Съдът във Варна раздели семейството на руска журналистка, емигрирала в България заради войната

Нов казус около руски политически имигранти в България се роди заради решение на съда във Варна.

Магистратите са постановили, че Владимир Шурупов - съпруг на руската опозиционна журналистка Маргарита Шурупова и баща на двете им деца - трябва да напусне България и да замине за Чехия. Цялото четиричленно семейство живее в община Аврен от една година, след като бягат от Русия през Армения две седмици след руската инвазия в Украйна.

Докато се намират в Ереван през март 2022 г., семейство Шурупови подават документи за виза в Чехия и я получават. През април те все пак идват в България, където имат роднини, които им обещават да помогнат.

И двамата родители твърдят, че имат основания да поискат убежище заради изразяваната от тях критика срещу войната в Украйна.

Преди да напусне Русия, Владимир Шурупов е работил като хирург-кардиолог в болницата в Томск. Мъжът е бил наречен "предател" от по-старши служител в Русия заради несъгласието си с военната инвазия. Съпругата му Маргарита е журналистка и също е изразявала отрицателна позиция за войната.

В репораж за bTV от септември тя разказва как сайтът им е бил блокиран в Русия по закона за "фейк" новините за войната - защото "не показвали събитията в Украйна достоверно", а вместо това са разказвали свидетелствата на украински граждани, чиито жилища са обстрелвани от руската армия.

Вместо да приеме доводите им, Агенцията за бежанците започва алтернативна процедура, която цели да пресели семейството в Чехия - защото в паспортите им има положена виза от чуждата държава.

От решението на съда във Варна става ясно, че българските власти са поискали от Република Чехия да поеме отговорност за предоставяне на убежище за семейството и е получено съгласие от Прага молбата за закрила да бъде разгледана.

Владимир и Маргарита Шурупови обаче обжалват и призовават да останат в България и да получат международна закрила тук - те твърдят, че не са имали намерение да кандидатстват за убежище в Чехия, а са поискали визата с цел частно посещение.

Вторият абсурд по случая е наличието на две противоречащи си съдебни решения по въпроса за трансфера на родителите.

Докато на Владимир Шурупов е разпоредено да се прехвърли в Чехия, майката и по-малкото дете временно печелят своето дело да останат - съдът отменя решението на Агенцията за бежанците спрямо тях и го връща за "изпълнение на задължителните указания в мотивите относно тълкуването и прилагането на закона".

Административният съд във Варна отхвърля жалбата на руския гражданин, като твърди, че възможността за нарушаване на целостта на семейството му е "изцяло хипотетична".

"От представения в административните преписки отговор на искането от Чешката република е видно, че тя поема отговорност за жалбоподателя и за неговото семейство.

"Субективните предпочитания на кандидатите да получат международна закрила в България, вместо в Република Чехия, не могат да дерогират приложимостта на императивните критерии при спазена процедура по искане за поемане на отговорност, съобразно разпоредбите на Регламент (ЕС) № 604/2013 г.", се казва в решението, което не подлежи на обжалване.

Емигрантската общност "За свободна Русия" организира митинги в София, Варна и Бургас в подкрепа на семейството.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борисов обяви "позитивна кампания" и вкара в действие името на Алексей Петров

Лидерът на ГЕРБ влезе в ролята на рекламно лице на партията

18:42 - 29.04.2024
Живот

Бритни Спиърс ще плати милиони на баща си, за да сложи край на делото за попечителство

Звездата твърди, че не е получила "справедливост" в съдебния процес

18:31 - 29.04.2024
Текстове от партньори

Много повече общуване в чужбина с A1 Roaming Revolution

17:59 - 29.04.2024
Европейски дневници

ЕС се готви да разследва Facebook и Instagram, включително за прокремълска пропаганда

ЕС ще проверява работата на Meta с руската дезинформация в социалните ѝ мрежи

17:23 - 29.04.2024
Технологии

Институтът за Big Data в СУ ще черпи опит за високи технология от Япония

Той ще си сътрудничи с университета в град Цукуба

16:40 - 29.04.2024
Важно днес

Ердоган с важно послание към НАТО, подкрепи Марк Рюте за генерален секретар

Нидерландският премиер е сочен за фаворит за поста на Йенс Столтенберг

15:21 - 29.04.2024
Важно днес

Никола Минчев отрича да има нещо общо с казуса с подписите за "Корал"

Прокуратурата призна, че от август 2023 г. се занимава с казуса

14:32 - 29.04.2024
Важно днес

"Политиката може да е брутална". Най-младият първи министър на Шотландия подаде оставка

Хумза Йосаф положи клетва точно преди 13 месеца

14:17 - 29.04.2024