Съдиите бойкотираха ВСС и го сравниха с потъващия кораб "Вера Су" Снимка: © Getty Images

Изборът на двама нови членове на Висшия съдебен съвет се превърна в демонстрация на масово недоволство от страна на съдиите спрямо кадровия орган.

Виртуалното събрание, на което бяха поканени над 2200 съдии от цялата страна, започна едва след втория опит заради липса на кворум. Само 412 съдии успяха да се съберат, за да изслушат двамата кандидати за двете свободни позиции в съдийската колегия - Марина Михайлова от ВАС и Деян Денев от Окръжния съд - Варна. До нуждата от нови избори се стигна, след като Красимир Шекерджиев и Боряна Димитрова подадоха оставки от ВСС заради невъзможността си да прокарат спорна реформа на съдебната карта.

Причината за отсъствието на над 80% от магистратите с право на глас беше призивът на Съюза на съдиите за бойкот към процедурата заради делегитимацията на настоящия състав на ВСС.

"Лекс" цитира един от участващите съдии Милен Василев, който предупреждава двамата кандидати, че се присъединяват към "съдебния "Вера Су", който от над 4 години е заседнал, а от неговите пробойни се изливат токсични вещества, действащи пагубно на съдебната екосистема".

Михайлова и Денев ще имат възможност само да довършат мандата на ВСС, който изтича през лятото на 2022 г.

И двамата кандидати дадоха да се разбере, че споделят критиките на колегията към кадровия орган, но призоваха съдиите да не бойкотират гласуването, което ще се проведе на 16 октомври (събота).

"Години наред хората са се борили за избори, те са символ на демокрацията. Затова, моля, колегите да участват в тези избори и да знаят, че не само ние сме в потъващ кораб, а всички заедно сме в потъващ кораб. Мога да говоря не името на вождовете, а от името на обикновените индианци след 40 години стаж", казва Михайлова.

Деян Денев коментира, че критиките на Съюза на съдиите и ВКС са "обективни и професионално ориентирани в по-голямата им част".

"Недоумявам обаче, че колегите, изготвили такива пунктуални анализи, говорят в момента за бойкот на формалния и безсмислен опит за запълване на състава на ВСС. Недоумявам, защото периодът е тежък и неподходящ. Няма Народно събрание, остава и да няма ВСС", каза той. Денев заяви, че кандидатурата му за член на съвета "не означава, че се припознава за част от него или че одобрява дейността му в голямата й част".

Според Закона за съдебната власт най-малко половината от всички съдии в България (1101 души) трябва да вземат участие в гласуването на новите членове на ВСС, за да може изборът да бъде легитимен.

Ако първият опит се провали, гласуването се повтаря на следващия ден - тогава бариерата за признаване на вота пада до 33% от броя на съдиите, посочва "Лекс".Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Романът "Времеубежище" на Георги Господинов ще се изучава в New York University

"Времеубежище" ще бъде изучавам в курса на университета "Романът днес".

18:24 - 09.12.2023
Живот

2000 бота са били активизирани, за да възхваляват съдържание, свързано с COP28

Ботове действаха и по-рано тази година, когато защитаваха спорното домакинство на ОАЕ

17:04 - 09.12.2023
Важно днес

Кирил Петков: Kоординацията между ГЕРБ и ДПС е толкова сериозна, че те действат почти като една структура

Петков обяви, че не приема обвиненията в безпринципност

15:35 - 09.12.2023
Живот

Защо Time избра Тейлър Суифт за човек на година?

Няколко дни след обявяване на победителя, TIME публикува мотивите за избора си.

14:17 - 09.12.2023
Спорт

Седмица в паралелната вселена: Гонзо представи книга и всичко е точно  

Да представяш „нова философия за футбола“ е направо цинично. А да искаш още 3-4 години за работа - нагло.

13:00 - 09.12.2023
Важно днес

Олена Зеленска: Спирането на финансовата помощ за Украйна означава просто, че ще умрем

Преди дни Сенатът на САЩ блокира милиарди долари нова помощ за Украйна

12:06 - 09.12.2023
Живот

Ректорът на "Харвард" се извини за противоречивите си изказвания

Преди дни Гей отказа да отговори на въпроса дали призивът към геноцид над евреите представлява нарушение спрямо правилата

10:49 - 09.12.2023