Салман Рушди пише за покушението, което ослепи окото му: "Това е моят начин да отговоря на насилието с изкуство" Снимка: © Getty Images

Салман Рушди обяви своята нова книга, в която за първи път ще разкаже за нападението с нож срещу него през август 2022 г. Романът е озаглавен "Нож: Медитации след опит за убийство" и ще излезе догодина.

Роденият в Индия британско-американски писател оцеля след нападение с нож, при което загуби зрението на едното си око и вече не може да движи едната си ръка. Опитът за убийство беше извършен по време на литературно четене в Ню Йорк.

"Беше необходимо да напиша тази книга. Това е моят начин да се справя със случилото се и да отговоря на насилието с изкуство“, казва Рушди в изявление.

Ръководителят на издателската къща Penguin Random House, която ще публикува романа, определи новата творба на Рушди като "призрачна" история, която напомня за "силата на думите да осмислят немислимото".

Последният роман на автора, озаглавен „Град на победата“, излезе през април 2023 г., но той е написан преди инцидента. Рушди е автор на "Срам“, "Последният дъх на Мавъра", "Земята под нейните нозе", "Ярост“, "Чародейката от Флоренция" и други. Носител е и на престижната награда "Букър".

Писателят предизвиква гнева на мюсюлманския свят с творбата си "Сатанински строфи", издадена през 1988 г. В книгата се използват моменти от живота на Мохамед, а имената на две проституки – героини в романа, съвпадат с тези на съпругите на пророка. Романът е забранен в много страни като Пакистан и държави в Южна Африка, а Рушди започва да получава смъртни заплахи.

След убийството на негов преводач в Япония, опита за убийство на другите му преводачи в Италия и Норвегия, писателят прекарва голяма част от живота си, като се укрива.

През 1998 г. Иран съобщава, че вече не подкрепя призива издадената от иранския аятолах Рухола Хомейни "смъртна присъда" на Рушди и авторът получава възможност да живее по-свободно. В момента той пребивава в Ню Йорк.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024
Важно днес

Пребиха водача на листата за ЕП на социалистите в Германия

Матиас Еке е бил нападнат и пребит от четирима души

14:27 - 04.05.2024
Култура

Защо масовата култура е станала толкова скучна

Какво стана с големите културни пробиви и как специфичното знание спря да е ценно

13:10 - 04.05.2024