Между Велики Преслав и Челе ди Булгерия в Италия - 23-ма мотористи сбъдват една мечта

Плакет с изображение на емблематичната белокаменна колона от Преславската крепост пътува заедно с група български мотористи до селцето с български корени в Италия – Челе ди Булгерия. Пътешествието е част от годишния календар на групата Indian Motorcycle Riders Group Bulgaria (IMRG Bulgaria), а инициативата е на родения във Велики Преслав Милен Илиев.

По професия Милен е морски капитан, но хобито му е не по-малко вълнуващо – всяка година той изминава десетки хиляди километри и по суша – с мощен мотор. И въпреки че и работата, и моторът са го отвеждали до най-далечните кътчета на света, Милен продължава да мечтае да посети едно конкретно място, което има далечна връзка с родния му град и стара столица на България – Велики Преслав.

Още от откриването му през 2016 година, мотористът и мореплавател планира да посети паметника на прабългарския хан Алцек, който се издига в центъра на италианския град. Преди повече от 14 века, хан Алцек – четвъртият син на хан Кубрат се преселва в Италия и сключва договор с краля на лангобардите Гримоалд I (662 – 667 г.), който му позволява да се смята за федерат (съюзник). Името на града ,,Челе ди Булгерия“ буквално се превежда ,,Българските килии“ и идва от легедната, че някога е имало манастир с български монаси.

Днес мечтата на Милен е на път да се сбъдне. Заедно с още над 20 от своите приятели от мото групата IMRG Bulgaria, той потегля на две колела за южна Италия на 20 юни. На 23-ти мотористите, които не си представяйте, че са само мъже, ще пристигнат в Челе ди Булгерия, където ще връчат символичния подарък на кмета на градчето от побратимения им Велики Преслав. Велики Преслав е малък град в Североизточна България, известен обаче със своята значима роля в развитието на българската държава.

Основан през 893 година като втора столица на Първото българско царство, Велики Преслав е културен и духовен център на средновековна България. Преславската книжовна школа, създадена по време на управлението на цар Симеон Велики, е един от най-важните центрове на славянската култура и литература.

Част от групата е и Радостин Кирязов - лауреат от няколко световни състезания за пица. Радо е и блокер - кара най-отзад и блокира движението, когато е нужно, за да не се разкъсва групата или в други ситуации я насочва да се прибере, за да може да бъде пропуснат трафикът.

Общо над 3500 км. е дълго приключението на две колела за групата IMRG Bulgaria. Мотористите се събират от Варна, Русе, Бяла, Пловдив и София.

Преминават през Северна Македония и Албания, откъдето се качват на ферибот, за да акостират на красивия бряг край Бари. Оттам започва обиколката на южна Италия, която освен българското селце Челе ди Булгерия, включва и едни от най-известните курорти за туристите от цял свят. На две колела IMRG Bulgaria минават през Соренто, Матера, Алберобело, Таормина и вулкана Етна на о. Сицилия, Розето, Отранто и Диаманте.

Всяка година на 7 юни в знак на почит към своите предци, в италианското градче се организират празненства и събития около статуята на Алцек, също така отбелязват годишнина от побратимяването с втората българска столица Велики Преслав.

Днес българският език се изучава като избираем предмет в училищата. Самият кмет - Джино Марота не веднъж е пътувал до Велики Преслав. Признава, че останал поразен от сходствата, които открил с българите. Твърди, че в България е видял подобна планина на тяхната Булгерия и същите гледки, напомнящи на малките населени места, разпръснати в подножието ѝ. На входовете и на двата града има специални табели, които символизират побратимяването по между им.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия удари два пъти за минути болница в Суми. Има загинали и ранени

По време на атаката в болницата е имало 38 души медицински персонал и 86 пациенти

10:46 - 28.09.2024
Важно днес

Лидерът на "Хизбула" Хасан Насрала е ликвидиран, твърди Израел (Обновена)

Израелските военни съобщават за ликвидирани двама високопоставени командири на "Хизбула"

09:54 - 28.09.2024
Технологии

Истинска пица пещ у дома - мисията е напълно възможна

Понеже излизането в последните години позагуби чара си, взехме решение да превърнем дома си в do it yourself пицария за семейни цели… Вижте как.

09:45 - 28.09.2024
Спорт

Д-р Смакки - треньорът, който лекува с вдъхновение (и горене на много калории)

За връзката между депресията, спортът и доброто психично здраве, разказва д-р Смаки, давайки своя личен пример за това как спорта се превръща в страст и спасение.

09:02 - 28.09.2024