С година закъснение държавата започва кампания за Covid-ваксините

Година и три месеца след трудното начало на ваксинирането срещу Covid-19 - България най-после реши да го подкрепи с информационна кампания.

Тя беше обявена в деня, в който правителството реши да премахне една от малкото действащи противоепидемични мерки - т.нар. зелен сертификат за достъп до молове, заведения и др.

Замисълът на кампанията беше обявен още преди два месеца, когато Министерски съвет показа поредния нов Национален оперативен план за Covid-19 - дотогава кампанията още беше в период на разработка.

Името ѝ е "Плюс мен" (+мен), създаден е и едноименен сайт с кирилизиран и латински домейн, като в него са събрани на едно място различни въпроси и отговори за имунизацията - от разработките и безопасността им, до практически съвети за възрастни и деца, хронично болни, преболедували Covid-19 пациенти, бременни жени и др.

Текстовете в информационния сайт са съгласувани с експертни съвети по различни медицински специалности, с водещи наши лекари, с Изпълнителната агенция по лекарствата, Националния център по заразни и паразитни болести и др.

Над 92% от пациентите с COVID-19, приети в лечебните заведения у нас, са неваксинирани, без ваксина са и приблизително 97% от хората с COVID-19, при които се налага интензивно лечение, посочват от Министерството на здравеопазването.

Въпреки явната връзка между липсата на имунизация и тежко протичане на заболяването - България остава на последно място по дял на ваксинираното население във всички възрастови групи сред страните от ЕС.

Според данните на ECDC - едва 29,9% от българите са получили поне една доза от ваксините към 22 март 2022 г., а 29,5% са със завършен имунизационен курс. 10,1% от цялото население е с бустерна доза.

Данните от официалния сайт Coronavirus.bg също показват пълна апатия към ваксинирането през последните седмици.

На 3 февруари България най-после отчете 2 милиона ваксинирани срещу Covid-19 души.

Към 22 март броят им се е увеличил само с малко над 47 000 граждани - или приблизително по 1000 на ден, критично слабо ниво на интерес към имунизациите.

В сайта "Плюс мен" са добавени съвети на специалисти от най-големите болници в цяла България - пулмолози, кардиолози, онколози, анестезиолози, инфекционисти, специалисти по вътрешни болести, педиатри, неврохирурзи, и др.

Към тази рубрика има и лични истории на възрастни хора с хронични заболявания, които са ваксинирани срещу Covid-19.

Сред тях е историята на Мария и Стоян Пейчинови - жената разказва, че в миналото е преживяла два инсулта, два инфаркта, има три стента и пейсмейкър, както и много тежък диабет, полиневропатия, а съпругът ѝ е прекарал онкологично заболяване, довело до отстраняване на стомаха.

"И въпреки това отидохме и се имунизирахме. Нито боли при боцкане, както пред мен възрастни хора питаха "Боли ли...". Нищо, едно лекичко убождане. Но въпросът е, че има резултат", казва тя.

"Много съм изненадана, безкрайно съм изненадана от решението на интелигентни хора - хора на възраст, на които аз знам, че им се живее. Няма човек, на когото да не му се живее. Защо проявяват някакво необяснимо за мен притеснение? Те сами не могат да ми обяснят от какво се страхуват. "Ама аз имам разширени вени". Добре, аз нямам разширени вени, но ти ме познаваш какви болести имам. Аз не се страхувам. Тези мои близки се разболяха тежко и лежаха в болница. Е, сега са вече ваксинирани", казва Пейчинова.

Сред тях е и композиторът Виктор Чучков (76 г.), който е със сърдечна операция от 7 години, е имунизиран още през миналата пролет. През есента на 2021 г. той е проявил леки симптоми на Covid-19, но е прекарал заболяването без усложнения.

"Ваксината не лекува, тя предпазва и дава основа за по-леко протичане", казва той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Избори и във Финландия: Сана Марин се бори за втори мандат в напрегната надпревара

Изборите във Финландия са толкова оспорвани, че всяка от трите големи партии има шанс за победа

16:02 - 01.04.2023

Ще успее ли ChatGPT да "открадне" професията на кулинарния критик Джей Рейнър?

ChatGPT може да пише текстове, но достатъчно добри ли са, за да се конкурират с тези на кулинарен критик

15:37 - 01.04.2023

Съдът потвърди: МОН е нарушило санкциите, като е дало поръчка на фирма с руска собственост

Ведомството е трябвало да отстрани фирмата от продецурата, когато е разбрало, че тя не отговаря на регламента

13:49 - 01.04.2023

"Ново ниво на абсурдност": Русия пое ръководството на Съвета за сигурност на ООН

От 1 април Русия е председател на международния орган, който отговаря за мира. И не, това не е първоаприлска шега

12:41 - 01.04.2023

Държавата ще лепи стикери върху най-евтините храни в опит да се бори с инфлацията

Борбата на служебния кабинет с високите цени на храните продължава

11:32 - 01.04.2023

Фалшиви подписи и спорове около писмото на Ювал Ноа Харари, Мъск и други за изкуствения интелект

Писмото с искане за шестмесечна пауза в света на изкуствения интелект предизвика буря от реакции

10:12 - 01.04.2023

Урсула фон дер Лайен може да се кандидатира за ръководител на НАТО

Според в. "The Sun" редица държави-членки на НАТО са предложили фон дер Лайен да поеме военния съюз

09:32 - 01.04.2023