Съмнителен призив за осиновяване на малко бебе се разпространява в социалните мрежи Снимка: © Unsplash

В социалните мрежи се разпространява новина, която не е докрай истинска - че семейства, желаещи да станат приемни родители, могат да осиновят малко бебе, чиято майка починала, а баща му не го потърсил и до днес.

Призивът беше публикуван в социалните мрежи от жена, която е медицинска сестра или лекар. В пълен разрез със закона тя разпространява личните данни на момчето. Споделя негова снимка, трите му имена и мястото, на което е настанено в момента – център „Света Екатерина“ в столичния квартал Княжево.

Информацията ѝ била от детска педиатрия в „Пирогов“. Не става известно дали жената работи в лечебното заведение.

„Булевард България“ научи, че от център „Света Екатерина“ са подали сигнал в прокуратурата по случая. Те не знаят кое е медицинското лице. Потвърждават, че малкото дете се намира при тях, но заявяват, че баща му ще го прибере. В началото той не го потърсил, но се явил по-късно и потвърдил, че ще го вземе.

„Здравейте, това бебе на 15 дни днес случайно беше част от моята медицинска практика“, пише медицинското лице в публикацията. „Майка му почина и никой от роднините не го потърси и до днес. За момента единственият вариант за отглеждането му е чрез социална институция. Нека опитаме да облекчим тежката съдба на това малко момченце! Ако познавате хора, готови да станат приемно семейство, моля, пишете, за да установим обратна връзка“.

От „Света Екатерина“ отговориха, че призивът, че се търси приемно семейство, бил фалшив. Майката на детето, което е от ромски произход, получила епилептичен пристъп у дома след раждането и паднала върху детето. То получило комоцио и било откарано в "Пирогов", а тя починала.

Детето било лекувано в болницата няколко дни, в които бащата подготвял всичко около погребението на съпругата си. Малко по-късно бебето било временно настанено в приемната къща и ще е там, докато баща му не се върне да го прибере у дома.

„Медицинското лице абсолютно неправомерно е публикувало случая“, заявяват от центъра.

Съгласно Закона за извънбрачните деца и за осиновяването, ако осиновяемият е непълнолетен или запретен, се изисква съгласието на родителите или, одобрено от роднинския съвет, съгласие на настойника. За осиновяването на деца, на които родителите са неизвестни, или които са взети за отглеждане в обществени учреждения или заведения, е достатъчно съгласието на управителя на учреждението или заведението.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Бесарабски българин е загубил съпругата и детето си при руския обстрел в Одеса

При нападението са загинали още 2 деца

15:05 - 03.03.2024
Важно днес

Радев заговори срещу "проповедниците на нихилизма и разделението" на връх Шипка

На фона на руски знамена Радев видя "прогонване на лепкавата политическа мъгла от върховете на българското минало"

13:41 - 03.03.2024
Важно днес

Хепи-соцът като атракцион за всеки национален празник

С "Чавдар" и "Икарус" на Трети март?

13:35 - 03.03.2024
Важно днес

Тръмп изпревари Ники Хейли в още три щата преди "Супер вторник"

Дали Тръмп ще остане единственият кандидат за номинацията - ще се реши на 5 март

09:12 - 03.03.2024