Съдът спря вписването на решенията от спорния конгрес на БФС Снимка: © Булевард България

Софийският градски съд е постановил спиране на вписването на решенията от конгреса на Българския футболен съюз от 12 октомври, на който Борислав Михайлов спечели пореден мандат по много спорен начин.

Това обяви основният опонент на настоящия президент на БФС – Димитър Бербатов, във Facebook. Два състава на СГС са спрели вписване на решенията от конгреса в регистъра на юридическите лица с нестопанска цел – по жалба на три футболни клуба. Това са ФК "Балкан" (Варвара), ФК "Венци” и ФК "Русокастро”.

Те внесоха жалби заради множество нарушения на процедурата по провеждане на конгреса за избор на нов президент. „Балкан“ (Варвара) поиска спиране на решенията и заради недопускане на делегата на клуба Георги Градев да участва в изборите за ръководство.

Решението на Софийски градски съд може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд в едноседмичен срок.

Основните причини за спора около резултатите се оказа процедурата по избора, при който Михайлов получи 241 гласа срещу 230 за Бербатов. Присъстваха 483 делегати, от които гласуваха 480. Така от БФС избегнаха балотаж и провъзгласиха Михайлов за победител, въпреки че в Устава на съюза пише друго – че ръководител се избира с мнозинство от присъстващите, а не гласуващите делегати.

„Ведно с това БФС още крие протокола от конгреса, което затвърждава съмненията, че протоколът може да бъде фалшифициран“, пише още Димитър Бербатов.

„Фактът, че правният консултант на БФС (сериозна адвокатска кантора) не е подала основния документ, необходим за това вписване, показва, че съдържанието на протокола е причина за сериозни притеснения от страна на БФС“, добави бившият нападател, който иска провеждане на нови избори.

Междувременно тече прокурорска проверка в БФС относно сигнали за злоупотреби при изграждането на Националната спортна база в Бояна. Тя е възложена от Икономическа полиция по жалба на Димитър Бербатов, а от футболния съюз са оказали пълно съдействие, съобщи говорителят на градската прокуратура Десислава Петрова пред „24 часа“.

Изпълнителният директор на БФС Борислав Попов определи проверката пред „Спортал“ като „запитване, на което сме отговорили“.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия удари Харков с 15 ракети C-300, най-малко 7 души са загинали

Местните власти съобщават за 16 ранени при атаките

13:49 - 23.05.2024
Млада България

Епидемия ли е самотата сред младите българи: има ли Gen Z проблем?

Епидемията на самотата не прави изключения, а засяга всички - в това число и младите хора в България. Но до каква степен?

13:25 - 23.05.2024