С пистолети и молитви: Хиляди мобилизирани от Нетаняху подкрепиха спорната съдебна реформа  Снимка: © Getty Images

Десетки хиляди израелци, мобилизирани от управляващата дясна коалиция на министър-председателя на Израел Бенямин Нетаняху проведоха шествие в Йерусалим в четвъртък в подкрепа на спорните съдебни реформи, които критиците осъждат като недемократични. Събитието се определя като най-големия десен протест в страната от десетилетия, като то идва след масовите и продължителни граждански демонстрации срещу предложеното законодателство.

Протестиращи от цял Израел, както и заселници, пътували с автобуси от окупирания Западен бряг, скандираха „Народът иска съдебна реформа“, танцуваха и пяха по залез слънце в четвъртък, изпращайки послание преди началото на лятната сесия на Кнесета следващата седмица. Отдалеч демонстрацията наподобяваше на тези, които се провеждат от началото на годината срещу промените в съдебната система, някои от които събраха до 120 000 души и се превърнаха в най-голямото протестно движение в историята на Израел.

Поп музика звучеше над море от сини и бели знамена, а участниците в четвъртък, подобно на протестите срещу промените, също заявиха, че са дошли да „кажат „не“ на диктатурата.

Но рядкото събитие в четвъртък, организирано и финансирано от десни политически партии и активисти, имаше по-религиозен привкус. Хората се молеха и четяха благословии, уточнява Guardian и допълва, че много мъже са носели оръжие. Забелязана е и група млади мъже, развяващи флаг Гадсден, видян и по време на щурма на Капитолия във Вашингтон на 6 януари 2021 г. (б.р. – създаден от Кристофър Гадсден по време на Американската революция през 18 век, в масовата култура той е символ на противопоставянето, на американския патриотизъм и на правото за носене на оръжие).

Министър-председателят на Израел, Бенямин Нетаняху, не присъства, но използва Twitter, за да благодари на протестиращите, като написа, че „вашата страст и патриотизъм ме трогват дълбоко“.

„Молим се реформите да се случат. Не можем да позволим на едно ляво малцинство да се налага на всички останали“, коментира 30-годишният Нохам от селище в Западния бряг.

След кратък престой в опозиция Нетаняху бе преизбран през ноември 2022 г. начело на коалиция от ултраортодоксални и крайно десни партии. Скоро след встъпването си в длъжност правителството даде ход на промени в съдебната система, които ще ограничат възможностите на влиятелния Върховен съд да отменя закони и ще дадат на политиците по-голям контрол върху съдебните назначения.

Критиците ги осъдиха като заграбване на властта и риск за демократичните устои на Израел. Седмици наред десетки хиляди хора протестираха в редица градове. А в края на март Нетаняху се принуди да обяви замразяване на съдебната реформа, след като недоволството срещу него ескалира и почти блокира страната.

Връх на напрежението бе достигнат, след като гласове от редиците на собствените му съмишленици и съпартийци започнаха да се изказват критично, а премиерът уволни Йоав Галант, неговия министър на отбраната.

Нетаняху уволни критичен министър и провокира масови бунтове в Тел Авив

По време на едномесечната ваканция за Пасха президентът на Израел Исаак Херцог посредничи в преговорите между правителството и опозицията с надеждата да се постигне компромис. Кнесетът трябва да се събере отново в неделя, но все още не е ясно какъв е напредъкът, ако изобщо има такъв. Тъй като предстоят обсъждания на бюджета, а в дневния ред на правителството е въпросът как да се справи с рязкото нарастване на насилието с палестинците и Ливан, някои поддръжници на промените се опасяват, че законодателството може да бъде оставено на заден план.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024
Европейски дневници

Бургас посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024