Снимка: © getty images

Върховният административен съд взе окончателно решение, че трябва да бъде направена екооценка на проекта за актуализация на План за управление на националния парк "Пирин" за периода 2014-2023 година.

По този начин се отменя решението такава оценка да не се прави, издадено на първи март 2017 година от министъра на околната среда и водите. Тогава този пост се заемаше от Ирина Костова. 

В проекта се предвиждат промени в зоните и режимите на националния парк, с които се планира да се разшири възможността за строежи. В резултат на това бяха заведени множество съдебни дела, които защитаваха позицията, че няма как подобни корекции в управлението на защитена територия да се правят без екооценка. 

В настоящото становище се посочва, че е установено, че проектът засяга областите туризъм, горско и селско стопанство, управление на водни ресурси и ползването на земята, а също и че очертава рамката за бъдещо развитие на инвестиционните предложения по приложения №1 и №2 на Закона за околната среда и водите. Според чл. 85, ал. 1 от ЗООС в такива случаи екологичната оценка е задължителна.

Потвърдено е решението на първа инстанция от 7 март 2019 г., според което съгласно чл. 81, ал. 3 Закона за опазване на околната среда е трябвало да се извърши екологична оценка едновременно с изготвянето на плана предвид неговите цели, териториален обхват и степента му на подробност, така че да се идентифицират и оценят по подходящ начин възможните въздействия от прилагането на инвестиционните предложения, които той включва.

Настоящето решение е окончателно и не може да бъде обжалвано. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Прочети