С кола или със самолет? На път по време на Covid-19 Снимка: © Unsplash

Кризата около Covid-19 провали плановете за семейни почивки през лятото за стотици хиляди хора по света. Въпреки че извънредните мерки в България се вдигат постепенно, все още пътуването зад граница остава несигурна опция заради различните пропускателни режими в отделните страни, които все още се борят с пандемията.

Рано или късно, светът отново ще тръгне на път, но с повишени мерки за сигурност и с по-сериозно внимание върху хигиената в превозните средства. Дотогава остава въпросът кой е най-добрият и бърз начин за транспорт, който не поставя под риск здравето на пътниците при по-дълги пътувания: самолетът или личният автомобил?

На първо място: трябва да се знае, че в момента всеки вид международен транспорт предполага известен риск (вкл. за поставяне под задължителна карантина), затова е важно хората да са запознати с последната налична информация за епидемията и ограниченията в държавата, към която са се насочили. Frontex поддържат актуална карта с граничните мерки в страните от Европа.

Без съмнение, масовият транспорт като автобусните, железопътните или самолетните превози е свързан с относително по-висок риск поради физическата близост до непознати хора. Събирането им в сградите на летища, автогари или железопътни гари може да повиши преноса на заразата, която нерядко съществува в безсимптомна форма.

Затова е важно хората да пазят дисциплина и да се стремят да поддържат социална дистанция, да мият ръцете си и да дезинфекцират повърхностите, до които вероятно са се докосвали много хора - седалки, ръкохватки, подноси и др.

Носенето на предпазна маска в обществения транспорт е задължително в България и в някои други европейски страни. То също може да намали вероятността от пренос на вируса по време на пътуване.

Липсата на естествено проветряване в самолетите не би трябвало да отблъсква хората от авиотранспорта. Модерните самолети притежават системи с HEPA филтри (високоефективни въздушни филтри за абсорбиране на частици), които пречистват въздуха и намаляват риска от вирусно разпространение по време на полета. Системата все пак не елиминира всички възможни начини, по които коронавирусът би могъл да се предаде при много близък контакт с болен човек - например, чрез капчици или чрез допир до замърсени повърхности.

Носенето на маска, редовното миене на ръце и почистването на общите части е от ключово значение за ограничаването на заразата, но докато не се измислят бързи и адекватни методи за диагностициране на Covid-19, винаги ще съществува известен риск и несигурност при събирането на множество непознати хора в затворено превозно средство.

В такъв случай, може ли личният автомобил да се смята за гаранция за сигурно пътуване?

Ограничаването на прекия физически контакт с хора, които не са част от семейството, снижава риска. Но дългият път означава чести спирания в бензиностанции, ресторанти или хотели. Тези спирки също предполагат общуване с външни хора и използване на публични съоръжения.

Съветът на специалистите по инфекциозни болести е пътуващите в един автомобил да не се смесват с хора от друго домакинство, да се ограничат ненужните отбивки по пътя и при всяко спиране хората да мият ръцете си

При всички случаи - за да не си създават излишни притеснения по време на почивка, хората могат да спазват препоръчителната дистанция, да не пренебрегват личната си хигиена и да носят маска, когато са в непосредствена близост с непознати в превозно средство.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Важно днес

Тагарев отрече да е бил "ябълката на раздора" в провалените преговори между ГЕРБ и ПП-ДБ

През последните седмици от ГЕРБ интензивно настояваха за смяната на военния министър при евентуалната ротация.

10:27 - 29.03.2024
Политика

"Сватбата на Макрон и Лула": Среща на лидерите на Франция и Бразилия развълнува социалните мрежи

Дружбата на двамата президенти развълнува социалните мрежи

10:10 - 29.03.2024
Важно днес

Борисов: "Мераклии за служебен премиер винаги ще се намерят"

Борисов прехвърли вината за хаоса около назначаването на служебен премиер на ПП-ДБ

09:55 - 29.03.2024
Важно днес

Заместник-омбудсманът Елена Чернева обясни защо е подала оставка

Елена Чернева беше една от 10 личности, сред които президентът Румен Радев има право да избира бъдещ служебен премиер

09:52 - 29.03.2024
Важно днес

Община Марица ще дари средства за транспортирането на загиналите в Германия българи

Общинските съветници са гласували единодушно дарението.

09:12 - 29.03.2024