В света, в който живеем, много от от магиите, които ни впечатляваха по филмите като деца, вече са факт. Други - като туризмът в Космоса, например, изглеждат не само възможни, но и въпрос на обозримо време.

Ние не сме просто странични наблюдатели или мечтатели, а активни участници в технологичния прогрес и развитие - виждаме еволюцията на джаджите в реално време и по някакъв начин участваме в нея. Дори и да не ѝ обръщаме внимание, тя променя живота ни.

Да вземем например Samsung - един от лидерите на пазара на потребителска техника.

От една страна компанията е много силно фокусирана в развитието на технологичните иновации с цел задоволяването на индивидуалните нужди на потребителите, от друга страна, Samsung инвестира много и в еволюцията на технологиите.

Може би сред най-популярните обществено технологични теми в последните години е преходът към 5G мрежи. Причината е, че за технологичния свят добрата свързаност и възможно най-високите скорости за обмен на данни винаги са били и вероятно ще продължават да са водеща цел и желание. Именно чрез 5G получаваме тези върхови възможности.

Звучи абстрактно, докато не видим надписа 5G на гърба на кутията на новия Galaxy S21, например. Тогава разбираме, че това е още едно технологично постижение, което носим в джоба си.

И все пак, ако трябва да отговорим на въпроса кой е сегментът, който е най-силно повлиян от технологичната еволюция, то това е видеото.

Десетилетия наред снимането и възпроизвеждането на картина е едно от най-скъпите занимания, с които може да се захване човек. В 21 век обаче, практически всеки може да вземе смартфона си и да направи клипове за спомен, епизод от новия си влог или директно да заснеме филм. Демократизацията на тази технология доведе до креативен бум – съдържанието е леснодостъпно в YouTube, TikTok, Instagram и други платформи.

Само до преди няколко години говорехме за FULL HD като за върха на сладоледа, а сега новият Galaxy S21 снима 8K.

Докато Холивуд все още брои жените режисьори или жените оператори и ги отличава специално в прессъобщенията си, новият ви Samsung има функция Directors View ("Изглед на режисьора") - благодарение на нея, софтуерът на камерата ви предлага няколко плана на картината при снимане, все едно ползвате три камери, а вие избирате сами коя да включите.

Дали това ще доведе до еволюция в креативността, предстои да разберем, но потенциалът е налице. Всички имаме равен старт.

Дори новината, че Gucci продават обувки, които могат да бъда носени само виртуално, не ни учудва. В крайна сметка какво са 10-12 долара за забавление. Изкуственият интелект и добавената реалност звучат сложно и теоретично като тема за разговор, но нямаме нищо против пералнята ни Samsung сама да сметне оптималното количество вода, което ще ѝ трябва, за да изпере добре.

Това си е чиста проба изкуствен интелект. Същият помага на телефона ни да прави все по-качествени снимки. Изкуственият интелект засича какво снимате и променя настройките на камерата, така че всичко да изглежда по-добре - храна, природа, домашни любимци и какво ли още не.

Samsung използва изкуствен интелект и за да запази качеството на HD видео съдържание, уплътнено до 8K резолюция.

Една от по-интересните еволюции в последната година е тази на аксесоарите в мобилните технологии. Преди те бяха най-вече за забавление и удобство, приемахме ги като нещо допълнително - екстра, с която е добре, но и без която можем.

Пандемията, онлайн срещите, но не само - развитието на “гласа” и на всички гласови продукти, като например подкастите, направиха слушалките абсолютен "must have". Трябва да са удобни, да можем да прекарваме часове наред с тях, да не сме като оковани или вързани за лаптопа, да чуваме добре и нас да ни чуват.

Неслучайно, с почти всеки нов модел смартфон на Samsung има и премиера на нови слушалки - най-новите са Galaxy Buds Pro. Аксесоарите се развиха от екстра до практическа необходимост, за да можем да вършим задълженията си качествено.

Всяка технология може да бъде разглеждана като някаква форма на магия. И магията, и технологията се използват, за да помогнат на човека да променя по-бързо и по-лесно света около себе си. Разликата е, че магията е плод на въображението ни, мечта, или част от любимите ни приказни сюжети.

А технологиите съществуват и наистина променят света по безброй начини, които може да не са истинска магия, но нищо не ни пречи да ги възприемем така.


Всички бързаме да се махнем от 2020: Samsung вече представи Galaxy S21

Няколко добри стрийминг продукции, с които тестваме проектора на Samsung - The Premiere


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

И Живко Коцев вече е с обвинение за участие в организирана престъпна група

Наложена му е парична гаранция в размер на 20 000 лева.

19:02 - 17.04.2024
Важно днес

Смяна на местата и в "Булгаргаз", Деница Златева вече не е изпълнителен директор

Мястото на Златева заема Веселин Синабов

18:05 - 17.04.2024
Европейски дневници

Гласуването за Европарламент е все по-важно, но интересът в България остава по-нисък

Проучване на "Евробарометър" сочи ръст на интереса към вота

17:07 - 17.04.2024
Важно днес

Наводненията в Дубай: Отменени полети и парализа по пътищата след най-тежките валежи за последните 75 г.

Валежите надхвърлят всичко, документирано от началото на събирането на данни през 1949 г.

15:31 - 17.04.2024