Съдиите от ВКС номинираха Галина Захарова за председател на съда Снимка: © Булевард България

Галина Захарова е първият официален кандидат за председател на Върховния касационен съд. Номинацията й беше издигната от пленума на ВКС с монзинство от 83 гласа "За".

"Правораздавателната дейност на съдия Захарова се отличава с отлична професионална подготовка, задълбоченост, принципност, безпристрастност, честност и силно проявено чувство за справедливост, които съчетани с богатия ú административен опит, добрата ú работа в екип и безспорния ú авторитет сред колегите, дават основание на съдиите от Търговската колегия на ВКС да направят горното предложение до Пленума на ВКС", се казва в мотивите им за кандидатурата.

Съдиите от Наказателната колегия също са издигнали Захарова единодушно на своето общо събрание. Изпълняващият функциите ръководител на Гражданската колегия на ВКС застава зад нея с думите: "Нека не бъдем обременени от обстоятелството, че до този момент жена не е оглавявала тази институция, нека не подчиняваме решенията си на лични пристрастия и дадем доверие на една диалогична, умна и, надявам се, креативна, с ясна визия за бъдещата работа и отговорности, дама".

Галина Захарова е ръководител на Наказателната колегия във ВКС и е заместник на Лозан Панов от 2018 г. насам. Тя е бивш член на Висшия съдебен съвет, като го напуска предсрочно през 2011 г. в знак на несъгласие с кадровата политика на ВСС.

Поводът беше спорният избор на Владимира Янева за председател на Софийския градски съд. Четири години по-късно Янева беше отстранена и дадена на съд заради незаконните разрешения за прилагане на СРС по делото "Червеи".

През 2018 г. Захарова беше определена за част от комисията, която Лозан Панов назначи за проверка на работата на Апелативния спецсъд заради споровете около мярката за неотклонение на Десислава Иванчева.

Галина Захарова е завършила право в Софийския университет "Св. Климент Охридски", има над 33 г. съдийски стаж, който минава през СГС, Софийски районен съд, Софийски апелативен съд и ВКС.

Тя е на Програмния съвет на Националния институт на правосъдието, била е лектор в редица обучения, организирани от института. Участва в Националната комисия за борба с трафика на хора към Министерския съвет (МС), в Централната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни към МС, в Съвета по прилагане на Актуализираната стратегия за продължаване на реформата в съдебната система и в Националния съвет по антикорупционни политики към МС.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024