Сам Алтман - човекът, който предизвика революция в AI и беше уволнен от собствената му компания Снимка: © Getty Images

Езиковият модел, базиран на изкуствен интелект ChatGPT, се счита за най-значимото технологично събитие след създаването на интернет.

Компанията, разработила революционния чатбот, е OpenAI, чийто основател Сам Алтман беше уволнен изненадващо от борда на директорите на 17 ноември.

Това хвърли компанията в хаос. За три дни тя смени трима изпълнителни директори, а служителите ѝ призоваха борда да подаде оставка, в противен случай почти всички близо 700 души заплашват да напуснат.

За да стане още по-интересно, Сам Алтман и бившият президент на OpenAI Грег Брокман си намериха нова работа в Microsoft (бел.ред. - един от ключовите инвеститори в OpenAI). От технологичния гигант казват, че имат места и за служителите, които са готови да последват основателя на OpenAI.

Кой е Сам Алтман и защо уволнението му създаде хаос в Силициевата долина?

Сам Алтман е един от съоснователите на стартъпа OpenAI. Компанията е създадена през 2015 година, а сред инвеститорите са още с Илон Мъск и Питър Тийл (съоснователи на Paypal).

Впоследствие те се оттеглят, а компанията xAI на технологичния милиардер Мъск обяви собствен модел, базиран на изкуствен интелект Grok.

На фона на призивите, които отправя да не се бърза с усъвършенстването на изкуствения интелект, преди да се гарантира неговата безопасност, Мъск пусна алтернативен чатбот, който черпи данни от социалната платформа „Х“ в реално време.

Самият Сам Алтман не е пестил предупрежденията си за възможните опасности от развитието на изкуствения интелект.

През май 2023 г. той се яви на изслушване пред Сената на САЩ, където призова за регулации.

Уволнението на Сам Алтман като главен изпълнителен директор на компанията OpenAI изненада технологичния свят.

Защо Сам Алтман беше уволнен от собствената си компания?

Мотивите за уволнението му така и не стават съвсем ясни. Според официалното становище на борда на директорите – те вече "нямат доверие в неговата способност на продължава да води OpenAI".

"Алтман не е напълно откровен в комуникацията си борда, което пречи на способността му да изпълнява отговорностите си", пише в официалното съобщение от компанията.

Появиха се спекулации, че причината за уволнението на Алтам е скандал между главния инженер Иля Сутскевер, от една страна, и Сам Алтман и Грег Брокман, от друга.

Двете страни са се разделили заради несъгласие около бъдещето на компанията - Алтман е искал тя да работи за търговска печалба и да се развива все по-бързо, което е оценено като твърде рисковано. Групата около Сутскевер е настоявала да се запази по-ранния профил на OpenAI - като организация с нестопанска цел, фокусирана върху безопасността и по-внимателното разработване на продуктите.

На фона на предупрежденията, че бързото развитие на изкуствения интелект крие рискове за безопасността на човечеството, излезе и друга интересна информация - че Алтман е разговарял с бившия шеф на дизайна на Apple Джони Айв за изграждането на ново хардуерно устройство, базирано на изкуствен интелект.

Има и спекулации, че Алтман се опитва да набере средства за нова компания за производство на чипове, чрез които се управляват мощни AI системи.

Последният назначен като временен главен изпълнителен директор - Емет Шиър, отрече уволнението на Алтман да се дължи на някакво несъгласие относно безопасността на технологията, но така или иначе не даде ясно обяснение за причините, довели до решението на борда на директорите да изгони основателя на компанията.

700 служители на OpenAI са готови да напуснат, ако бордът не подаде оставка

След уикенда, изпълнен с хаотични действия в компанията и смяната на двама временни изпълнителни директори (Мира Мурати и Емет Шиър), дойде и писмо от 700 служители на OpenAI, които призовават борда на компанията да подаде оставка.

Според тях с уволнението на Алтман членовете му са доказали, че не могат да управляват компанията и на свой ред предупреждават, че са готови да напуснат.

Дори Иля Сутскевер, един от главните двигатели на езиковия модел ChatGPT, който е член на борда под обстрел и сочен за една от причините за уволнението на Алтман, призна в социалната мрежа „X“, че е допуснал грешка.

„Сега дълбоко съжалявам за участието си в действията на борда. Никога не съм имал намерение да навредя на OpenAI. Обичам всичко, което изградихме заедно, и ще направя всичко възможно, за да събера отново компанията“, написа Сутскевер.

Алтман не е просто главен изпълнителен директор, той е фигурата зад революцията в изкуствения интелект, която очарова обществеността и инвеститорите, но също така разтревожи експерти в индустрията, отбелязва британският „Гардиън“.

Освен ChatGPT, OpenAI е компанията, разработила Dall-E. Инструмент, базиран на изкуствен интелект, който създава изображения от текстови подкани.

Преди събитията от последните дни OpenAI беше в преговори за завършване на сделка за набиране на средства, която би оценила бизнеса на 80 милиарда долара.

38-годишният главен изпълнителен директор на компанията беше синоним на успеха на ChatGPT, който привлече 100 милиона потребители за два месеца. Пускането му за масово ползване беше на 30 ноември 2022 г.

Какво означава всичко това за OpenAI и ще доведе ли до забавяне на фурора около изкуствения интелект?

Британският "Гардиън" отбелязява, че за Microsoft няма да са проблем средствата, необходими за придобиването на OpenAI, дори при спорната оценка от 80 милиарда долара. Изданието обаче припомня, че антимонополните органи в САЩ и ЕС ще гледат под лупа консолидацията на заражащия се пазар на генеративен AI.

Microsoft току-що завърши придобиването на компанията за видеоигри зад Call of Duty на студиото Activision Blizzard. Сделката мина много трудно през регулаторите, а потенциално ново придобиване би било още по-трудно. Microsoft в момента има 49% дял в OpenAI. И както стана ясно е готова да приюти служителите от OpenAI, които решат да последват Алтман.

Така, ако Алтман не се върне в OpenAI, тогава изглежда работата по усъвършенстван изкуствен интелект ще продължи директно под шапката на Microsoft.

Преди време Алтман обяви, че ще работи по изграждането на общ изкуствен интелект. Това е система, базирана на AI, която може да изпълнява различни задачи на нивото или дори над човешкото ниво на интелигентност.

В интервю този месец той казва: „Визията е да направим общ изкуствен интелект, да разберем как да го направим безопасен … и да разберем ползите.“

Каква е разликата между генеративен и общ изкуствен интелект?

Революционият езиков модел ChatGPT на OpenAI и конкурентите му - Bard на Google и новият Grok на Мъск, са базирани на генеративен изкуствен интелект.

Те могат да генерират езикови съобщения по заявка и поразително да имитират човешката реч, дори да водят диалог.

Макар често да са критикувани, че допускат грешки, текстовете им звучат убедително. Още повече, че тези модели се усъвършенстват и вече показват, че ще променят света за отделни професии.

Така например, програмистите могат да получат готов базов код за секунди, а след това да работят над него и да го усъвършенстват.

И ако способностите на генеративния интелект са впечатляващи, то общият изкуствен интелект е нещо значително по-мощно. На теория, той ще може да решава сложни задачи и ще е на нивото и дори над нивото на човешкия интелект.

Нещо, за което редица учени предупреждават, че може да се окаже най-опасното начинание в човешката цивилизация.

Илон Мъск смята, че изкуственият интелект ще премахне нуждата да се работи

Сериозен трус в гиганта OpenAI: Директорът Сам Алтман е уволнен изненадващо


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Училище за русалки: Петя, която превръща приказката в реалност

Въпрос към момичетата: Колко от вас като деца са мечтали да станат русалки? 

18:30 - 28.04.2024
Важно днес

Петков: Пеевски държи влиянието в прокуратурата и службите, а Борисов - гласовете, за да няма реформа

Според Петков преговори след изборите са възможни само ако Борисов се "разкачи" от Пеевски

18:18 - 28.04.2024
галерия

Tenniscore - новата модна тенденция, вдъхновена от Зендея и "Challengers"

Външният вид на tenniscore включва смесица от традиционни тенис стилове с елементи от тихия лукс

17:45 - 28.04.2024
Технологии

Apple обмисля важно решение за следващия си iPhone: как да вкара изкуствен интелект

Технологичният гигант обаче вече има конкуренция на пазара по този въпрос

16:53 - 28.04.2024