S&P повиши перспективата пред рейтинга на България до положителна Снимка: © Getty

S&P Global Ratings повиши перспективата пред рейтинга на страната ни до положителна от стабилна и потвърди дългосрочния и краткосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута 'BBB/A-2'.

Положителната перспектива отразява мнението на международната рейтинговата агенция, че има вероятност, поне 1:3, България да се присъедини към еврозоната през следващите 24 месеца.

Предишната оценка на агенцията беше стабилна, с отчитане на напредък в усилията за влизане в еврозоната, като S&P Global Ratings посочи за основно предизвикателство високата инфлация на фона на очаквания икономическият растеж да се забави.

Една от основните политически цели на правителството е именно присъединяването към еврозоната, което се планира за 1 януари 2025 г. Страната обаче може да не изпълни всички критерии за конвергенции, особено тези за ценовата стабилност. Дори и срокът, заложен за началото на 2025 г. да не бъде изпълнен, от S&P Global Ratings смятат, че то може да бъде отложено за 1 януари 2026 г.

S&P Global Ratings оценяват фискалните резултати на България като едни от най-добрите сред страните от Централна и Източна Европа и очакват, че текущите фискални планове ще доведат до дефицити под 3% от БВП в периода до 2026 г., като запазят нетния държавен дълг под 20% от БВП.

Агенцията посочва още, че очаква дефицитът по текущата сметка да остане нисък и свръхфинансиран от фондове от ЕС и потоци на преки чуждестранни инвестиции, ограничавайки нуждата от външно финансиране и запазвайки стабилна външна позиция.

S&P Global Ratings оценяват средствата от ЕС за България на над 30% от БВП за 2023 г., като те ще подкрепят инвестиционната активност през следващите години. Получаването и използването на всички налични средства ще бъде трудно, тъй като наближават крайните срокове по основните програми за финансиране - Многогодишната финансова рамка на ЕС 2014-2020 г. и Механизмa за възстановяване и устойчивост, в рамките на програмата "Следващо поколение ЕС" (NGEU).

Според данните въпреки че работната сила у нас застарява, икономиката на България има сериозни перспективи за реален растеж, със средни темпове от 3% за периода 2024-2026 г., воден предимно от вътрешното търсене.

В същото време потреблението ще остане силно поради доброто представяне на пазара на труда, който подкрепя нарастването на реалните заплати, сочат предвижданията на кредитната агенция.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Еманюел Макрон ще убеждава Си Дзинпин да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024
Важно днес

Пребиха водача на листата за ЕП на социалистите в Германия

Матиас Еке е бил нападнат и пребит от четирима души

14:27 - 04.05.2024