Снимка: © http://www.kingsimeon.bg/

Бившият премиер Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза Хробок осъдиха България в Страсбург заради мораториума от 2009 г., с който беше забранено да се разпореждат с имотите си и да извършват търговска експлоатация.

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) обяви във вторник решението си, според което България е нарушила конвенцията за правата на човека, защитаваща собствеността. Нарушено е и правото на справедлив съдебен процес, а действията на българските власти представляват „непропорционална и прекомерно тежка забрана“ върху жалбоподателите.

През декември 2009 г. парламентът прие мораториум върху правото на царските наследници да се разпореждат с върнатите им имоти. Той трябваше да важи временно, докато не се приеме специален закон, но продължава да действа. Бившият премиер заведе дело в Страсбург още през 2010, а по-късно и още три, с които оспорва решението на българския съд резиденциите "Кричим", Ситняково" и "Саръгьол" да бъдат държавни.

ЕСПЧ отхвърли претенциите на Сакскобургготски и сестра му за реституция на „Ситняково“ и „Саръгьол“, като прие единствено жалбата върху забраната за търговска експлоатация на върнатите им гори.

Съдът не отговори положително и на претенциите за финансова компенсация на царските наследници, като остави решението да бъде взето между жалбоподателите и държавата. Единствено са присъдени 5000 евро заради направени разходи по делото.

През следващите три месеца двамата жалбоподатели и държавата могат да атакуват решението пред Голямата камара на Европейския съд. Ако бъде направено такова искане, състав от петима съдии преценява дали делото заслужава допълнително разглеждане. В този случай Голямата камара ще разгледа делото и ще произнесе окончателно решение, съобщава БНР.

Въпросът за царските имоти е от 1998 г., когато Конституционният съд обявява за противоконституционен Закона за обявяване за държавна собственост на имотите на семействата на бившите царе Фердинанд и Борис и на техните наследници от 1947 г. Сакскобургготски, сестра му и братовчедите им предявиха претенции за именията "Кричим", "Царска Бистрица", "Врана", "Ситняково" и "Саръгьол", гори в Рила и земи край софийското с. Лозен - и ги получиха.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Къде да пратя детето след училище?

Платформите, които събират най-добрите оферти за тренировки и курсове - на помощ на родителите

Сериалите през октомври: "Белият лотос" 2 и доста хорър истории

10 сериала, които ще се гледат през октомври

Съдът по правата на човека осъди България за отказ за смяна на пола по документи

Бълхария е нарушила правото на личен живот на транс жена и трябва да плати обезщетение от 7500 евро

Кирил Петков: "Ако правилата са да си лидер и да се криеш от дебат - да, сменяме правилата"

Председателят на ПП не смята за грешка появата си в студиото на bTV

С инвестиция над 35 млн. лева Kaufland откри най-модерния си хипермаркет в София

Кметът Фандъкова връчи специална Грамота за устойчивост на първия зелен филиал на веригата

Христо Иванов: Влизаме в НС с цел да има управление, но твърдо ще отстояваме амбициите си за България

ДБ влиза в 48-ия парламент с целта да има кабинет, но и с много висока амбиция за България

Рапърът Кулио - автор на "Gangsta's Paradise" - почина внезапно на 59 г.

Музикантът стана световно известен с песента от "Опасен ум"

САЩ обеща още оръжия за Украйна на стойност от 1,1 млрд. долара

Съединените щати ще удвояват броя на смъртоносните ракетни системи "Химарс", които изпращат в помощ на Украйна,

Четвърти пробив по "Северен поток", саботажът може да е планиран от месеци

Швеция съобщи за нов теч на газ от руските тръби