Снимка: © БНТ

Старата и недостроена сграда на Националната детска болница ще бъде съборена, а на нейно място ще бъде построена нова. Става въпрос за терена в карето между няколко болници и в непосредствена близост до детската клиника на "Александровска", съобщи премиерът Бойко Борисов.

Днес той се срещна с представители на протестиращи срещу строежа, целящ довършване на настоящата сграда.

„С много любов искаме да направим новата детска болница. Нещо, което е заченато в проблем, каквото и да направим, и златна да я направим тази болница, винаги ще има недоволни от нея. Затова решихме да съборим старата сграда, но мястото е много добро място в клъстер от други болници, в паркова среда“, сподели министър-председателят, цитиран от правителствената пресслужба.

Настоящата постройка е проектирана през 70-те години на 20 век, но вече 40 години остава неизползвана. Сега на нейно място се планира да има нова модерна педиатрична болница, в която ще бъде гарантиран достъпът на специалисти и от съседните високоспециализирани лечебни заведения. 

Борисов каза, че очаква представителите на организациите да му предоставят предложенията си и архитектурните решения. „Аз много ценя работата на архитектите, тъй като да намериш общото между инженерното и архитектурното решение е голям талант и вие го знаете“.

В началото на месеца бъдещата детска болница получи статут на "обект с национално значение". С това решение на правителството на практика стана възможно да бъдат съкратени административните срокове за реализацията на проекта, а здравният министър Кирил Ананиев подписа договора за нейното проектиране и строителство, пише "Дарик". Новината доведе до протест на родители и медици, които твърдяха, че строежът е компрометиран и не отговаря на съвременните изисквания.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

МВР поиска да отнеме лиценза за охрана на "Делта гард"

Охранителната фирма стана обект на разследване заради "Осемте джуджета"

Реакциите след решението на КС за Кирил Петков - атаки срещу Румен Радев и бившия министър

Съдът реши, че Петков е бил канадски гражданин, докато е бил министър, което е нарушение на Конституцията

Златните момичета и Йордан Йовчев в X-то юбилейно издание на „Жълти стотинки“ на Vivacom

И тази година инициативата ще набира средства за олимпийските отбори по природни науки

Кирил Петков: "КС каза на 2 млн. българи, че не са пълноправни граждани на България"

След като Конституционният съд реши, че е станал служебен министър в нарушение на Конституцията

Милен Митев e избран за генерален директор на БНР

СЕМ го подкрепи с 4 гласа "За"