Самоунищожената картина на Банкси "Любовта е в кошчето" беше препродадена на рекордна цена Снимка: © Sotheby's

През 2018 г. картината на британския художник Банкси „Момиче с балон“ беше продадена на търг за малко над 1 млн. паунда. Когато чукът на водещия се стовари върху масата след финалната оферта, рисунката се плъзна през скрит в рамката шредер и излезе нарязана от нея през дъното.

Три години по-късно новото творение на изкуството беше препродадено за 18 пъти по-висока цена. Купувачът спечели търга на Sotheby’s в Лондон с оферта от 16 млн. паунда, но добави още 2,5 млн. до 18,5 млн. паунда. Така картината, която има ново име – „Любовта е в кошчето“ – счупи предишния рекорд за продажба на британския артист от март 2021 (16,8 млн.).

От аукционната къща очакваха деветимата залагащи да не надскочат оферта от 4-6 милиона паунда.

Картината представлява черно-бяло момиче на бял фон, което е вдигнало лявата си ръка във въздуха, пускайки балон във формата на сърце. По време на първия търг през 2018 шредерът направи така, че долната половина бе нарязана на тънки ленти, а главата на момичето се скри. Балонът остана да "лети" в тази част от рисунката, която все още се намира в рамката.

„Първоначално бях шокирана, но скоро осъзнах, че си имам свое собствено парче от историческо изкуство“, каза тогава спечелилата търга европейка.

Водещият на търга през 2021 Оливър Баркър се пошегува след края и реши да провери дали картината е все още на мястото си и не се е случил нов инцидент. „Нямате представа колко съм уплашен да ударя с чука“, заяви той през смях, припомняйки случката отпреди три години в същата зала.

„Картината се превърна в неочаквано добра частица от пърформънс изкуството“, отбеляза Баркър.

"Когато "Момиче с балон" се самоунищожи в нашата зала, Банкси предизвика глобална сензация, превърнала се след това в културен феномен", каза президентът на Sotheby's за модерно и съвременно изкуство Алекс Бранчик.

"В онази паметна нощ Банкси не толкова разруши произведение, като го наряза, колкото създаде ново. Днес тази творба се смята за наследник на една уважавана традиция на антисистемното изкуство", добави той.

Sotheby's сравниха картината с произведения на Марсел Дюшан и Ай Вейвей. Дюшан през 1917 г. поставя писоар на пиедестал, а през 1995 Вейвей се снима как пуска на земята урна, за която се смята, че е от времената на китайската династия Хан и струва най-малко 1 милион долара.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Като епизод на Black Mirror: Скарлет Йохансон твърди, че OpenAI може да е копирал гласа ѝ без нейно съгласие

Историята около "новия глас" на ChatGPT се заплита, след като Йохансон отправи обвинения към компанията

15:02 - 22.05.2024
Европейски дневници

Водачът на крайнодясната "Алтернатива за Германия" се оттегля от евровота

Новината идва, след като партията на Марин льо Мен обяви, че няма да работи с германците в бъдещия европарламент

13:29 - 22.05.2024
Важно днес

Теч в системата ли издаде, че Русия иска нови морски граници с Литва и Финландия?

Вилнюс и Хелзинки реагираха остро на плана на Москва

12:33 - 22.05.2024
Важно днес

Части от София остават без топла вода заради голяма авария в ТЕЦ

Множество райони в София остават без топла вода за няколко дни

12:23 - 22.05.2024