Снимка: © Getty Images

21-ва серия на Samsung Note може и да не се появи заради глобалния дефицит на полупроводници. Южнокорейската компания, която е един от най-големите световни производители на чипове, вече предупреждава за потенциален проблем през следващото тримесечие на 2021. 

На среща на акционерите на Samsung главният изпълнителен директор Ко Дон Джин е посочил, че компанията може да реши да не пуска нов модел от фаблетите Note. 

"Серията Note се позиционира като модел от високия клас на нашето бизнес портфолио. Може да се окаже твърде трудно да направим премиера на два флагмана през тази година, затова е възможно да се затрудним с пускането на Note през втората половина на 2021. Графикът на премиерата на Note може да се промени, но се опитваме да пуснем нов модел на Note през 2022", казва той, цитиран от "9 to 5 Google". 

Проблемът с доставките на полупроводници съвсем не засяга само Samsung.

Няколко компании от сферата на автомобилното производство като Continental и Renesas Electronics съобщават за непредсказуеми дефицити заради огромния ръст в търсенето на електроника по време на Covid-пандемията. Honda Motor Co. също обяви, че ще се наложи да спре временно част от производствените си мощности в САЩ и Канада заради проблемите в планирането. 

Освен дисбалансите между търсенето и предлагането, един от полупроводниковите заводи на Samsung в Остин, Тексас, беше принуден да спре работа заради извънредното положение по време на снежната буря в щата и масовото спиране на електрозахранването.

"Блумбърг" съобщава, че този проблем е довел до спад в производството на 5G чиповете на Qualcomm. По прогноза на Trendforce, това може да се отрази с намаляване от 5% на глобалното производство на смартфони през втората половина на 2021 г. 

Колкото до Samsung, евентуалното пропускане на една година от "летоброенето" нa Note може и да не е толкова страшно. 

"Лоялните потребители на Note могат да изчакат за ъпгрейд, а онези, които наистина се нуждаят от ново устройство, спокойно могат да поръчат Galaxy S21 Ultra - смартфонът вече поддържа S Pen", посочва "9 to 5 Google".


Телефонът с писалката - не можете да сбъркате с него


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

МВР поиска да отнеме лиценза за охрана на "Делта гард"

Охранителната фирма стана обект на разследване заради "Осемте джуджета"

Реакциите след решението на КС за Кирил Петков - атаки срещу Румен Радев и бившия министър

Съдът реши, че Петков е бил канадски гражданин, докато е бил министър, което е нарушение на Конституцията

Златните момичета и Йордан Йовчев в X-то юбилейно издание на „Жълти стотинки“ на Vivacom

И тази година инициативата ще набира средства за олимпийските отбори по природни науки

Кирил Петков: "КС каза на 2 млн. българи, че не са пълноправни граждани на България"

След като Конституционният съд реши, че е станал служебен министър в нарушение на Конституцията

Милен Митев e избран за генерален директор на БНР

СЕМ го подкрепи с 4 гласа "За"