Няма такова нещо като баланс между работа и личен живот. Всичко ценно се бори да дебалансира живота ви, казва Алан Де Ботон, един от съвременните теоретици на любовта и автор на книгата The School of Life. Затова, когато вашата привидно подредена къща от карти се срути, е добре да имате бърз телефон под ръка.

Никога не сме работили повече от сега и никога офисът не е бил по-разтегливо понятие.

Слушам подкасти и гладя едновременно; отговарям на служебни обаждания с часовника на китката си, докато играя тенис; редактирам текстове през телефона си. Нищо от това не беше възможно преди 10 години.

ЖИВОТЪТ И ДРУГИ НЕЩА E38

“Да прегърнем новото нормално”, обявиха от Samsung при представянето на Note20 Ultra, Galaxy Watch3 и останалите устройства, които бяха презентирани преди няколко седмици. Сякаш имаме избор да му се противопоставим.

Тествам споменатите две устройства + слушалките Galaxy Buds Live. Като стар потребител на марката си мисля, че знам всичко, докато по време на сутрешната ми тренировка часовникът не започва да ми говори. Пулсът ми се е вдигнал до 170 и устройството на ръката ми ме предупреждава.

- “Колко е часът?”, пита мъжът ми.

- “Нямам идея”, казвам аз, докато се взирам в дисплея на този доста голям за ръката ми, но много фенси часовник.

- “Как е възможно, нали си гледаш часовника?”, продължава да настоява той.

Часовниците отдавна не са това, което бяха. Да провериш колко е часа е доста по-лесно на телефона. Или просто да кажеш: “ОК, Google, What time is it?” “It’s 5:24 PM”, светкавично отговаря деловият женски глас от google асистента.

Да имаш смартчасовник е задължително, ако спортуваш в работно време. Така лесно можеш да отсееш важните обаждания от по-маловажните, без да се налага прекъсване на тренировката.

С часовника лесно се провежда къс или средно дълъг разговор.

Също така можете да си четете всички съобщения от месинждъри, без да се налага да си гледате в телефона - това е полезно, когато сте на вечеря или на среща, на която не бихте искали да се взирате в телефона си.

Аз лично дотолкова съм свикнала да комуникрам през смартчасовника, че изпращам и съобщения - направила съм си няколко шаблона, които ползвам: sms-и за Синя и Зелена зона, кратки отговори, емотикони.

Преди се будех с телефона си, вече отдавна не спя до него, а за целта ползвам алармата на часовника. Синхронизацията с календара я намирам за доста полезна, също така и прогнозата за времето.

Предполагам вече се ориентирате, че едно от последните неща е да гледам колко е часът, но това също го броим към “новото нормално”.

Колко често ползвате телефона си, за да говорите и колко често, за да пращате мейли, пишете съобщения, скролвате през платформите, снимате, обработвате снимки, слушате музика …. Кога за последно писахте на ръка?

Няма да открием топлата вода, като кажем, че нищо не е като преди. Смартфоните снимат като фотоапарати, часовниците мерят кръвно, а през дигитални портфейли си делите сметката с приятели.

Има едно нещо, което силно ме впечатли при излизането на Note20 Ultra - това е обещанието за най-твърдото стъкло, монтирано на телефон. Говорим за Corning Gorilla Glass VIctus. За съжаление тестовете на устройства не включват разиграването на ситуации, в които проверявате дали, как и колко би се счупил новият флагман на компанията. Смея да твърдя обаче, че въпреки огромните ми усилия и старание, досега нямам оцелял телефон без предпазен калъф (а също и с него).

Samsung са се постарали доста, за да подобрят технологията зад S pen - интегрална част от Note серията, и това е видимо още в първите минути, които прекарвате с новия Note20 Ultra. Софтуерът е подготвен да "предсказва" движението на писалката по екрана, за да намали забавянето във възпроизвеждането до 9 милисекунди. Дисплеят има 120 Hz честота на опресняване, подобно на другия флагман - S20 Ultra, но тази тук се адаптира в зависимост от приложението, което използваме в момента. Понеже споменах “батерия” - сигурна съм, че големината ѝ е решаващ аргумент при покупката на един или друг модел телефон. Батерията е литиево-йонна и с капацитет от 4500mAh, като може да се зарежда бързо с 25W зарядно.

Samsung Note 20Ultra е красив телефон, а дизайнът му е специфичен до степен, че едва ли ще чуете някой да ви пита “Това какъв модел телефон е”. Със S-Pen-а Samsung създадоха и заеха ниша, която си е твърдо тяхна. Ясно е, че в борбата за камерите, конкуренцията е жестока. Бързината също е писта, на която се състезават много производители. Но да дигитализираш възможно най-аналоговото нещо от работата - писалката, за мен е голяма работа.

Ще се спра малко на функционалността на S-Pen-a. Очевидно е, че можете да водите записки. Тези записки обаче след това много лесно се превръщат в текст, който форматирате и прехвърляте в други приложения - мейли, презентации. Най-силната част е, че Samsung Notes позволява записването на звук, едновременно с воденето на записки, с идеята, че по-късно те ще се синхронизират по между си.

Сигурно очаквате да ви опиша камерите, което обаче не смятам за правя, защото ми се струва най-скучната част от ревютата на телефони, която можете да си прочетете и на сайта на производителя. Фактът обаче, че Note20 Ultra излиза след S20 Ultra вече трябва да ви подсказва, че всичко най-добро го имате и тук, като освен това имаме и новия лазерен автофокус, който прави фокусирането светкавично.

По-интересна е възможността да започнете да работите нещо на телефона си и след това го продължите на компютъра. От Samsung са работили много в тази посока. Microsoft's Your Phone прехвърля всички приложения от телефона ви на компютъра, ако сте под Windows.

Това означава, че ако ползвате Voice Recorder (нещо, което на мен ми се налага поне един път в седмицата), можете да си сваляте аудио файловете директно от компютъра. Същото важи за обработката на снимки, видеа. Това е много специфична материя, защото приложенията, които ползваме, са много пряко свързани с професията ни и неща, които за мен са полезни, за вас сигурно са излишни.

Ако ходите по презентации, вече спокойно може да не носите лаптоп, защото свързаността с екран е много добра, а S-pen-ът ще ви направи впечатляващо напреднали презентатори, прехвърляйки между слайдовете само с натискане копчето на писалката.

По-горе споменах и за слушалките. Новите Buds Live страшно приличат на бобено зърно и пасват толкова добре на ухото, че ги носите неусетно продължително време. Тази “отвързаност“ от кабела, която ми осигуриха още първите безжични слушалки на Samsung, за мен е особено полезна когато съм home office и мога да съчетавам полезното с още по-полезното. Както казах, слушам подкасти изключително и само, докато правя някаква домакинска работа, също много обичам да сгъвам дрехи или да простирам, докато водя по-дълъг разговор - все неща, които жестоко биха объркали някой мъж. Просто нашите мозъци функционират по различен начин.

Радвам се, че телефоните станаха толкова умни, защото най-после мога да си купя малка дамска чанта, без да се интересувам дали лаптопа ми влиза в нея. Радвам се на свързаността, на 5G, на големия zoom, с който снимам нещо много надалече, ей така за кеф просто. Радвам се, че и на телефона ми спокойно мога да си пусна Play-ъра на Tennis TV и да изгледам един тенис мач с прекрасно качество, а докато пиша всичко това, пак през телефон, дъщеря ми взима урок по пиано.

Дали ще намерим баланса, или винаги сме обречени да се стремим към нещо, което ще го разклати, оставям този философски размисъл на вас.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024