Рекордна сделка в гейминг индустрията: Microsoft купува студиото зад "Call of duty" за $69 млрд. Снимка: © Getty Images

Microsoft получи зелена светлина за най-голямата сделка в гейминг индустрията.

След близо две години и първоначален отказ, антимонополната комисия във Великобритания разреши на Microsoft да придобие Activision Blizzard срещу 69 милиарда долара.

Това е най-голямото придобиване в историята на индустрията на видеоигри.

Мегасделката беше обявена преди близо две години, но беше подложена на сериозни проверки от страна на антимонополните регулатори на САЩ и Обединеното кралство заради опасенията, че може да навреди на конкуренцията на пазара на видеоигри.

Един от основните противници на сделката беше Sony. Компанията произвежда Playstation и e водещ конкурент на Microsoft (Xbox) в конзолните игри.

Опасенията на Sony бяха, че с придобиването на Activision Blizzard (студиото стои зад едно от най-популярните заглавия във видеоигрите - Call of Duty), Microsoft може ограничи поредицата или някои от ключовите функции в игрите, само за Xbox.

Интересът към Call of Duty не е случаен. 10 дни след пускането на последната част от поредицата през 2022 година, Call of Duty: Modern Warfare II генерира приходи от над 1 млрд. долара. През ноември се очаква и премиерата на следващата част от поредицата.

За да получи разрешението на регулаторите, Microsoft предложи модифициран вариант на сделката, в която се съгласява да продаде правата за cloud gaming на всички игри на Activision Blizzard на независим конкурент - френския Ubisoft. Договорката обхваща и всички нови заглавия, които ще излязат в бъдещите 15 години, за да се гарантира, че Microsoft няма да се превърне в монополист на този пазар.

С одобрението от регулатора на Великобритания отпада и последното препятствие пред мегасделката. Преди това, федерален съдия в САЩ също постанови, че тя може да бъде завършена.

Според Microsoft, един от основните мотиви зад сделката е желанието на компанията да навлезе в пазара на мобилни игри, а Activision Blizzard стои и зад популярни заглавия за мобилни устройства като Candy Crush.

Британската „Би Би Си“ отбелязва, че поглъщането бележи огромна промяна в индустрията на игрите, тъй като допълнително бетонира позицията на Microsoft като хегемон в сферата на гейминг индустрията.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Технологии

Няма ляво, няма дясно - Huwei FreeClip и синия океан от възможности 

Дизайнът не е случаен – този модел попада в нова категория - т.нар. open fit

13:00 - 29.04.2024
Важно днес

Отказва ли се Санчес от премиерския пост след разследването за корупция срещу жена му

Премиерът на Испания обяви своето решение, след като пет дни спря да изпълнява публичните си задължения

12:22 - 29.04.2024
Важно днес

От "Корал" до Пашата: Скандалът с документите на Кирил Петков и взаимните обвинения

Кирил Петков замеси Румен Николов-Пашата в скандала с предполагаемите фалшиви подписи

10:29 - 29.04.2024