Съд потвърди присъдата на 99-годишна бивша машинописка в концлагер Снимка: © Getty Images

Германски съд потвърди присъдата на 99-годишна машинописка, осъдена през декември 2022 г. на две години затвор за съучастие над 10,500 убийства в концетрационен лагер по време на Втората световна война.

Федералният съд отхвърли жалбата на Ирмгард Фурхнер, обвинена, че като секретарка на командир от СС в лагера Щутхоф, недалеч от полския град Гданск, е помогнала за осъществяването на хиляди смъртни случаи.

По време на изслушване преди месец, адвокатите ѝ заявиха, че се съмняват тя наистина да е участвала в убийствата, извършени от командира на лагера и други висши функциониери и че въобще е осъзнавала какво се случва в лагера.

Според по-висшата инстанция Фурхнер "е знаела и, чрез работата си като машинописка в кабинет на командира от 1 юни 1943 до 1 април 1945, умишлено е съдействала в умъртвяването 10,505 затворници - някои в газови камери, а други починали заради лошите условия в лагера или като са изпращани в други лагери като Аушвиц.

"Обвиняемата не само физически е помагала на командира на лагера и неговите адютанти. С участието си в работата на лагера като подчинен, на когото може да се разчита, тя ги е подкрепяла и психологически," реши съдът.

Медиите в Германия още в началото на процеса от обвинението обясниха, че нейното дело може да е последното по рода си, тъй като повече участници в подобни процеси или са починали, или не са в състояние да се изправят пред съда.

Много от служителите в концентрационни лагери успяват да избегнат присъди след края на войната, защото за да бъдат обвинени, е трябвало да бъде доказано конкретно участие в конкретни случа на смърт.

Но през 2011 г. става прецедент: 91-годишният тогава Джон Демянюк получава присъда от 5 години затвор за съучастие в масовото убийство на евреи в нацистки концентрационен лагер, след което беше освободиен от по медицински съображения.

Тази присъда дава възможност на прокурорите да преследват всеки, който по някакъв начин е съдействал за смъртта на концлагеристи по време на войната.

Тя позволява да тръгне и делото "Фурхнер". Тъй като е била около 18-19 годишна по време на работата си в лагера, тя получава две годишна условна присъда, която обжалва, но която две години по-късно съдът потвърждава.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

FT: Проруските партии в България са все по-популярни

Прозападните партии още са мнозинство, но хората са разочаровани от основните партии

15:39 - 25.10.2024