ГЕРБ се опитва с "нагли" атаки да отстрани кмета на "Илинден", твърди ПП-ДБ-Спаси София Снимка: © Facebook/ Емил Бранчевски

Общински съветници на ПП-ДБ-Спаси София обвиниха ГЕРБ в "нагъл опит" да отстранят кмета на столичния район "Илинден" Емил Бранчевски.

Срещу него са подадени два сигнала до общинската избирателна комисия за несъвместимост на кметския пост. Единият е с обвинения, че кметът на "Илинден" продължава да работи на трудов договор като лекар в Германия, а другият е, че е регистрирал фирма във Великобритания. Ако тези сигнали бъдат доказани, ОИК може да Бранчевски от поста.

Общинският съветник от ПП-ДБ-СС Борис Бонев смята, че това са клеветнически твърдения, зад които стои ГЕРБ. Партията на Бойко Борисов загуби втория тур на местните избори в този столичен район. Кандидатът ѝ Иван Божилов загуби от Бранчевски с малко повече от 500 гласа разлика.

"Няма абсолютно никакво съмнение кой е поръчител на този план и че партия ГЕРБ не може да преживее загубата на район „Илинден" и иска да се предприемат грозни действия, за да дискредитират законно избран кмет на района", каза Бонев.

Районният кмет отхвърли и двете твърденията, като обясни, че от 2019 г. не работи като лекар в Германия. Миналата година той е бил в германска болница, но само като пациент със счупен крак, след като е паднал при каране на ски. В това време обаче е бил обвинен от бивши служители на районната администрация, че всъщност работи там.

"Обвиненията, че работя в Германия, са абсолютно несъстоятелни и ще приложа договора ми за напускане. Относно второто обвинение, че самостоятелно съм си разкрил фирма във Великобритания, веднага съм сезирал компетентните органи в България - още в средата на месец март - и от Софийската районна прокуратура все още не са предприели някакви конкретни действия", обясни Бранчевски на пресконференция.

Регистрацията на фирма на негово име във Великобритания е станало в периода, след като е избран за районен кмет. Бранчевски отрича това да е негово дело и посочва, че е научил за това от публикации в медиите. Той е сезирал Софийската районна прокуратура, че регистрацията е станала без негово знание. Жалби са подадени и до институциите във Великобритания, включително Търговският регистър и Националният център за докладване на измами и киберпрестъпления.

По думите му причината именно той да бъде обект на тези атаки не е случайна.

"В рамките само на 5 месеца аз разкрих сериозни злоупотреби. Те се опитват по възможно най-бързия начин да ме отстранят", допълни Бранчевски.

Общинският съветник Христо Копаранов (ПП-ДБ-Спаси София) обяви, че до няколко дни Общинската избирателна комисия трябва да се произнесе по казуса. Той алармира, че тя вероятно ще се произнесе срещу кмета и ще обяви установена несъвместимост. От политическата формация с представителство в СОС обаче са готови да обжалват подобно решение.

Емил Бранчевски е кмет на столичния район "Илинден", след като беше избран за поста на местните избори през октомври 2023 г. Той е дипломиран лекар и е един основателите на организацията "Спаси София".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024