Съдът в Перник спря събарянето на незаконния ловен хотел на Румен Гайтански

Окръжният съд в Перник е спрял събарянето на незаконния ловен хотел на Румен Гайтански-Вълка край яз. "Искър". Аргументът за решението е търговски спор - обезпечителна заповед по търговско дело, която на практика обезсилва заповедта на главния архитект на София за премахването на постройките.

В съда в Перник е образувано търговско дело между две фирми, като едната иска постройките да бъдат запазени до приключване на спора. След това съдът допуска обезпечение за сумата от 51 360 лв. чрез спиране на изпълнението на заповедта на главния архитект на Столична община за събаряне на сградите.

Съдебният състав спира трите акта на главния архитект с мотива, че "за изхода на делото е нужно да се изследват и установят извършените строителни дейности, които на първо място би следвало да могат да бъдат доказани със строителна документация".

В позиция на Столичната община се казва, че обжалва решението.

"Отношението ни към незаконното строителство е непримиримост и ще продължим да се борим с всички законови средства," заяви кметът на София Васил Терзиев, цитиран от БТА.

Премахването на постройките на ловния хотел на Гайтански започна през април тази година в изпълнение на решение на Върховния административен съд (ВАС), който ги обяви за незаконни и разпореди, че трябва да се разрушат. Поради липса на доброволно изпълнение от страна на собственика на сградите Столичната община трябваше да премине към принудително изпълнение.

На мястото на ловното стопанство отиде техника на общинската фирма "Софекострой". Вратата обаче се оказа заключена с катинар, а пътят беше препречен с пикап. В край на сметка общината успя да достигне до ловния хотел на фирмата на Гайтански и продължи с дейностите по разрушаването.

Целият имот придоби определението "сарай" покрай това, че Гайтански беше партньор с почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Двамата имат обща фирма - "Уотър - Витал" - за минерална вода и управление на ВЕЦ-ове. През 2022 г. тя бе заличена от Търговския регистър. На Доган са приписани поне два "сарая", които обитава - един в столичния кв. "Бояна", и един на морето - в Росенец, който е лятната му резиденция.

Гайтански, наричан още Вълка, има бизнес, свързан със сметопочестване. Преди години фирмите му бяха монополисти в събирането на боклука в столицата, а през 2020 г., когато още ГЕРБ управляваше София, общината подписа нови 5-годишни договори за почистване със свързани с него дружества.

С решението на Окръжен съд-Перник на практика се блокира изпълнението на три заповеди на главния архитект на Столична община, влезли в сила и подлежащи на изпълнение след решението на ВАС, уточняват от кметската администрация.

Още по темата:

Половин сарай по-малко. Кой е незаконният имот, който Румен Гайтански-Вълка трябва да бутне


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024