Десет години след като пусна оригиналния Galaxy Note Samsung отново прави стъпка, с която може би ще ни накара да гледаме на смартфоните по нов начин. Днес компанията официално обяви най-новите версии на сгъваемите си смартфони Galaxy Z Flip3 и Galaxy Z Fold3, които ще бъдат официално на пазара у нас на 27 август.

Извън хардуерните постижения, най-важното за тях е значително по-ниската цена спрямо досегашните сгъваеми модели. Z Fold3 ще струва 1800 евро, което е със 150 евро по-евтино от предния модел, а Z Flip3 е с 450 евро по-евтин и началната му цена е 1050 евро. В света на сгъваемите смартфони това са достъпни цени, които за първи път доближават тези модели до обичайните флагмани на пазара.

Тази голяма стъпка идва заедно с решението на Samsung да сложи край на серията Galaxy Note. Въпреки че пазарът все още не е особено развълнуван от сгъваемите модели, компанията изглежда уверена, че с тях предлага адекватен заместител на всеки друг топ флагман на пазара.

Основният проблем на тези модели досега беше устойчивостта им и Samsung предприема сериозни мерки, за да го разреши. От една страна устройствата имат подсилена алуминиева рамка и са устойчиви на вода със сертификат IPX8. От друга страна вътрешните дисплеи и на двата модела имат ново защитно покритие, което според компанията е 80% по-устойчиво на драскотини от предишните модели. Не на последно място, външните им екрани са с устойчивото Gorilla Glass Victus стъкло.

Безспорно и двата модела са с най-доброто на пазара в хардуерно отношение, но това е тема, в която Samsung не задълбава. Детайлите, на които обръщат внимание е, че Z Flip3 е с 8GB RAM и 128 или 256GB памет, докато за Z Fold3 са 12GB RAM и 256 или 512GB вътрешна памет. За чипсетите компанията казва просто, че са осемядрени, но от характеристиките им става ясно, че това е Snapdragon 888 - най-мощният процесор на Qualcomm, който захранва всички настоящи топ модели.

Разликите между двата модела са очевидни в екраните, като по-скъпият Z Flip3 има два пълнокръвни дисплея. Външният е с 6.2-инчов диагонал и честота на опресняване 120 херца, което осигурява по-плавна картина, а Dynamic AMOLED панела му с 2268x832 пиксела осигуряват детайли и качество.

По-интересен е вътрешният сгъваем дисплей, който е 7.6-инчов и отново има 120Hz адаптивна честота на опресняване. Освен това обаче той поддържа и работа със стилусите на Samsung S Pen. С този модел компанията представя S Pen Pro, който може да работи и с други нейни устройства и по-специфичния S Pen Fold Edition, предназначен специално за сгъваемия модел. С това Samsung напълно затвърждава усещането, че серията Z Fold ще замени Galaxy Note.

Вътрешната камера на Z Fold3 също е интересен елемент. Това е първата under display камера на компанията, като тя предлага 4MP резолюция и над нея има работещи пиксели. Селфи камерата на външния дисплей е с 10MP резолюция и е по-класическа. Основните камери са напълно очаквани - ултра широкоъгълна, широкоъгълна и телефото, всяка с 12MP сензори, а последните две и с оптична стабилизация. Очакванията към тях са да са едни от най-добрите на пазара, като по-специалното е стъклото над обективите им Gorilla Glass with DX, което е по-чисто и би трябвало да пропуска повече светлина.

Естествено има и софтуерни оптимизации, които да превърнат преживяването със Z Fold3 по-смислено. Например в настройките са добавени иконки, с които по-бързо се преминава от едно подменю в друго. Също така има опция за закачен таскбар, с което мултитаскингът става доста по-лесен, а преживяването е подобно на работата с настолен компютър или таблет.

Galaxy Z Flip3 е по-достъпният модел, който Samsung позиционира повече като моден аксесоар, отколкото като технологично устройство. Той ще се предлага в четири цвята - кремав, зелен, лавандула и черен, като ще има ексклузивни версии в сиво, бяло и розово, които не е ясно дали ще са достъпни някога в България.

Когато е разгънат неговият вътрешен дисплей е 6.7-инчов, като панелът му отново е 120-херцов, а резолюцията му е 2640x1080 пиксела. Отвън е т.нар. Cover Screen, който е 1.9-инчов и дава бърз достъп до информация за неща като известия, имейли, чатове и други. Той се по-голям размер от предходните модели и показва по-подробна информация, което е добро дошло.

До външния екран е двойната камера, като и тук сензорите са 12-мегапикселови, а камерите са ултра широкоъгълна и обикновена. Основната има оптична стабилизация и Dual Pixel автофокус, а отвътре е 10MP селфи камера. Софтуерните благинки тук включват неща като режим, който разделя екрана, когато е частично сгънат, така че да можете да гледате видео в горната половина, а в долната да излизат бутони за управление на видеото.

Освен смартфоните, Samsung представи и часовниците Galaxy Watch4 и Galaxy Watch4 Classic и слушалките Galaxy Buds2. С това компанията обновява основните си носими аксесоари, което е и една от най-бързо развиващите се ниши на пазара на мобилни джаджи.

Разликата между двата часовника е най-вече в материалите, от които са направени. Watch4 е с алуминиево шаси и по-компактен дизайн, в който въртящата се рамка е дигитална. От своя страна Classic версията е от неръждаема стомана и има въртящата се физическа рамка, която прави часовникът по-голям, но изглежда и се усеща по-приятно.

Новите елементи в часовниците са подобрени сензори, които измерват обичайните неща като пулс, ЕКГ и наситеност на кислород в кръвта. Освен това Galaxy Watch4 вече може да измерва и процентът телесни мазнини, като използва четири електрода, с които за 15 секунди анализира тялото. Компанията обещава до 98% точност, а принципът на работа е същият като в най-масовите умни кантари на пазара. Часовникът също така вече може да засича хъркане и да прави постоянни измервания на наситеността на кислород в кръвта по време на сън.

Основните гордости на Samsung с този продукт са чипсетът, който е първият 5-нанометров чип в умен часовник, както и софтуерът Wear OS. Той е резултат на партньорството между Samsung и Google и подобрява потребителското преживяване с повечето достъпни приложения като Maps и Spotify. Също така на първо време часовникът ще поддържа гласови функции с Bixby, а на по-късен етап се очаква и поддръжка на Google Assistant.

Последният продукт, който Samsung представи са напълно безжичните слушалки Galaxy Buds2, които предлагат активно шумоподтискане и по-добър звук. Samsung казва, че те изолират 98% от външните шумове и подобряват преживяването при обаждания, дори в много шумни условия.

Компанията вече предлага и възможност за свързване и управление на настройките на слушалките с приложение за Windows. Според Samsung това са най-леките и удобни безжични слушалки, които предлага.

Всички продукти излизат на 27 август, като предварителните поръчки на смартфоните започват още днес.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Заловиха 402 кг. хероин на стойност 16 млн. лв. на "Капитан Андреево"

По информация на в. "Сега" пратката в била открита в тир, който превозва матраци.

11:08 - 20.04.2024
Живот

Тейлър Суифт и разбитите сърца, или какво казват терапевти за 5-те фази на скръбта

Скръбта в действителност е по-малко предвидима

11:05 - 20.04.2024
Важно днес

Със 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL.18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024
Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024
Живот

Вайбът е в детайла: Япония и стрийт еклектиката на чувства и цветове

И тук, в началото на пролетта, ще празнуваме Япония, Страната на изгряващото слънце с това специално събитие.

09:05 - 20.04.2024