Санкциите "Магнитски" се оказаха пречката пред сделката за "Левски" Снимка: © United Group

Сделката за продажбата на футболния клуб "Левски" се е провалила заради дълга към бившия собственик на отбора Васил Божков, който попадна още в първия списък "Магнитски". Подобни санкции му бяха наложени и във Великобритания.

Това става ясно от думите на сръбския бизнесмен Драган Шолак - собственикът на "Юнайтед груп", който притежава у нас "Виваком" и "Нова Броудкастинг груп", в интервю за "Капитал".

Компанията на Шолак преговаряше за закупуването на "Левски", но на 13 февруари (3 дни след обявяването на британските санкции срещу Васил Божков) обяви, че сделка няма да има, намеквайки, че именно дълговете са главната пречка за финализиране на преговорите:

"Положихме сериозни усилия и приложихме цялата си професионална експертиза, за да преструктурираме основно дълговете на ФК „Левски“ и да развием стабилен бизнес модел, който да гарантира устойчив успех на клуба – както очакват многобройните поддръжници и фенове на ФК „Левски“ в България. За съжаление не постигнахме успех", гласеше позицията на Шолак.

Сега пред "Капитал" Драган Шолак казва:

"Заради огромния дълг и лошата структура на дълга, част от който е под международни санкции. Опитахме се да намерим правилното решение от правна гледна точка, но установихме, че такова решение не може да се намери. Невъзможно е да се инвестира в клуба при такива условия."

Макар да не е споменат поименно Васил Божков, става ясно, че собственикът на "Юнайтед груд" има предвид него.

Шолак и неговите компании разиват добър бизнес на Острова, като сърбинът е собственик и на футболния клуб от Висшата лига "Саутхемптън".

В момента не е публично обявено колко са задълженията на "Левски" към Божков и компаниите му, пише в. Сега. Медията припомня, че през януари 2021 г. членът на Надзорния съвет на клуба - финансистът Петър Ганев - е обявил сума от около 6 млн. лв. Според "Капитал" обаче дълговете възлизат общо на около 15 млн. лв. - 7 млн. лв. към компанията на Божков "Национална лотария" и 8 млн. за строежа на сектор А на стадиона на тима.

"Левски" дължи 11,5 млн. лв. на Националната агенция по приходите (НАП). Към момента няма информация за споразумение с данъчната администрация за ново разсрочване на задълженията.

По думите на изпълнителния директор на клуба Ивайло Ивков от "Юнайтед груп" са имали намерение да покрият 7 млн. лв. от това задължение. След това се отказват от сделка. По-късно Ивков каза по адрес на преговарящите, че висшите им ръководства - "и най-вече господин Шолак - подходиха лековато и с неуважение към нашия клуб."

Сръбският бизнесмен не е съгласен с това обвинение. По думите му компанията е подходила с "цялото необходимо внимание и професионализъм" към сделката. Освен това фирми, част от "Юнайтед груп" са подкрепяли и продължават да подкрепят ФК "Левски" и в момента. Един пример дори беше цитиран от изпълнителния директор на "Левски" (б.ред. - има се предвид покриването на част от разходите от лагера на отбора в Дубай от страна на "Нова Броудкастинг груп")."

Собственикът на "Юнайтед груп" е скептичен за възможността някой друг да преговаря за закупуването на клуба: "В настоящата ситуация "Левски" не би бил инвестиционна цел за нито един сериозен международен инвеститор".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Бъдещето на Северна Македония в ЕС е поставено на карта с победата на ВМРО-ДМПНЕ на изборите "2 в 1"

На втори тур страната избра първата жена министър-председател

22:44 - 08.05.2024
Важно днес

Кабинетът "Главчев" продължава с рокадите в администрацията

Служебният кабинет смени още четири областни управители

21:15 - 08.05.2024
Важно днес

Певицата Роксана се оказа водач на листа от партията на Радостин Василев

Наричат я още Кралицата на ромската музика

18:00 - 08.05.2024
Важно днес

Лондон гони руския военен аташе, няма да търпи действията на Москва

Ще бъде отнет и дипломатическият статут на някои руски имоти

17:32 - 08.05.2024
Европейски дневници

Пловдив посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 3: Пловдив

16:46 - 08.05.2024
Живот

Потребител на Firefox държи 7400 отворени "таба" от години. И не планира да ги затвори

Браузърът не натоварва оперативната памет на компютъра, казват от Mozzila

16:02 - 08.05.2024