Това лято Samsung написа история с продуктовото си позициониране.

Първо бяха Олимпийските игри - снимките на спортистите с медалите и с новия Samsung Galaxy Z Flip6 обиколиха интернет, а общото селфи на опонентите от турнира по тенис на маса привлече вниманието на световните медии, след като южнокорейските играчи предложиха да си направят обща снимка със съперниците си от Северна Корея и Китай.

След това дойде и новият сезон на „Емили в Париж“, където, ако не броим Лили Колинс, всички останали носят Samsung.

Сгъваемата (foldable) серия на Samsung си има своя дял сред потребителите и това, което преди няколко години ни изглеждаше ексцентрично, вече е въпрос на личен стил.

Никой не си задава въпроса “Удобно ли е?” или “Дали няма да се счупи от много сгъване”.

Ясно е и таргетирането на устройствата - Flip е за всички, които искат да са различни. А Fold - за хората, които са една идея по-бизнес ориентирани и обичат да ходят с големи джобове.

Това, което може да се каже за новите сгъваеми устройства е, че неусетно е изминала още една година на усъвършенстване, без непременно да става дума за революция.

Тестваме отблизо Samsung Galaxy Z Fold6. Той е впечатляващ телефон с много елегантен дизайн, нов мощен чипсет, подобрена издръжливост и целия набор от функции на Galaxy AI.

Моделът е на върха на пирамидата на топ устройствата в момента. И това, разбира се, си има цена. Все пак говорим за най-мощния и издръжлив сгъваем телефон на Samsung, правен досега.

Рамката на телефона е алуминиева и вече е с изцяло матово покритие, ъглите са не толкова заоблени и всичко това дава чувството за много по-премиум усещане. Гърбът също е изключително приятен както за очите, така и за пръстите.

Galaxy Z Fold6 се захранва от Snapdragon 8 Gen 3 за Galaxy, същия като този в Galaxy S24 Ultra и в момента най-мощния чипсет с Android на пазара.

Освен това от компанията обещават софтуерни актуализации в продължение на седем години.

Телефонът е само 239 грама, което е супер тегло за подобно устройство, особено ако сравним с конкурентите на пазара.

Въпреки слуховете за сериозен ре-дизайн преди излизането на Galaxy Z Fold6, той е само идея по-къс и по-широк с допълнителен милиметър в ширината на телефона. По-малкият дисплей е увеличен до 6,3 инча, а основният дисплей остава 7,6 инча.

Samsung са коригирали съотношението на екрана, така че да го направят по-подходящ за различни задачи. Това включва по-добра поддръжка за гледане на видео съдържание без черни ленти и по-удобно четене на текстови документи и електронни книги.

В сгънато състояние е удобен за работа с една ръка, за което много допринася и лекотата на устройството. Това е много важно, ако искате да снимате нещо бързо.

Най-голямата промяна е в дисплея. Панелът е с яркост от 2600 нита, което го прави идеално ярък, за да не се влияе от силното лятно слънце.

Друга новост при Galaxy Z Fold6 е двойната релсова панта, която е по-здрава и по-тънка, а в комбинация със защитния екран FT6 предлага по-добра устойчивост на удари и намалена гънка на дисплея

Телефонът се разгъва напълно, като единственото, което му пречи да легне като книга, са лещите на камерата.

Galaxy Z Fold6 има и официален рейтинг за устойчивост на прах, като предлага IP48 защита срещу вода и прах, което означава, че частици, по-дебели от 1 мм, няма да проникнат в него.

Много сме говорили за Galaxy AI. Редакция на снимки, или пък Circle to Search with Google, което е търсенето по текст или изображение.

Функциите на изкуствения интелект тук са подобрени и оптимизирани за сгъваемите устройства - това включва превода в реално време Interpreter, който може да показва двете страни на разговора на всеки дисплей и други неща, които вече знаете или ако не - можете да прочетете тук (линк).

Всеки текст, който идва при вас от браузър, снимка или PDF също може да бъде преведен от един език на друг. Още нещо, което си струва да се отбележи, е, че чрез функцията Composer има възможност да се създаде текст само по зададени ключови думи. Изкуственият интелект се учи от стила ви и след това го следва, така че да ви е по-лесно с имейли.

Ако сте от хората, които пишат на другите “честит понеделник”, то и телефонът ви ще се научи го прави.

Galaxy AI на Samsung наистина е цяла галактика и ако се интересувате от нови неща и технологии, ви съветваме да се потопите в нея.

По отношение на камерата това, което може да се открие, е автоматичното кадриране. Основният сензор е 50MP, има 12 МВ ултраширок и супер HDR.

 Galaxy Z Fold6

Тъй като е ясно, че на светло вече всички телефони могат да снимат добре, изпробвахме повече нощната фотография. Когато е сгънат, телефонът дава възможност за много импулсивни действия. Минавате покрай нещо, вдигате ръка и снимате.

Предимствата на снимането в разгънат вариант е, че по-добре виждате какво правите.

Редакцията на снимки, отново базирана на AI, ви позволява доста да се заигравате - от това да сложите очила на котката до премахването на хора и предмети от снимката. Не се увличайте особено, защото Инстаграм „обича“ естествените кадри.

Батерията работи добре с новия чип, т.е. от едни и същи mAh можете да извадите по-голяма издръжливост. Това става благодарение на по-голямата охлаждаща камера в сравнение с Galaxy Z Fold5, което позволява по-ефективно разсейване на топлината, генерирана от мощния процесор при интензивната употреба на устройството.

Респективно прави и телефона по-подходящ за ресурсоемки задачи като игри и видеомонтаж.

Славата на Fold спрямо конкуренцията е доброто подреждане на ресурсите, така че екранът да може да се ползва максимално.

За това доста помага функцията Taskbar - разбирайте лентата с приложения (Taskbar), която улеснява преминаването между тях. Taskbar-ът позволява отваряне на няколко приложения едновременно, като ги поддържа активни в реално време.

По линия на преживяването нещо интересно е, че Galaxy Z Fold6 има високоговорители, настроени от AKG. Те поддържат Dolby Atmos, така че да могат да предложат по-обемен и наситен звук.

Samsung увеличава използването на рециклирани материали в производството на Galaxy Z Fold6 - включително рециклирано злато и мед. Опаковката също е произведена от 100% рециклиран хартиен материал. За още по-богати възможности за работа, към телефона може да закупите допълнително S Pen, с който да го управлявате с още по-голяма лекота.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Текстове от партньори

Ципурата и лаврака изместиха шарана и скумрията от предпочитанията на българите

Ципурата, лавракът и сьомгата изместват скумрията и шарана.

17:27 - 16.09.2024
Важно днес

Кметът на София обяви 17 септември за неучебен ден

Празникът на София ще е неучебен, но присъствен ден за учениците

17:15 - 16.09.2024
Технологии

Какво ново с iOS 18? Всичко за последния ъпдейт на Apple

С iOS 18 идват подобрения, както и нови функции

16:30 - 16.09.2024
Важно днес

Граждани срещу Гайтански - Вълка. Ще спре ли съдът нов завод за изгаряне на боклук

Изборът е земеделие или "мъртва зона" в Дунавската равнина, казват активисти, които се борят срещу инвестицията

16:20 - 16.09.2024
Важно днес

Зам.-кмет на Пловдив подаде оставка след обвинения в корупция

Собствената формация на зам.-кметицата свали доверието си от нея

14:26 - 16.09.2024
Европейски дневници

Франция отново предлага мъж за еврокомисар след изненадващата оставка на Бретон

Париж предлага външния си министър за наследник на Тиери Бретон

13:03 - 16.09.2024