Само един танк на парада в Москва: В какво се превърна "гордостта" на Путин година след войната

"Списък с танковете, които участваха в руския Парад на победата? 1 брой Т-34".

"В Киев има повече руски танкове, изложени на едно място, отколкото на този парад".

Това не са шеги, няма визуална измама - традиционният военен парад на Червения площад се оказа бледа версия на предходните демонстрации на сила от страна на Кремъл.

Общият брой на бойните машини, които бяха включени в шествието, се оказва само 51 (като броим и танка от Втората световна война).

За сравнение - през 2021 г. руската армия изкарва на площада 197 машини, а през първата военна година 2022 те са 131.

Общо около 8000 войници са участвали в церемонията - най-малкият брой от 2008 г. насам. Дори по време на пандемичната 2020 г. на Червения площад има 14 000 военни.

Една от причините за рязкото съкращаване на тази част от парада е свързана с мащабните загуби, които руската армия търпи в последната година заради инвазията в Украйна. По данни на украинските Въоръжени сили - над 3700 руски танкове са унищожени между 24 февруари 2022 и 9 май 2023 г.

Бронираните бойни машини, които са изгубени от руската армия, са над 7200.

Подробен отчет на техниката, участвала в парада, е направен от анализатора Оливър Алекзандър, който го проследява в реално време. Той установява, че дори при силно ограничения брой на бойните машини, Москва се е принудила да "вземе на заем" 10 бронирани автомобили, които се ползват само от чеченските войски.

Парадът на 9 май изобщо не включваше авиационно шоу - твърдеше се, че то е отменено "в последния момент", но репетиции на Военновъздушните сили изобщо не са провеждани.

По традиция парадът на техниката се открива от танк Т-34 - модел, използван от Червената армия по време на Втората световна война. За разлика от 2022 г. обаче това е единственият боен танк - вече липсват злополучният Т-14 "Армата" (който дебютира на парада на 9 май още през 2015 г., но никога не е влизал в реални военни действия), Т-90 и Т-72.

На второ място идват седем бронирани автомобили с висока проходимост "Тигр-М", последвани от шест ВПК "Урал", който влезе в експлоатация през 2022 г. (украинската армия дори се похвали, че е успяла да превземе един "Урал").

На парада дефилират и 10 бронирани автомобили "Ремдизел З-СТС Ахмат" - създадени през 2022 г. за чеченската армия.

В последната част на парада са показани шест ракети "Искандер - М", носени на БТР-82А, шест ПВО-системи С-400 и три междуконтинентални балистички ракети "Ярс".

Парадът е закрит от три колесни бойни машини "Бумеранг", които все още не са влезели в серийно производство.

Не са включени други основни бойни танкове, бойни машини за пехотата, ПВО-системи с малък обсег, безпилотни наземни транспортни средства и ВВС.

"От началото на инвазията количеството на техниката на парада се срива до жалка демонстрация. Няма причина Украйна да прави каквито и да е акции срещу парада. Руската армия е напълно способна да се изложи сама", коментира Оливър Алекзандър.

Руският президент Владимир Путин на военния парад за 9 май, 2023 В речта си за 9 май Путин се оплака, че срещу Русия се води "истинска война"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024
Важно днес

Без възражения и въпроси е било взето спорното решение за строеж на частна детска болница

Решението на кабинета беше оттеглено след обществен натиск

14:50 - 02.05.2024
Живот

Елиникон: проектът за най-голям "умен" град в Европа, който набира все по-голяма скорост в Гърция

Амбициозният проект цели да превърне бившето летище в най-големия "умен" град в Европа

13:56 - 02.05.2024
Важно днес

След пауза от няколко месеца в ИСУЛ отново се правят костно-мозъчни трансплантации на деца

5-годишно дете е било оперирано и вече е изписано от болницата

13:17 - 02.05.2024
Важно днес

"Хамас" не хареса предложението за прекратяване на огъня, но преговорите продължават

"Хамас" е скептична към израелското предложение

10:36 - 02.05.2024