Снимка: © Getty Images

Два самолета качиха стотици американски граждани от кораба Diamond Princess, който е под карантина в Япония заради пасажери на борда му, заразени от новия коронавирус.

Един от самолетите се е приземил в база на Военновъздушните сили на САЩ в Калифорния и свалените от него пътници ще бъдат изолирани във военни съоръжения в период от 14 дни.

На кораба Diamond Princess, който се намира в пристанището на Йокохама, имаше около 400 американци от общо 3700 души - пасажери и екипаж, които са под карантина от 3 февруари насам. Достъпът им до външния свят бе блокиран заради заразен пътник, който е слязъл в Хонг Конг.

В понеделник японските власти оповестиха, че на борда на кораба са регистрирани още 99 нови случая на заразяване с COVID-19. Така общият им брой стана 454, което прави Diamond Princess мястото с най-много заразени извън Китай.

Появи се и първият руски гражданин, който се заразява с коронавируса, след като досегашните два случая в Русия бяха двама китайци. На борда на кораба се е заразила жена, която ще бъде закарана в болница, съобщава руското посолство в Япония.

В понеделник Китай съобщи за още 20 148 нови случая на заразени с COVID-2019. От тях 1933 са в провинция Хубей – епицентърът на вируса.

Така вече заразените в Китай достигнаха 71 000 души. От тях 58 182 са в Хубей, включително 1692 смъртни случая.
 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Прочети