Съдът в Брюксел най-сетне призна терористите от смъртоносните атаки на 2016 г. за виновни Снимка: © Getty

Повече от 7 години след самоубийствените терористични бомбени атаки в Брюксел, съдът призна за виновни шестимата мъже, убили 32 души на летището в града и на метростанция през март 2016 г.

След дълъг процес и 19 дни съвещания на съдебните заседатели, съдът в Брюксел обяви присъдите си.

Няколко от подсъдимите вече бяха осъдени за участие в терористичните атаки в Париж месеци по-рано. 33-годишният Салах Абдеслам беше арестуван дни преди атентатите в Брюксел. Миналата година той беше признат за виновен във Франция за бомбените и огнестрелни атаки в Париж през ноември 2015 г., при които загинаха 130 души.

Абдеслам отрече да е замесен в бомбените атентати четири месеца по-късно. Но съдът в Брюксел вече го осъди за убийство за парижките атентати и опит за убийство и в Брюксел.

Друг от осъдените и за двата атентата, е Мохамед Абрини, станал известен с прозвището "мъжът с шапката". За разлика от Абдеслам, Абрини е признал, че е бил замесен в терористичните актове, посочвайки, че е приготвял експлозиви за бомбените атаки.

Още четирима мъже бяха признати за виновни в обвинение в тероризъм и убийство: Усама Атар, Осама Крайем, Али Ел Хадад Асуфи и Билал Ел Махуки.

Крайем е бил видян с атентатора от метрото, който се взриви в Маелбек. Той също е имал раница, пълна с експлозиви, но не ги е взривил. Усама Атар, белгийско-марокански джихадист, за който се смята, че е планирал атаките в Париж от Сирия, беше съден задочно като властите смятат, че е починал в Сирия.

Двама мъже, тунизиец и руандиец, бяха оправдани за убийство, но бяха осъдени за участие в терористични действия, заедно с останалите шестима.

Последната двойка, братята Смаил и Ибрахим Фариси, са били оправдани по всички обвинения.

Съдът е постановил, че други трима души, загинали в годините след атентатите, също трябва да се считат за жертви на атаките, с което броят на жертвите достигна 35.

Това са Шанти Де Корте, на 23 години, която е страдала от тежка форма на посттравматично стресово разстройство до миналата година, когато е евтаназирана по свое желание. Ксавие Льогран е починал от рак през 2017 г., след като е бил принуден да спре лечението си заради раните, причинени от атентата в метрото. Матийо Фишер е отнел живота си през 2021 г. след години на посттравматичен стрес.

Пред съда съдията каза, че "ако не са били бомбардировките, тримата нямаше да загинат или поне не при същите обстоятелства".

Напомняме, че сутринта на 22 март 2016 г. в Брюксел настъпиха 3 експлозии – 2 на летище „Завентем“, третата - час по-късно в метростанция „Малбек“.

В резултат на нападението бяха убити 34 души и ранени над 198. Малко по-късно през същия ден Ислямска държава пое отговорност за случилото се. Атаките са най-смъртоносният акт на тероризъм в Белгия.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Бритни Спиърс ще плати милиони на баща си, за да сложи край на делото за попечителство

Звездата твърди, че не е получила "справедливост" в съдебния процес

18:31 - 29.04.2024
Текстове от партньори

Много повече общуване в чужбина с A1 Roaming Revolution

17:59 - 29.04.2024
Европейски дневници

ЕС се готви да разследва Facebook и Instagram, включително за прокремълска пропаганда

ЕС ще проверява работата на Meta с руската дезинформация в социалните ѝ мрежи

17:23 - 29.04.2024
Важно днес

Ердоган с важно послание към НАТО, подкрепи Марк Рюте за генерален секретар

Нидерландският премиер е сочен за фаворит за поста на Йенс Столтенберг

15:21 - 29.04.2024
Важно днес

Никола Минчев отрича да има нещо общо с казуса с подписите за "Корал"

Прокуратурата призна, че от август 2023 г. се занимава с казуса

14:32 - 29.04.2024
Важно днес

"Политиката може да е брутална". Най-младият първи министър на Шотландия подаде оставка

Хумза Йосаф положи клетва точно преди 13 месеца

14:17 - 29.04.2024
Технологии

Няма ляво, няма дясно - Huwei FreeClip и синия океан от възможности 

Дизайнът не е случаен – този модел попада в нова категория - т.нар. open fit

13:00 - 29.04.2024