Няколко федерални провинции планират да въведат задължително носене на маска в училищата в началото на учебната година. Министърът на образованието на Северен Рейн-Вестфалия Ивон Гебауер (FDP) обяви, че в средните и професионалните училища носенето на маска ще бъде наложително вътре в класната стая. Такова изискване няма да важи за учениците в началните класове, но само ако са седнали. Наредбата ще бъде актуализирана според здравната ситуация.

Тревожен ръст на заразените с COVID-19 по света, на фона на протести за "свобода от мерките"

И други федерални провинции обмислят изискването за задължителна маска. В Хамбург например маската ще се носи по време на междучасията и при движение вътре в училищата. Изключение от това изискване ще има само по време на часовете. Това изискване няма да важи за началните училища. В Хамбург новата учебна година започва в четвъртък, като часовете ще са нормални. Учениците ще могат да общуват само с деца от випуска си.

В много федерални провинции новата учебна година започва през август. Родителите изискват по-ясни указания за хигиената, а институтът „Робърт Кох“ препоръчва и по-строга концепция за предпазване от коронавируса.

Новата учебна година започна тази седмица и в Мекленбург-Западна Померания. Досега там нямаше изискване за маска, но министърът на образованието Бетина Мартин (SPD) обяви, че ще предложи на кабинета "да го играем безопасно" и да въведе изискване за маска извън класните стаи. С оглед на развитието на болестта в Германия през последните няколко дни обаче тя смята за необходимо да говори отново за това.

Федералното правителство подкрепя плановете на федералните провинции. „Такова изискване за маски звучи разумно“, е мнението на говорителката на правителството Улрике Демър. То обаче трябва да бъде чат от цялостна концепция, която да изработят провинциите.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Даниел Леков и магията на колодиевата фотография

Специален проект с Xiaomi 12 Pro

Нинова счита за "много добра" управленската програма на ПП, но има бележки по нея

Нинова настоява да бъдат включени допълнителни социални мерки в програмата

ЕК одобри 11 млрд. евро на България за екология, инфраструктура и заетост до 2027 г.

Почти половината от общото финансиране ще бъде инвестирано в северните райони на страната

ИТН се оплака за "блокирани" пари за заплати на Руското посолство

Асен Василев: "Това е автоматично действие по силата на санкциите на ЕК срещу Русия"

Избягалият шофьор от катастрофата в София е задържан, бил в неадекватно състояние

36-годишният Георги Семерджиев беше обявен за общнонационално издирване

ГЕРБ и БСП отново не успяха да форсират връщането на хартиените бюлетини

Крум Зарков: "Оставете време на правилата, за да могат хората да гласуват спокойно"