Когато видях размера на Samsung Galaxy S20 Ultra, си казах “ето това е телефон за мен”. Предполагам много хора се плашат от устройство, което е с размер на плочка за баня - 17 см. на височина и 8 см. на ширина (по документи 6,9 инча дисплей), но от друга страна това си е истинско работно пространство, на което човек спокойно да отвори един Excel, ако му се налага.

Сами се сещате, че подобно тяло крие и доста добра батерия - 5000 mAh звучат добре, нали? При мен тя издържа около ден и половина, без да ползвам максимално опресняване на екрана от 120 Hz.

Това, което е далеч по-впечатляващо от размера, е тежестта на телефона. Мисля, че успешно конкурира ракетата ми за тенис. Официалното му тегло е 220 грама, но като добавите и калъф, минаваме в още по-тежка категория.

Преди да си купя S20 Ultra, изгледах няколко ревюта и всички те отбелязваха, че много трудно можете да работите с телефона с една ръка. Бих добавила, че може би е въпрос на навик и на време. В началото човек по-скоро се страхува да не изпусне телефона, но след системна ежедневна употреба се добиват някои нови умения за баланс.

Доскоро ползвах Samsung Galaxy S9 Plus - също голям модел, така че може би имам някакво стартово предимство по отношение на размера.

Стигаме до въпроса къде го носим. Джоб на дънки е ок, джобовете на всички по-ефирни дрехи като ленени панталони или копринени поли обаче трябва да ги изключим, освен ако не искате полата ви, вместо на кръста, да се намира някъде под хълбоците. Сако - да, дамска чанта - супер.

Давам си сметка, че размерът и теглото са спирачка за много хора, просто при мен са уцелили правилния човек. Ако искате нещо по-малко и компактно - сгъваемият Galaxy Z Flip ми звучи като интересен вариант.

Понеже често правя тест-драйв на коли, а в последния месец се случва така, че покарах повече модели, открих, че безжичното зареждане в някои от тях, въпреки че са нови модели, не беше предвиждало появата на такъв размер телефон на пазара. В този смисъл Samsung Galaxy S20 Ultra си e изненада.

На база на опита ми, S20 Ultra е най-добрият телефон на Samsung в момента.

Той обаче се появи с няколко алтернативи на самия себе си, които са атрактивни и от гледна точка на бюджетa - Galaxy S20 и S20+. Трите телефона имат сходен софтуер и хардуер, но се различават по отношение на камерата и на капацитета на батерията. Серията Galaxy S20 предлага алтернативи за предпочитанията и бюджета на всеки любител на високите технологии. А за всички, които искат да внесат повече настроение в ежедневието си, е новият червеният цвят на S20+, който, между другото, вече официално е в България.

И така - ето моите наблюдения след 3 месеца работа със Samsung Galaxy S20 Ultra, закупен от Vivacom.

Впечатлена съм първо от бързината и лекотата, с която работи.

Когато искам да отворя нещо на мига, вече го правя на телефона си. Наблюдавам и някои промени в навиците си: установих например, че съм започнала да гледам много повече видео съдържание на мобилно устройство. Допреди няколко месеца задължително го правех на лаптоп, защото ми беше по-удобно.

Samsung Galaxy S20 Ultra има опреснителната честота на картината от 120 Hz, нещо, което много телевизори не поддържат.

Това означава, че спокойно можете да гледате топката на тенис мач, без тя да ви се размазва, всякакви гонки с коли и т.н., въпреки че, ако трябва да сме честни, и с опресняване от 60Hz няма да ви е лошо. За да не затормозявам батерията излишно, все пак го държа в режим 60Hz.

Имате избор и за резолюцията на екрана: HD+ 1600 x 720, Full HD 2400 x 1080 и WQHD+ 3200 x 1440, като последната работи само със стандартната честота на опресняване от 60Hz.

Ако трябва да обобщя, екранът на този телефон е радост за окото и води до пристрастяване.

Няма да влизам в детайли за процесора и за камерите, защото в повечето ревюта има достатъчно информация. По-скоро ще ви кажа аз какво ползвам от чисто потребителска гледна точка.

Ясно е, че да сложиш на едно място 108-мегапикселов сензор, 100-кратен zoom и 40 мегапикселова селфи камера e голяма работа. Както и че за повечето снимки няма да ползваме 108 мегапискела, освен ако не ни трябва някакъв детайл за кроп, затова в 90% от времето ползваме автоматичния 12-мегапикселов режим.

Ако искате да задълбаете повече със снимането, от Samsung България са направили доста полезни мастър-класове с фотографа Красимир Матаров (епизод 1 и епизод 2). Мастър-класовете са част от кампанията с безплатни онлайн-курсове, които Samsung прави с експерти и инфлуенсъри в различни области. Снимка на Красимир Матаров спечели наскоро второ място в международен конкурс за мобилна фотография и самият Красимир говори доста разбираемо, дори за начинаещи във фотографията като мен.

Някои дребни неща, които много ми харесват - Screen recorder-ът е изведен в падащото меню горе, където е бързото управление на настройките. Предполагам, не всеки ползва Screen recorder, но заради Instagram акаунтите на нашите медии, често ми се налага.

Нещо друго полезно, ако ще трябва да делите личен от служебен живот е, че с този телефон можете да управлявате два Facebook акаунта и двоен Messenger акаунт.

Zoom-ът на камерата. Никога не съм предполагала, че човек би искал да види толкова неща надалече, но ето, че е факт. Zoom-ът е комбинация от оптичен и от дигитален zoom.

Благодарение на него снимах стадо сърни в Балкана, като доколко си спомням, ползвах 30- кратното увеличение. Съвсем логично, колкото повече увеличавате приближаването, толкова по-компромисно става качеството. За да направите добра снимка, ви трябват търпение и също така стабилна ръка. Удоволствието обаче от това да приближиш нещо, което иначе не можеш да достигнеш, е голямо.

Дизайнът. Може би това е най-класическият вид на телефон, който можем да си представим в 2020 г. и бих го определила като приятно скучен – нещо, което на мен лично ми харесва. Единственият по-отличителен елемент от дизайнерска гледана точка е издадената камера на гърба. Почти всеки калъф обаче води до изравняване на задната повърхност.

S20 Ultra няма 3,5 мм жак за слушалки. За моя приятна изненада в комплекта открих комплект usb-c -слушалки AKG. Въпреки че имам Galaxy Buds и още едни хай-енд тапи, които много успешно ми падат от ушите, на моменти, по някаква причина, предпочитам да съм вързана за устройството си.

Нещо, което намирам за голям кеф, е използването на телефона за зареждане на други устройства - т.нар. PowerShare, която позволява да се споделя заряд чрез функция от падащoто меню. Така през гърба на телефона можете да зареждате всяко друго устройство, което поддържа безжично зареждане, независимо от марката му.

Можете да зареждате и безжични слушалки от семейството на Galaxy. Ползвам Galaxy Watch Active2, който по принцип си има негово специално зарядно. Ако то не е налично обаче, мога да ползвам гърба на телефона, за да извърша същото. Нямате представа каква радост беше, когато го открих, особено когато става дума за кратко пътуване.

Накрая, ако се чудите дали да инвестирате сериозна сума в смартфон, помислете за какво ползвате телефона си. Ако го ползвате за работното си ежедневие или го ползвате за работа и забавление в свободното си време, Galaxy S20 Ultra, със своите размери, комбинация от камери и мощна батерия, определено си заслужава. Ако обаче сте свикнали да държите смартфона си в малкия джоб или ви трябва нещо по-компактно, тогава ви препоръчвам да си вземете някое от по-малките устройства от Galaxy S20 серията.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024