Съдът обяви за незаконна скритата приватизация на Панаира Снимка: © Международен панаир Пловдив

Прехвърлянето на 29% от акциите на "Международен панаир Пловдив" от Община Варна към частната компания на Георги Гергов е станало в нарушение на Закона за приватизация.

Това е решението на Софийския градски съд по жалбата, която Министерството на икономиката беше завело през лятото на 2023 г. след скандалната серия от маневри в опита на Гергов да се сдобие с пълен контрол върху емблематичното дружество.

Решението не е окончателно и подлежи на обжалване, но е първи сигнал за напредък по знаково дело за възстановяване на държавния интерес, започнало от кабинета "Денков".

СГС приема аргумента на Министерството на икономиката, че Община Варна е нарушила Закона за приватизация, след като е извършила непарична вноска в капитала на "Пълдин туринвест" с решение от януари 2023 г. от времето на Иван Портних.

Законът задължава общината да изпълни детайлна процедура, като осигури "условия за прозрачна и икономически ефективна приватизация при равнопоставеност на инвеститорите", като се цели "най-благоприятен финансов резултат".

Процедурата изисква и сделката да бъде овъзмездена с парични постъпления, които да влязат в общинския бюджет.

Според Закона за приватизация - Общинският съвет във Варна е трябвало да обяви решение за продажба на дяловете в "Държавен вестник" и най-малко два централни ежедневника, за да гарантира "публичност и равен достъп до участие на потенциални купувачи" на активите на Панаира.

Продажбата е трябвало да се случи с публичен търг или публично оповестен конкурс по съответните правила.

Това обаче не се е случило. Община Варна държеше акциите на Пловдивския панаир в продължение на 7 години след злополучно недомислено решение на кабинета "Борисов 2" да раздели остатъчната държавна собственост на две части.

СГС не приема аргумента на Министерството на икономиката, че самото прехвърляне на държавните акции на Община Варна през 2016 г. е било порочно.

Не се приема и мотива, че старата Стратегия за развитие на Панаира забраняваше да се продават повече от 49% от капитала му на частни инвеститори.

Но осъжда начина, по който местната власт се е разпоредила с дяловете в полза на един човек - Георги Гергов.

Решението беше приветствано от Богдан Богданов - бивш министър, по чиято инициатива започна процесът, и настоящ депутат от ППДБ.

"Още в първите две седмици, след като поех Министерство на икономиката и индустрията спряхме прехвърлянето на акциите. Сега печелим поредна битка, за да се прекратим скритата приватизация на панаира.

Прехвърлянето е нищожно, поради тежки нарушения на Закона за приватизацията и следприватизационния контрол. Освен това, Община Варна и Пълдин следва да заплатят и близо 800 хиляди лева разноски и държавни такси на Министерство на икономиката и индустрията. Но, битката не е приключила! Служебната власт прави някои фрапиращи опити да спре процеса по възстановяване на раздадени държавни пари на избрани фирми. Няма да оставим тези безобразия без реакция", казва още Богданов.

Международен панаил Пловдив Как Георги Гергов получи контрол върху Панаира в Пловдив (обяснено)


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024