Съдът взе решение за ареста на Джейхан Ибрямов. Съпругата му спира с гладната стачка Снимка: © Булевард България

Народният предстаеител и кандидат за такъв от ДПС-Доган Джейхан Ибрямов остава окончателно в ареста. Решението беше потвърдено от Софийския апелативен съд.

Според магистратите има достатъчно доказателства, че Ибрямов може да е извършил престъпление. Депутатът беше арестуван миналата седмица с белязани 100 хил. лв. Разследването срещу него е във връзка с обвинения, че е член на група за данъчни престъпления и пране на пари.

Властите твърдят, че Ибрямов е поискал парите от своя приятел Мирослав Тодоров, които му трябвали за купуване на гласове. Срещу съдействието политикът му обещал да му помогне за спечелване на обществени поръчки в Министерството на отбраната.

На заседанието днес стана ясно, че зам.-ръководителят на Софийския градски съд е разрешил използването на пет вида специални разузнавателни средства срещу Ибрямов. Това се е случило седмици преди ареста му.

Според защитата на депутата той е задържан незаконно. Те посочват още, че председателят на Народното събрание е оставил без разглеждане въпросът за неговия имунитет във връзка с продължаването на неговия арест. За адвокатите му това е знак, че искането на прокуратурата пред парламента е отхвърлено.

Няколко правни експерти вече изказаха мнение, че действията на властите срещу Ибрямов може да са нелегитимни. Експертът от Антикорупционния фонд Андрей Янкулов каза по-рано през седмицата, че депутатът от ДПС-Доган е бил задържан неправомерно, тъй като в момента на ареста си е имал депутатски имунитет. А тезата, че става дума за "заварено престъпление" няма как да е валидна.

Акцията срещу Ибрямов провокира протести от страна на крилото на Ахмед Доган в ДПС. Те твърдят, че става дума за предизборна репресия. Съпругата на депутата - Биршен, обяви гладна стачка в знак на протест срещу действията на властите. Тя обаче я прекратява днес по молба на своя съпруг.

Андрей Янкулов, АКФ Андрей Янкулов: Задържането на Ибрямов не е легитимно. Може да е случай "вкарване в капан"

Джейхан Ибрямов остава в ареста, реши съдът (Обновена)


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Българските Военноморски сили получиха американски подводни дронове

Подводните апарати могат да се използват както за научни цели, така и в интерес на отбраната

11:48 - 18.10.2024
Важно днес

Проливни дъждове доведоха до наводнения, евакуации и затворени пътища във Франция

Един човек е загинал в Париж следствие на бедствието

10:14 - 18.10.2024
Живот

Кожата ни може да се справя сама със стареенето, стига да ѝ помогнем. Esthederm знае как.

Какво всъщност представлява “здравословното стареене”

10:03 - 18.10.2024
Живот

One Direction се сбогува с Лиъм Пейн: "Загубихме нашия брат, когото много обичахме"

Групата публикува общо изявление през профила си в Instagram, който е неактивен от близо 4 години

09:17 - 18.10.2024