Снимка: © Getty Images

Изборът на двама нови членове на Висшия съдебен съвет се превърна в демонстрация на масово недоволство от страна на съдиите спрямо кадровия орган.

Виртуалното събрание, на което бяха поканени над 2200 съдии от цялата страна, започна едва след втория опит заради липса на кворум. Само 412 съдии успяха да се съберат, за да изслушат двамата кандидати за двете свободни позиции в съдийската колегия - Марина Михайлова от ВАС и Деян Денев от Окръжния съд - Варна. До нуждата от нови избори се стигна, след като Красимир Шекерджиев и Боряна Димитрова подадоха оставки от ВСС заради невъзможността си да прокарат спорна реформа на съдебната карта.

Причината за отсъствието на над 80% от магистратите с право на глас беше призивът на Съюза на съдиите за бойкот към процедурата заради делегитимацията на настоящия състав на ВСС.

"Лекс" цитира един от участващите съдии Милен Василев, който предупреждава двамата кандидати, че се присъединяват към "съдебния "Вера Су", който от над 4 години е заседнал, а от неговите пробойни се изливат токсични вещества, действащи пагубно на съдебната екосистема".

Михайлова и Денев ще имат възможност само да довършат мандата на ВСС, който изтича през лятото на 2022 г.

И двамата кандидати дадоха да се разбере, че споделят критиките на колегията към кадровия орган, но призоваха съдиите да не бойкотират гласуването, което ще се проведе на 16 октомври (събота).

"Години наред хората са се борили за избори, те са символ на демокрацията. Затова, моля, колегите да участват в тези избори и да знаят, че не само ние сме в потъващ кораб, а всички заедно сме в потъващ кораб. Мога да говоря не името на вождовете, а от името на обикновените индианци след 40 години стаж", казва Михайлова.

Деян Денев коментира, че критиките на Съюза на съдиите и ВКС са "обективни и професионално ориентирани в по-голямата им част".

"Недоумявам обаче, че колегите, изготвили такива пунктуални анализи, говорят в момента за бойкот на формалния и безсмислен опит за запълване на състава на ВСС. Недоумявам, защото периодът е тежък и неподходящ. Няма Народно събрание, остава и да няма ВСС", каза той. Денев заяви, че кандидатурата му за член на съвета "не означава, че се припознава за част от него или че одобрява дейността му в голямата й част".

Според Закона за съдебната власт най-малко половината от всички съдии в България (1101 души) трябва да вземат участие в гласуването на новите членове на ВСС, за да може изборът да бъде легитимен.

Ако първият опит се провали, гласуването се повтаря на следващия ден - тогава бариерата за признаване на вота пада до 33% от броя на съдиите, посочва "Лекс".Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Руска салата се появи в менюто на срещата на НАТО

Вечерята във втората вечеря е в музея Прадо

Kaufland е марка №1 за 2022 година в класацията „Любимите марки”

Компанията събра най-голям процент от гласовете в 14-ото издание на потребителската класация „Любимите марки“

Петков: Решението за руснаците е на Съвета за сигурност, в който участва и представител на Радев

Депутатите отново се скараха заради искането за прекъсване на гласуването на бюджета

Изгонването на 70-те руски дипломати е обсъждано на закрито заседание на кабинета

Лена Бориславова: Решението е на МВнР, а не на премиера

БСП няма да преговаря с ПП. Заради руските дипломати и ако Кирил Петков е кандидат-премиер

Корнелия Нинова поиска Румен Радев да свика КСНС заради изгонените руснаци от България

ДДС на брашното неочаквано стана 0% след сгрешен вот на Антоанета Цонева

Смут в пленарната зала заради отказа от корекция на решаващия глас при вота

Марин Петков, смисълът на оживелите фасади и изкуството с кауза

Когато хората не отиват при каузите, каузите отиват при хората