около сантиметър и половина отзад при пантата и малко по-малко отпред, където се срещат двата края на екрана. За да го отворите или затворите обаче, със сигурност ви трябват чифт свободни ръце.

Двата края на екрана се затварят като твърдите корици на дебела книга - със звук, прилепвайки без луфт един до друг.

Можете да ползвате основната камера и в отворен, и в сгънат режим на устройството - от вас зависи колко голяма картина искате да виждате.

Ферибот Александруполис Лимнос

Снимам отдалечаващия се Александруполис и птиците, които ни изпращат. По принцип това не е типична начална гара за човек от София, пътуващ за Лимнос, но дефицитът на места във фериботите от Кавала ни е предначертал този план.

Екзотичната част в това пътуване е спирката на остров Самотраки - силно хипарско място, където слизат най-колоритните пътници от ферибота.

Ако сте чували, че Лимнос е само за сърфисти, не са ви излъгали. Там денят започва с прогнозата за вятъра и завършва така. В тихите дни, когато не духа, можете да видите много тъжни хора. Островът няма нищо общо със суетата на Миконос или Санторини, затова и не е за всеки. За други, обаче, той е любов за цял живот.

Фериботът се движи с около 16-17 възела в час (около 30 км. ч.), което прави лесно за гларусите да летят или по-скоро да се носят с нас. Хората от палубата им подават бисквити, а те се стрелват към ръцете им и ловко отнасят плячката във въздуха.

Изпробвам портретния режим на Galaxy Z Fold4 - софтуерът е много бърз и още от първия път прави чудесна детайлна снимка на птица в полет, като размазва фона, все едно снимаме със скъп обектив.

Птица ферибот - Galaxy Z Fold4 камера

Докато се притеснявам да не изпусна устройството във водата, се питам колко тежи - въпреки че може би по-правилният въпрос към ситуацията е колко струва. Малко по-късно проверявам и разбирам, че е едва 263 грама и това е най-лекият Fold, създаван от Samsung до момента. Трябва да е ясно обаче, че с Z Fold4 в джоба си имате смарт устройство, което силно се приближава до функционалностите на лаптоп. Разбира се, и препоръчителната цена е в сходен диапазон - над 3 000 лева.

Galaxy Z Fold4 идва с операционна система One UI 4.1.1, базирана на Android 12L. Тази версия е създадена от Google за потребителско изживяване на голям мобилен екран.

Galaxy Z Fold4 камера/снимки - остров Лимнос

Това, на което силно се залага, е мултитаскингът, който ви позволява да ползвате няколко прозореца едновременно - лесно да ги достъпвате, да променяте големината им. В долния край на екрана имате Taskbar с икони, подобно на персонален компютър или лаптоп.

Самият преход между външния екран при сгънат телефон и големия основен дисплей при отворено устройство, се случва без ваше участие. Например, ако гледате снимка на предния екран и разгърнете телефона, тя автоматично се появява и на големия, същото е и с приложенията, които ползвате.

Толкова бързо и логично се случва всичко, че дори и без да познавате целия капацитет на работа на Galaxy Z Fold4, чисто интуитивно го харесвате и знаете, че този телефон може много.

Новост, в сравнение с по-старите поколения, е, че са въведени нови swipe жестове. С два пръста минимизирате прозорец, до удобен за вас размер, а всички приложения на Google, включително Chrome и Gmail, вече поддържат drag-and-drop, което позволява бързо да се копират и поставят линкове, снимки и други ресурси от едно приложение в друго.

След около два часа в далечината пред нас се вижда Самотраки. Отдалеч островът прилича на боа, глътнала слон, както би казал Малкият принц.

Самотраки, снимка от ферибот

Това е моментът за проба на 30X Space Zoom - комбинация от троен оптичен зуум и 30x дигитален зуум с AI Super Resolution технология, която „дорисува“ липсващите пиксели.

На задната палуба започва леко суетене. Хора с раници, кучета, татуси и разнообразен пиърсинг започват да се приготвят за слизане. Тази година на ферибота има и много гърци - цели семейства, които си говорят на висок глас.

Самотраки е доста висок остров - там се намира и връх Фенгари, който е 1611 метра. Известен е още с водопадите, които се изливат направо в морето, и с магията си, привличаща приключенци от цял свят.

Каяк, колоездене, каньонинг, шнорхелинг, изкачване на върхове, разглеждане на археологически забележителности, минерални бани - мястото предлага толкова много активности, че няма шанс да ви стане скучно.

Самотраки - ферибот

Престоят ни е около час, в който едни слизат, други се качват. Има хора с мотори, кемпери и каравани, коли, също и доста товарни камиони, които снабдяват Самотраки и Лимнос със стоки. Шофьорите на камиони са станали толкова ловки с излизането на заден ход от големия корем на ферибота, че сами по себе си представляват атракция.

Самотраки

Лека-полека започва да се свечерява. Време е за сериали. В този момент откривате предимството на телефона, който не трябва да се придържа или подпира, защото просто може да се сгъне и да се постави на всяка повърхност в удобния за вас ъгъл във Flex режим.

Резолюцията на основния Dynamic AMOLED 2X екран е 2176 x 1812 пиксела с пикова яркост до 1000 нита и опресняване до 120Hz. Под него се намира 4МР селфи камера, но благодарение на променената структура на пикселите, тя е почти незабележима и не “изрязва” картината. Звукът е добър, с детайли и стерео, разбира се.

Приложенията за социалните медии са оптимизирани, така че да стоят добре на този все още нестандартен за масовите телефони размер на екран. Онези, които не са, се адаптират от телефона, който ги качва на горния екран, а в долния ви показва допълнителна информация - например коментарите в YouTube.

Може да избирате дали да гледате картина на едната част на екрана, а другата да ви бъде трак-пад или да ползвате цялата повърхност. Когато пишете на големия екран, клавиатурата удобно е разделена на десен и ляв блок.

Пътуваме вече 5-ти час и в далечината се виждат светлините на Мирина - главният град на Лимнос.

Над Мирина се намира византийската крепост Кастро.

Ферибот - акостира в Лимнос

Разтоварването на ферибота от целия му товар трае около час. 22:30 ч. е, навън е съвсем тъмно, а морето вече изглежда напълно черно.

Предстоят ни 7 дни, в които работата ще трябва да почака на заден план за сметка на удоволствията - но ако решите да правите срещи през Galaxy Z Fold4, непременно ползвайте Google Meet. Част от представянето на устройството по време на официалната премиера включваше именно акцента, че потребителите вече могат да се свързват с повече хора по време на виртуални срещи и да правят съвместни дейности, например да гледат заедно видео съдържание в YouTube.

Микро Фанараки - о. Лимнос

Истината е, че в Лимнос на всяка крачка трябва да имаш добра и бърза камера под ръка.

Гледките са зашеметяващи – море, докъде ви виждат очите, скали, от които да скачате, има дори и съвсем истинска пустиня. На острова се намира и единственият в света храм без покрив - църквата "Богородица Какавиотиса”.

Лимнос - буря

Благодарение на бурята, която ни застигна още в първите дни, имахме повече време за разходки.

Любопитен факт е, че на Лимнос през XIV век е заточен патриарх Евтимий. Византийският император Йоан V Палеолог го изпраща на острова заради проповедите му, насочени срещу властолюбието и сребролюбието на управляващите.

Мулти таскинг Samsung Galaxy Z Fold4

Като стана дума за дъжд - да, Galaxy Z Fold4 е водоустойчив. Издържа на намокряне от сладка вода, но не и солена, и не е съвсем добра идея да пълните пантата му с пясък, затова и се въздържаме от подобни своеволия. На късите разходки ползваме Galaxy Z Flip4, за който ще ви разкажем отделно.

В деня на бурята всички устройства, които носехме, независимо дали имаха карта или бяха само свързани в интернет, получиха съобщение от гръцкото министерство на кризите и авариите, че времето се разваля и не е добре да се разхождаме безцелно.

След дъжда Лимнос просветна така, сякаш го гледате през добре измити прозорци. Свеж, зелен и гостоприемен.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Изборите днес: В отделни секции има проблеми с машините

На места не са се явили членове на комисиите

Как и къде да гласувам? Всичко, което трябва да знаете за изборите на 2 октомври

Това е всичко, което трябва да знаете за начина, по който се провеждат изборите

Украйна си върна ключовия град Лиман (Обновена)

Падането му може да бъде най-голямата победа на Украйна на бойното поле след светкавичната контраофанзива

Ювал Ноа Харари разказва историята на човечеството – този път обаче в книга за деца

Писателят обяснява на по-малките за света, в който живеем, войната и климатичните промени

Запознайте се с "Optimus" - хуманоидният робот на Мъск, който ще "трансформира цивилизацията"

Роботът ще стане част от ежедневието на милиони хора и ще "трансформира цивилизацията", смята предприемачът.

Руски знамена, естрадна музика и викове "ура": Пищна церемония в Москва в чест на анексираните територии

Кремъл организира специален патриотичен концерт по повод незаконното анексиране на 4-те украински области

Нова двойка водещи ще води новините по БНТ

Досегашният водещ на новините Даниел Михайлов слиза временно от екран

Урсула фон дер Лайен: Газопроводът между България и Гърция е свобода от руската зависимост

От днес започва нова ера за България и Югоизточна Европа, заяви председателят на ЕК.

МОК: Руските спортисти, които не подкрепят войната, могат да се върнат към състезанията

Според президентът на МОК спортът трябва да бъде "нещо, което все още обединява хората и човечеството"