Сана Марин напусна политиката и си намери нова работа Снимка: © Getty Images

Бившият премиер на Финландия Сана Марин прави нови стъпки към изход от политиката - след като миналата седмца се оттегли от ръководството на своята партия "Социалдемократи", сега тя ще се откаже и от мястото си в парламента.

Това обяви самата Марин по време на пресконференция. Новината идва след поражението на нейните социалдемократи на парламентарните избори в страната през април.

Някогашният най-млад премиер в света обаче вече си е намерила нова работа - тя се присъединява към Института за глобални промени "Тони Блеър". Институтът е организация с нестопанска цел със седалище в Лондон , която консултира правителства по света и се ръководи от бившия британски министър-председател Тони Блеър.

Марин каза, че засега няма да се мести в Лондон. Новата работа като стратегически съветник обаче е свързана с много пътувания и не може да се съвместява с работата ѝ като народен представител. Ето защо тя е подала оставката си от парламента в четвъртък.

"Мога да работя за Финландия и в други направления", каза бившият финландски премиер пред медиите.

За новата си работа тя каза, че ще "съветва правителства и лидери на различни страни по политически въпроси", с които е запозната, като подчерта, че вярва, че трудът ѝ ще бъде от полза за цялата страна.

Сана Марин беше избрана за министър-председател на Финландия през 2019 г. По това време - само на 34 години - тя за известно време беше най-младият правителствен ръководител в света и се радваше на голяма популярност както в родината си, така и в чужбина. Тя и нейните социалдемократи обаче загубиха финландските парламентарни избори през април.

Марин пое отговорността за поражението и в същото време призна, че четиригодишният ѝ мандат начело на правителството е бил изпитание и взел една жертва - бракът ѝ с нейния съпруг. През май тя обяви, че се развежда със съпруга си Маркус Райконен.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Петков разкри връзки на Атанас Русев с Пашата и видя предварителен сценарий в скандала около "Корал"

Кирил Петков замеси Румен Николов-Пашата в скандала с предполагаемите фалшиви подписи

10:29 - 29.04.2024