В речта си за 9 май Путин се оплака, че срещу Русия се води "истинска война" Снимка: © Screenshot

Руският президент Владимир Путин заяви, че срещу Русия се е разразила "истинска война" заради "необузданите амбиции" на Запада. Думите му бяха част от речта му на военния парад за 9 май - когато страната му чества т.нар. Ден на победата.

Ежегодното мероприятие е посветено на победата на Съветския съюз над нацистка Германия през Втората световна война. И тази година Путин се опита да свърже инвазията в Украйна с борбата срещу нацизма, като пропагандира, че Москва защитава своя суверенитет, пренебрейвайки факта, че самият той започна военния конфликт.

"Днес цивилизацията отново се намира в решителна повратна точка. Срещу нашата родина се разгърна истинска война", каза той по време на ежегодните чествания в столицата.

В речта си на Червения площад Путин заяви, че иска да види мирно бъдеще и обвини Запада, че е посял семената на "омразата и русофобията".

Руският президент изрази увереност, че всички в страната му подкрепят войниците, които участват във войната в Украйна или както Кремъл продължава да я нарича - в "специалната военна операция".

И този път Путин не се отклони от наратива, който представя през последните 14 месеца. Той отново каза, че виновни за конфликта са "необузданите амбиции, арогантността и безнаказаността" на Запада.

След речта си се състоя и самият парад по случай Деня на победата, който тази година беше в значително по-малък размер - по-малко войници, по-малко военна техника и без модерни танкове. Парадът беше и много по-кратък в сравнение с предишни години.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Елиникон: проектът за най-голям "умен" град в Европа, който набира все по-голяма скорост в Гърция

Амбициозният проект цели да превърне бившето летище в най-големия "умен" град в Европа

13:56 - 02.05.2024
Важно днес

След пауза от няколко месеца в ИСУЛ отново се правят костно-мозъчни трансплантации на деца

5-годишно дете е било оперирано и вече е изписано от болницата

13:17 - 02.05.2024
Важно днес

"Хамас" не хареса предложението за прекратяване на огъня, но преговорите продължават

"Хамас" е скептична към израелското предложение

10:36 - 02.05.2024